čtvrtek 5. října 2017

TD DIÁŘ 2018 II. - Organizační listy


Tak máme těsně před volbami a z útrob televize ke mně denně doléhají předvolební debaty a dohady, mimojiné třeba o to, zda lze stát řídit jako firmu, či nikoli. Témata jsou to zajímavá, ale když sleduji to zapálení, zajímalo by mě, jak by se přítomní diskutéři vypořádali s denní realitou mnoha z nás, a řídili domácnost a rodinu.
To je denní zhruba 16hodinová práce v několika resortech najednou, pravidelné dohady s koalicí (partner) i opozicí (děti). Dohled Nejvyššího kontrolního úřadu (tchyně). Napjatý rozpočet, proto je nutné si pětkrát v týdnu "odskočit do práce" (která však většinou nespočívá ve fleku v dozorčí radě). Společenská prestiž nevalná, vládní tryskáč nikde - a že by se hodil!

Jde samozřejmě o odlehčující příměr, pravdou však je, že je několik oblastí, které musíme mít dobře ošéfované, tj. někde podrobně vedené, na nic nezapomenout a vedle toho si udržovat odpočatý  vzhled, pevné zdraví a silnou motivaci. Proto jsou součástí TD Diáře tzv. Organizační listy.
Ty vypadají ve verzi 2018 takto:



Názvy listu jsou vždy umístěny v horním rohu vnější strany (levém či pravém, podle orientace strany) a jsou velkým barevným fontem, aby byly dobře "na ráně" při zběžném listování.
Barevná grafická ikonka ilustrující obsah nebo zaměření listu už není na řádku s nadpisem, ale je orientovaná na střed listu, zvětšená, transparentní a natónovaná do pastelového odstínu jedné z barev  letošní barevné palety (zároveň ladící i s předešlými, samozřejmě!).
Některé listy se mírně změnily, pojďme se podívat blíže.

  • Adresář - 2 strany pro zaznamenání 20 nejdůležitějších adres našich nejbližších. 
  • Důležitá čísla - babičky, hlídání dětí, veterina, správa domu nebo kadeřnice. Top čísla po ruce, nezávisle na telefonu. Jelikož jsou z druhé strany Krizové kontakty, list se dá vyjmout a připnout na lednici, třeba v případě, kdy na delší dobu odcházíte z domu.
  • Krizové kontakty - tísňová čísla, nejbližší pohotovostní lékárna, pojišťovny, blokace karet, havarijní servis. Abyste v případě krize měli všechna čísla pěkně po ruce.
  • Jmeniny (samostatně i SK verze).
  • Seznam pro narozeniny a výročí  - 6 kolonek pro každý měsíc. Umožní s předstihem naplánovat oslavy, poslat gratulaci, a především na nikoho drahého nezapomenout.
  • Tipy na dárky - slouží k průběžnému zaznamenání tipů na dárky pro nejbližší, nebo alespoň na oblast, ze které později vybírat.
  • Nákupy po netu - evidence nákupů v e-shopech. Oceňuji pokaždé v období, když nakupuji víc věcí najednou a bez přehledu bych ztrácela přehled, co jsem vlastně zaplatila, ještě nezaplatila vůbec, co má dojít PPLkou, co jde z ciziny atd.
  • Moje hesla - karta pro záznam přístupových údajů při registraci na jednotlivé eshopy a weby (taky zapomínáte pod jakým jménem a mailem jste se před časem přihlásili při nějakém nákupu a nechcete se znova registrovat? A když se registrujete znovu, systém na vás řve, že pod tímto jménem/adresou už účet existuje? ;) Teď by se to už nemělo stát...)
  • Termíny k pohlídání - konec výročí nejrůznějších pojistek, STK, hypoték a revizí (nejen abychom neprošvihli platnost a splatnost, ale abychom stihli případně hýbat s podmínkami v podmínečné lhůtě). A daně!
  • Přehled plateb - celoroční přehled pro odškrtnutí uskutečněných měsíčních ale i nepravidelných plateb (kroužky, zálohy).
  • Školní a kroužkový rozvrh/organizace školního roku (prázdniny a svátky) - včetně SK verze, obě až do I. pololetí 2019.
  • Info k hlídání dětí - abychom babičce nebo hlídací paní nezapomněli uvést, co bude na svačinu, kolik času je na určité aktivity, co školní příprava, v kolik je večerka, nebo že prostřední dítě má alergii na ořechy.
  • Kontakty na lékaře - ordinační hodiny a přímá telefonní čísla nebo e-mailové adresy k zaznamenání přímo zatepla v ordinaci, usnadnění komunikace do budoucna - i díky následující kartě:
  • Zdravotní údaje - pro zaznamenání detailů z rodinné anamnézy, rodných čísel, pojišťoven, přibližné aktuální váhy každého z dětí. Dotaz, který padá před každým vystavením receptu, ale i na zubařském křesle.
  • List na zaznamenání tipů na výlety nebo prázdninové pobyty v letní i zimní sezóně.
  • Aktivity a výlety s dětmi (oba listy se hodí, abychom měli kam s předstihem sáhnout a nelovili v paměti nebo na netu na poslední chvíli...)
  • Sledování životosprávy a důležitých kritérií pro nastartování úspěšné změny k lepšímu (pitný režim, jídelníček, pohyb, spánek - podpora, která je důležitá zejména v prvním měsíci. Třicetidenní poctivé vedení záznamů také odhalí slabá místa, na kterých je potřeba zapracovat nejvíc).
  • Křivky - tabulka pro záznamy tělesné váhy (pro mapování vývoje během roku). Ať už sledujete váhu, centimetry, podíl svalů, tuku a vody, tato tabulka vám umožní každoměsíční zapsání a nabídne celoroční vývoj.
  • Opravy a renovace - záznamy pro tipy na různá vylepšení, opravy a projekty v domácnosti.
  • Barvy, nátěry a materiály - list pro evidenci použitých materiálů při domácích projektech. Protože s odstupem několika měsíců či let se sakra těžko vzpomíná na použité odstíny i značky ;) 
  • Tipy na příjemnou četbu a film - to abychom ve vzácných chvílích "pro sebe" neztráceli čas bloumáním, který film jsme to vlastně chtěli vidět...)
  • Moje radosti - list pro zaznamenání nejradostnějších okamžiků roku ale i pro tipy na zaručené zvednutí nálady. 

Nově přibyla i zalaminovaná karta pro vedení a sledování finančních výdajů rodiny. Pomocí této karty lze vysledovat měsíční výdaje v několika různých kategoriích: Bydlení (nájem, hypo), domácnost (potraviny, drogerie, údržba), služby (internet, TV, energie), rodina (školné, stravné, kroužky a oblečení zejména dětí), doprava (benzín, lítačky), zábava (knihy, hračky, kultura, restaurace), zdraví (lékárna, potravinové doplňky a kúry) a osobní (kosmetika, kadeřnice, koníčky, věci "pro radost"). 
Tabulka sleduje i vývoj zadlužení a umořování dluhů, stejně jako  spoření a pojistky. 

Není nutné zapisovat každou jednotlivou utracenou položky. Podmínkou vedení této tabulky je především sbírat účty, jednou za měsíc je seřadit do kategorií, sečíst, tabulku vyplnit a pak už jen zírat! :D

Z druhé strany této karty je i tabulka pro celoroční přehled těchto kategorií. Každý měsíc jen připíšete do kolonky u aktuálního měsíce cifry a na konci roku sečtete pod sebou. A budete zírat ještě víc! :D 

Ostatní laminované karty a rozdělovníky si prohlédneme ve třetím pokračování. A o víkendu se stavte na odhalení desek. :)

17 komentářů:

  1. Dobrý den,

    určitě nejsem jediná, kdo se ptá na to samé, ale jako velký nedočkavec se chci zeptat ''Kdy bude nový TD diář k objednání? A kdy cca by mohl být u nás doma?''

    Děkuji za odpověď a přeji krásný zbytek čtvrtka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      diář je stále v tiskárně, nedokážu a ani nechci dávat konkrétní datum, vyvolává to pak ještě větší nervozitu, když se to nestíhá.
      Odpoledne jedu třeba už po několikáté na kontrolu samolepek, ty nás loni velmi potrápily a letos trápí zase, mrchy mrňavý.

      Vymazat
  2. Bude diář i v menší verzi A5, nebo v té jako vždycky? Původně jsem si chtěla objednat jen vnitřek, ale plástve už to mají skoro zasebou, takže netrpělivě čekám na víkend :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Už se nemůžu dočkat, vypadá to všechno báječně!!! A Vy jste báječná taky :-)!!! Hezký den, M.

    OdpovědětVymazat
  4. To je tak úžasné, velké díky. Esťa

    OdpovědětVymazat
  5. Bude k objednaniu samostatne naplne pre 6 kruzkove diare?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi líto, ale od náplní se šesti kroužky upouštím.
      Přinášelo to jen komplikace při výrobě (neuvěřitelné, ale i přes opakované upozornění se po oba dva předchozí roky dvěma různým tiskárnám podařilo provrtat celý komplet náklad jen 4 dírkami a zapomněly na část se šesti a tak se musel znova dodatečně tisknout a celé se to komplikovalo a zdržovalo).
      Potom se v řadě případů stalo, že si zákazníci objednali část objednávky se čtyřmi a část se šesti kroužky a objednávky se dodatečně upravovaly, ladily a položky vyměňovaly.
      Takže i když je mi to líto vůči předchozím spokojeným uživatelkám a majitelkám 6kroužkových diářů, musím upustit od snahy vyhovět všem, minimálně tedy do doby, než to dokážu po všech stránkách ošéfovat líp.

      Vymazat
    2. No tak to nie je dobrá správa....Je taká možnosť objednať nápln nepredierovanú?

      Vymazat
  6. O diáři uvažuji a procházela jsem si e-shop, jen by mě zajímalo, jestli v té plné verzi za 900Kč je vše komplet, nebo se má dokoupit ještě další vnitřní vybavení, které je v obchůdku vystaveno? Trochu se v tom začínám ztrácet...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TD Diář obsahuje kompletní náplň (kalendária, organizační listy, rozdělovníky, samolepky, transparentní kapsu na zip a pero).
      Vše ostatní co je v eshopu, je k dokoupení samostatně.
      U diáře v eshopu je to uvedené a rozepsané ještě podrobněji a bude to tak i u verze 2018. https://eshop.terapiedomova.cz/diar/td-diar-2017-kotvy-sede/

      Vymazat
  7. Tak je tady páteček, to znamená víkend, že?? :D Tak už nás nenapinejte! Desky prosiiiiim! :))

    OdpovědětVymazat
  8. Já už taky netrpělivě očekávám představení desek, plástve se sice všem strašně líbí, ale už by to asi chtělo změnu :-) Takže uvidím, zda tento rok bude diář úplně nový či jen doplněný...

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, já bych strašně moc uvítala kartu jen "telefoní čísla" a to z důvodu, že už po několikáté budu vyměňovat simku v telefonu a vždy jsem nějaká čísla ztratila. Není tedy od věci mít čísla přepsaná. A ještě bych chtěla moc poprosit, kde najdu tip na domácí laminovačku? Uvažujeme o ní, ale jako všeho je strašně moc, tedy odzkoušené je skvělé:-). Děkuji a krásný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V TD Diáři jsou listy na komplet kontakty - telefony i s adresami, protože v dnešní době telefonů se právě to vedení adres trochu zanedbává a pak se tápe. Samostatný list na telefonní čísla tedy v diáři není, ale není problém ho udělat a dát do freebieček (chystaná sekce listů ke stažení a vlastnímu dotisku). Stejně jako loni bude i letos možnost koupit čisté naděrované listy ve stejné gramáži a na ně pak půjde tyhle souboru tisknout. Tak třeba to pomůže.
      Laminovačku mám z Lidlu za 499, a na domácí kapsovou laminaci naprosto dostačující, slouží už tři roky. Vím, že si ji chválí víc lidí. :)

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.