neděle 19. listopadu 2017

Podzimní plán - 5 týdnů do Vánoc


Advent se blíží! A co je před námi právě tento týden?


 
Vánoční úkoly:
  • pokračují nákupy a objednávky dárků
  • pokud je potřeba, obstaráme si krabice na vánoční cukroví (nebo sáčky s křížovým dnem, papírové košíčky na vzorky cukroví, ale i košíčky na pečení některých druhů)
  • zkontrolujeme vánoční výzdobu a ozdoby, zejména funkčnost světelných řetězů. Na nákupní seznam si napíšeme vše, co je potřeba dokoupit nebo vyměnit.

 Doma


  • využijeme relativně teplého počasí, kdy se tento týden teploty mají v odpoledních hodinách držet kolem 10° C (zejména v druhé polovině týdne a potom se má zase ochladit, tak to neodkládejte). Přioblékneme se a každý den umyjeme jedno až dvě okna, podle jejich počtu a velikosti. Začneme méně frekventovanými místnostmi jako je ložnice, koupelna atd. a postupujeme do "centra" dění, tj. obývák a kuchyně, kde v pátek skončíme. Nejprve tou nejčistší vodou umyjeme vnitřní tabule a rámy a potom venkovní část okna. Dejte do vody trochu šampónu na vlasy, uvidíte, jak bude okno zářit. Poté postříkejte přípravkem na sklo (Okena atd.) a doleštěte papírovou utěrkou nebo hadříkem, který dobře saje a nepouští chloupky. Na závěr očistěte venkovní parapety.
  • nezapomeňte utřít i lamely žaluzií, pokud jsou zaprášené. Někdy stačí jen přejet úzkým štěrbinovým nebo kartáčovým nástavcem vysavače. Pokud jsou zanedbanější, chce to vlhký hadřík s nějakým přípravkem, ideálně antistatickým (např. Pronto). Úzké lamely se vám budou dobře oboustranně otírat starou ponožkou (nejlíp froté) lehce postříkanou Prontem a nataženou na ruce. Pokud máte široké dřevěné lamely, pomůže bavlněná rukavice a stejný princip, díky odděleným prstům lze stírat více lamel najednou.
  • pokud záclony pravidelně měníte nebo perete, neměli byste mít s nimi žádnou speciální práci, závěsy je dobré propařit párou nebo nechat venku provětrat, aby se osvěžily a zbavily prachu. Zaprášené textilie hodně ovlivňují klima v domácnosti, proto se snažte toto nevynechat, i když se vám nebude chtít.

Jsou to náročnější mise, ale časově rozložené do 5 dní jsou snesitelné a určitě velmi oceníte, až budete na železnou neděli koukat ven rozzářenými nazdobenými okny ven, péct cukroví a budete vědět, že máte největší opruz za sebou. :)


Příští týden zase na viděnou u dalšího dílu, ať vám jde vše od ruky! :)

14 komentářů:

  1. Okna budu mít hlavně u maminky,která letos ze zdravotního důvodu nemůže, ale u nás se tomu nevyhne ložnice,už se těším až pověsim novou vánoční záclonu :-) hezký týden přeji :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jo okna, jsou jak sviňa, jak si dítě hrálo na nahazovače omítek. Bych se měla fakt konečně dokopat. Žaluzie a textilie nevedeme, o práci míň :-) Dárky dorazí pěkně v týdnu a mám vystaráno, ať žije den dopravy zdarma :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Dotaz - jak se dá tohle všechno stihnout, když dorazím ve všední dny z práce domů mezi 18. a 19. hodinou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po tmě - ze mne mají sousedi taky divadlo když predvadim spartakiadni cviky z rozzareneho okna 😂

      Vymazat
    2. Vzhledem k tomu, že jsem dnes odcházela teprve po 19.h z práce a na zítra jsem v rozpise napsaná ještě na zaskakování za kolegyni, mě napadla stejná otázka:-) Jednoduše si to budu muset přizpůsobit a o víkendu zaměstnat na pomoc i muže. A nejstarší potomek si dnes ze skautu přinesl seznam, s čím vším by měl zkusit doma pomoct a patří tam taky okna, takže jedno udělá syn, ještě, že ten skaut máme:-)

      Vymazat
    3. ...a jaké další úkoly dětem skaut doporučuje vykonávat? Ráda bych se inspirovala.Děkuji. Šárka

      Vymazat
    4. Mají si vyzkoušet aspoň 6 typů domácích prací a výběr je: - vyperu, pověsím a poskládám prádlo, - vyžehlím alespoň jednu várku prádla, - umyji, utřu a uklidím nádobí, - vyluxuji celý byt, - vytřu celý byt, - vynesu odpadkové koše do tříděného odpadu, - utřu prach, - umyji okna/zrcadla/výplně dveří. Líbí se mi poznámka na závěr: Pokud žádnou z těchto činností zatím pravidelně nevykonávám, tak začnu. :-) Je to pro děti od 12 let.

      Vymazat
  4. Okna plánuji mýt až v příštím týdnu - právě před tou první adventní nedělí, kdy zároveň zdobíme i okna... Takže otázkou je, co udělat tento týden :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak jo, jdu na to. Do oken se mi vždycky nechce a jenom to odkladam, ale teď jsem se rozhodla a začnu teda v obýváku. Co se týče dárků, některé už máme doma, ale polovina se ještě musí sehnat, letos jsem to nějak podcenila.
    Už se těším na další díl, díky!

    OdpovědětVymazat
  6. Já je právě dodělala, 15 minut francouzský okno. A tma venku tomu nevadí, spíš naopak - jsou líp vidět kocouři na skle ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Jednou mi tchýně dala dárek čistič oken a od té doby na něj nedám dopustit, skla jsou za pár minut hotová, nejdéle trvá mytí rámů a to okolo. I nabité to vydrží do dalšího roku :-). A hurá zbývá poslední, jen kdyby do toho nebyly nemocné děti.

    OdpovědětVymazat
  8. Otírat ponožkou je perfektní tip! Hodil se i na koupelnové žebříkové topení :)

    OdpovědětVymazat
  9. Je tip s šamponem a přípravkem na sklo použitelný i na plastová okna?

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.