neděle 1. ledna 2017

Návyk měsíce ledna: čistý dřez

Máme nový rok, ale i nový návyk... ačkoli tento je vlastně staronový;




Vycíděním dřezu celá tahle věc začíná a čistý dřez je denní realitou každé ostřílené FlyLady. Ale jelikož většina z nás nemá křídla ani svatozář a máme svoje krize a slabší chvilky (což je nyní po období svátků, volna a času jiných priorit celkem normální), malý restart základního návyku může právě teď přijít vhod.

Pokud tedy váš dřez potřebuje očistnou lázeň a vaše morálka zase trochu podpořit, nebo pokud jste v programu FlyLady úplně noví, pusťte se do stěžejního úkolu, na kterém FlyLady velmi lpí.

Začněte důkladným vyčištěním vašeho dřezu. Zašpuntujte a napusťte dřez horkou vodou až po okraj a vlejte do lázně zhruba hrnek Sava nebo Domestosu (tuto metodu nepoužívejte na smaltované povrchy, je určena a velmi účinná hlavně u nerezu). Nechte odstát asi hodinu, pak vypusťte a důkladně opláchněte. Následně povrch vydrhněte jemným tekutým pískem a opět důkladně opláchněte. Nakonec postříkejte přípravkem na leštění oken a vytřete utěrkou dosucha. Pokud je povrch už starší a zašlý i přes lázeň se savem, zkuste jej ošetřit ještě nějakým přípravkem na nerez nebo voskovou impregnací (jako na auta). Dobrou službu udělá i kapka olivového oleje na flanelovém ručníku nebo mikrovláknové utěrce.

Tak. Váš dřez je nyní absolutně čistý a stojíte na nové startovní čáře v jeho údržbě. Odteď jej po každém použití opláchněte a večer ho v rámci večerních rutin vytřete utěrkou dosucha a do lesku včetně baterie, a zůstane čistý napořád. Nezapomeňte efekt podpořit častým praním a výměnou hadrů, houbiček a utěrek.

Výše jmenovaná metoda čištění není sice zrovna ekologická, ale jedná se o jednorázovou a nepříliš často opakovanou zátěž, o to větší  budete mít motivaci udržovat dřez čistý a prázdný. Zároveň předcházíte nánosům vodního kamene v podobě nevzhledných kapek a map na dně dřezu, špinavému lemu po obvodu, zaneseným mřížkám v odpadu, opatlané baterii a mokrému zatuchlému hadru na dně ;)

Garantuji vám, že ranní příchod do kuchyně a pohled na prázdný, čistý a naleštěný dřez vám bude dělat zvláštní radost, startovat morál a udržovat motivaci ve vašem konání. Mám ten efekt a pocit až úchylné spokojenosti při vkročení do kuchyně na sobě osobně vyzkoušený a mnohokrát potvrzený ze strany přátel a čtenářů!

Pusťme se do toho. Zářivý dřez, úsměv i celý příští rok!

Fi

31 komentářů:

  1. Dobre ráno, a co použít na cerny granitový dřez?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme granit béžový a čistím jen jedlou sodou. Úplně to stačí na hadřík a pak opláchnout vodou. Nevím ale, jestli to půjde i na ten tmavý.

      Vymazat
  2. Také bych potřebovala radu na ten samý dřez. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  3. Černý granitový dřez nebude pravděpodobně tak flekatý jako neudržovaný nerez, problémem tmavých dřezů budou naopak světlé skvrny od vodního kamene, že? Pak doporučuji spíš lázeň s octem, který pomáhá bílé mapy rozpustit, a ošetřit tím olivovým olejem. Tímhle se nic nezkazí ani nezničí.
    V každém případě bych se před použitím jiných prostředků řídila doporučením výrobce, nebo používala přípravky přímo jeho značky.
    Fi

    OdpovědětVymazat
  4. Dobré ráno, také mám problém s granitovým dřezem. Manžel do něj vyplachoval prý olej z rybí konzervy, ale bohužel dřez pořádně nevypláchl a zůstaly v něm nahnědlé skvrny. Nejde to ničím vyčistit. Koupila jsem v DM nějaký octový přípravek, ale nepřijde mi, že by se to zásadně zlepšilo. Mám strach ho nechávat působit dlouho, aby se dřez nepoškodil, protože je na údržbu dost choustivý. Na internetu jsem bohužel žádné jiné tipy nenašla. Nemáte náhodou nějaký oblíbený, funkční čistič na granitový dřez? Díky za tip

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemám zkušenost přímo s granitem, ale obecně se mi i na citlivé povrchy osvědčuje univerzální pomerančový čistič Almawin.
      S mastnotou, i zašlou, si poradí hravě, a navíc je to voňavé a biologicky odbouratelné.

      Vymazat
    2. Na granitový dřez je nejlepší perkarbonát sodný a co nejvíc horká voda, aby reagoval. Měla jsem v bílé barvě a tohle jediné opravdu zabíralo, ocet ani chlorové přípravky s tímto nehnou. Koupíte na fichema.cz. Je to i ekologické,je snadno odbouratelný, používá se i na bělění dětských plínek.

      Vymazat
  5. Přímo na granitové/tectonitové/nerez dřezy je tahle čistící pasta.
    Podle toho jak voni mi pripomina solvinu, ale tezko rict jestli by se tim ten drez neposkodil...
    https://www.onlinekoupelny.cz/franke-twister-cistici-pasta-pro-drezy-s-houbickou-125-ml-112-0007-715?utm_source=GoogleProducts&utm_medium=search&utm_campaign=GoogleMerchant&gclid=CNm-q6WSo9ECFW4A0wodn7ANwg
    https://www.onlinekoupelny.cz/franke-twister-cistici-pasta-pro-drezy-s-houbickou-125-ml-112-0007-715?utm_source=GoogleProducts&utm_medium=search&utm_campaign=GoogleMerchant&gclid=CNm-q6WSo9ECFW4A0wodn7ANwg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na granitový dřez používám čistič Franke a potom do suchého dřezu vetřu stolní olej. Pak vydrží dlouho bez skvrn. Zdenka

      Vymazat
    2. Dřez mám černý a pasta tedy možná funguje pokud ji použiji každý den, což dosud ne vždy dělám. Pokud se mi objeví bílé fleky od vody, mám vyzkoušený hadr, který poliji octem, nechám působit a potom přesunu na další místo. Tak vyčištěný dřez a odkapávač jsem s pastou nikdy neměla.

      Vymazat
    3. složení té pasty není zas takový zázrak, kdybych použila Jelena, Jar a olivový olej asi by to vyšlo na stejno :-(

      Vymazat
  6. Tak já sice potřebuji vydrbat nerez, ale ekologicky ... bakterie v naší čističce by Savo ani Domestos nedaly :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eurona má ekologické věci. A uklízení s ní je pro pohodlné hospodyňky. Všechno je třeba nechat působit, ale vyčistí dokonale.
      https://www.euronabycerny.com/?sucl=180a323d38538f5c71f85b597667e4ce

      Vymazat
    2. Tady je ten prostředek na granit: https://www.euronabycerny.com/eshop/3189-cistic-prirodnich-kamenu-a-granitovych-povrchu-250ml?ReturnUrl=/eshop/category.aspx?id=1019

      Vymazat
  7. Já doporučuju sodu a horký ocet. Mám nerezový dřez pořád jako nový už 10 let. A co doporučuju všem, jsou papírové utěrky. Kdykoliv cokoliv ve dřezu dělám, okamžitě ho vytírám papírovou utěrkou. A dřez pořád jen svítí. Mám totiž kuchyňskou linku v předsíni, takže kdokoliv vejde, vchází do kuchyně a ta musí být za každých okolností pořád uklizená. Je to na mně bič, ale je fakt, že kuchyň mi tím pádem potíže nedělá.

    OdpovědětVymazat
  8. http://www.drezyfranke.cz/clanky/pokyny-pro-udrzbu-a-montaz-fragranitovych-drezu-prehled-cisticich-prostredku/

    OdpovědětVymazat
  9. na granitovy drez pouzivam odstranovac vodneho kamena napr.z DM a svedske utierky. treba nastriekat pockat hodinku a potom vodou oplachnut.urcite sa da na skvrny pouzit ocot,citron a soda bikarbona.po cca 10 rokoch je drez stale biely.

    OdpovědětVymazat
  10. Já nas grantový bílý dřez již dvakrát vyčistila dle instrukcí savem a funguje to, k žádnému poškození nedošlo. Dřez takto čistý nebyl, ani když byl nový. 😀

    OdpovědětVymazat
  11. Fly lady lpi na cistem drezu. To je fajn. Ale co s tou hromadou nadobi???? :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Čistý dřez je báječný. Já začínala především s tím "prázdný" a potom to doladila na "naleštěný" :-) Akorát teda by mě zajímaly postřehy jiných - nemám myčku, takže večer nádobí umyju, dřez jako takový vytřu, naleštím, ale na odkapávači nádobí nechávám do rána. Zkoušela jsem utřít nádobí už večer, ale jsou to pro mě drahocenné minuty, které ráda věnuji třeba cvičení (přes týden jsem se synem sama a těžko se věci stíhají... :-) )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dělám to stejně. Přes noc to uschne a ráno to uklidím během chystání snídaně.

      Vymazat
    2. Ann87, naprosto souhlasím s tím, že utírání nádobí je ztráta času i energie :) Tedy myslím takto přes noc, přes den je to nutné asi kvůli dalšímu provozu kuchyně.
      Čisté nádobí na odkapávači nijak nehyzdí kuchyň ani nepřekáží v následném ranním provozu, to důležité je hotové: poránu vás "nevítá" nevábný dřez napěchovaný špinavým nádobím a špinavá pracovní deska, ale pravý opak, a to je smyslem návyku :)
      Hezké pondělí,
      Fi

      Vymazat
    3. Tak to já to mám přesně naopak :-D Přes den nechávám nádobí uschnout na odkapávači, protože s malým synem pořád pobíhám. Večer to ale utřu (těch 10 minut mě nezabije) a ráno se kochám čistou a uklizenou kuchyní :-)

      Vymazat
  13. Skvělý návyk :-) Umyju každý zašpiněný kousek hned jakmile se "dotkne" dřezu, utřu a dřez vyleštím -> a je to báječný pocit. I to kafe mi po obědě chutná mnohem víc než když jsem při tom koukala na hromadu nádobí, které na mě čeká. Zatím se mi daří plnit perfektně, tak doufám, že mě to brzo nepřejde :-)) Ivuška

    OdpovědětVymazat
  14. Hezké ráno, moc děkuji za tyto stránky o kterých mi řekla dcera. Během roku se mi podařilo dát náš malý domeček do stavu, kde je téměř stále dokonale uklizeno, nejsou nikde - včetně půdy a sklepa - zbytečné krámy, dřez je čistý, oblečení přebrané, vše velmi dobře funguje. Mám také váš diář a díky za něj,je báječný. Hodně se mi ulevilo, úklid mi bere minimálně času a vše funguje.
    Ale:
    ..když jsem o svých rutinách, misích a organizačních sériích řekla svým kamarádkám u šampaňského, válely se smíchy a trošku jsem se bála, že mě nepovažují za úplně normální...ale já se nedala a pokračuji vesele a moc ráda dál..
    také jsem chtěla napsat, že někdy mám den - zrovna - včera, kdy po příchodu kopnu boty do kouta, klíčky od auta hodím kamsi, vyprané prádlo nechám v pračce a do vzorně ustlané postele si vezmu kafe, talíř špaget a pustím si několik romantických filmů..vymydlený dřez mi je úplně jedno...paráda takto hřešit..mohu si to dovolit už mi je dost..nicméně, dnes jsem ráno jsem opět uklidila podle plánu, rozhlédla se potom dokonale uklizeným útulným a krásným bytem a řekla si : tak dnes jim toto napíšu...díky moc a hezké dny Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlo, to je moc hezký vzkaz, děkuji za něj! :)
      Takový den jak jej popisujete, je taky někdy třeba. Dovolit si ho ale můžete zejména proto, že máte už pěkně zavedený a osvědčený systém a takový "hříšný den" nevykolejí vaše fungující soukolí :) Když vám to pěkně dobije baterky a pak se s chutí zase vrátíte k péči o domov, tak je to úplná paráda a ani bych to nenazývala hříchem :)
      Mějte se taky krásně a ať vám to vydrží.
      Fi

      PS: Kamarádky se časem začnou vyptávat "jak to děláš?", nebojte, to přijde ;)

      Vymazat
  15. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  16. Zdravím, já mám tenhle granitový dřez a na čištění mně nejvíc pomáhá ocet a u nějakých opravdu zažraných skvrn jemný roztok bělidla. Pokud se ale dřez alespoň nějak pravidelně udržuje, tak ho stačí jen setřít nějakým běžným čističem.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.