neděle 29. července 2018

FlyLady 30.7. - 5.8.

Tento týden jsme v oblasti obýváku / předsíně a vchodu
Končí návyk měsíce - Swish & Swipe
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 




PONDĚLÍ 30.7.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení
  • Vyhoďte starý tisk, katalogy, letáky 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše

Mise dne: první dva dny tohoto týdne budeme v páté zóně a tou je obývák. FlyLady přikazuje:
"Nyní požádám každého z vás, aby šel do svého obýváku a chvíli se po něm důkladně porozhlédl. Zaměřte se na všechny plochy a povrchy (stolky, knihovničky, police, tv skříňky, parapety, lišty apod.). Co tam máte? Nejrůznější dekorace? Líbí se vám pořád? Nejsou povrchy až příliš zastavěné a zaskladněné předměty? Příliš mnoho figurek a sošek kachen, zajíčků, svíček, kraviček, slonů, fotorámečků atd.? Rozhodně vás nenutím zbavit se těchto věcí, pokud vám pohled na ně přináší upřímnou radost a rádi se na ně díváte, ale zvažte, jestli to není jen zvyk a vystavené věci spíš ignorujete, jak jste na ně už zvyklí.


A co stohy časopisů a novin? Potřebujete je stále? Doporučuji mít poblíž sedačky nebo místa, kde obvykle čtete stojan na časopisy a každý týden tento stojan vyprázdnit, aby se tisk nehromadil.
Budet ohromeni, jak upraveněji a vzdušněji bude váš obývák vypadat po odstranění jen několika málo věcí a jak snadněji se vám pak bude utírat prach a udržovat pořádek.
Vaše mise je proto zbavit se podobných přebytečných věcí ve vašem obýváku."


Já jen doplním, že smyslem čistky není, aby váš obývák ztratil na útulnosti a vypadal, jako kdyby ho někdo vykradl. Účelem je, abyste měli na površích jen tolik předmětů, kolik skutečně vnímáte a kolik jste ochotni každý týden ochotni zvednout, otřít a otřít povrch pod nimi. To je celé!

Pokud souhlasíte, že vám vystavené předměty opravdu zevšednily a příliš je nevnímáte, zároveň je ale pro vás nepřijatelné se jich natrvalo zbavit, protože pro vás mají i jinou hodnotu, pak nezoufejte, i tato situace má snadné řešení. Udělejte selekci a redukci počtu vystavených věcí, přebytečné pečlivě zabalte a dočasně uložte na nějakou dobu z dohledu. Po určité době - po několika měsících - můžete udělat výměnu a svoji expozici obměnit. Na toto řešení se hodí rčení "vlk se nažere a koza zůstane celá" :)

 
*********************************************************************************

ÚTERÝ 31.7.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:

  • jídel k uvaření na příští dny
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli (nějaké to vinobraní v září? Hmmm...plánujte včas!)
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků

Úterý je také o zábavě a regeneraci sil, malý time-out. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne: pokračujeme v zóně obýváku a debordelizaci. Odklízejte věci, které do obýváku nepatří, redukujte přebytečné dekorace, zvláště, pokud jste dovezli suvenýry z dovolených, kterými se chcete ještě nějakou kochat, proberte výstavku původních předmětů a dekorací.
Budete ohromeni, jak upraveněji a vzdušněji bude váš obývák vypadat po odstranění jen několika málo věcí, a jak snadněji se vám pak bude utírat prach a udržovat pořádek.
Vaše dnešní mise je proto zbavit se podobných přebytečných věcí ve vašem obýváku.


*********************************************************************************

STŘEDA 1.8.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko. Například:

  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek 
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 

Mise dne: jsme první (ze tří) dní v zóně předsíně, zádveří a jídelního koutu. Oběhneme tato místa a vyřešíme hospoty typické pro tuto zónu: nadbytečné páry bot v předsíni, došlou poštu na komodě, noviny a letáky na jídelním stole. 15 minut!



*********************************************************************************

ČTVRTEK 2.8.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili další týden.

Mise tohoto dne: tak jako před týdnem v ložnici se dnes soustředíme na strop - tentokrát v předsíni a jídleně - pořádně se podívejte nahoru i do koutů a vymeťte všechny pavučiny. Utřete prach i z lustru, stropního větráku, horních hran oken a dveří, konzolí a obložek. 

*********************************************************************************


PÁTEK 3.8.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a prošlými parkovacími lístky. 

Mise dne: vyklepejte rohožky a vysajte podlahy v celé zóně 1 - předsíni, zádvěří a jídelního koutu.

*********************************************************************************

SOBOTA 4.8.

A je tady zase sobota!
Máme čas věnovat se svým nejbližším, vyrazit ven za novými zážitky nebo se společně pustit do nějakého projektu, cokoli, jen ne sobotní gruntování!

*********************************************************************************

NEDĚLE 5.8.

Neděle, den regenerace.
Najděte si čas jen na sebe, dopřejte si zkrášlovací rutiny a pak odpočívejte, meditujte (víte, že i civění "doblba" je forma meditace?), čtěte, koukněte na hezký film nebo si dejte dvacet (i šedesát!) - cokoli vám sedne a pomůže vám nabrat síly a cítit se lépe před alším týdnem.


*********************************************************************************

Žádné komentáře:

Okomentovat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.