neděle 4. prosince 2016

Vánoční plán - 3 týdny do Vánoc

Máme další adventní neděli a do Vánoc zbývají tři týdny.


Tento týden zesynchronizujeme Vánoční plán s rozpisem FlyLady, který vychází na zónu 2 - naše kuchyně!

1. Seznam na sváteční menu 
  • promyslíme vánoční menu a vypracujeme rovnou i nákupní seznam surovin a potravin. Je na to přirozeně dost času, ale bude příjemné vědět, jak efektivně využívat slevových akcí a kolik čeho bude potřeba. Až natrefíte na majonézu nebo sterilovanou zeleninu v akci, budete vědět, jestli vzít jednu sklenici nebo dvě, stejně jako instantní kávu, nebo rum na vaječný koňak. I kuřecí prsa na řízky, štěpánské husičky nebo kachýnky už mohou trávit Advent v mrazáku. Těsně před Vánoci už tak dokoupíte jen čerstvé potraviny, nákup bude zase o něco kratší a méně vyčerpávající.

V kuchyni
  • využijte drobných prostojů při přípravě jídla a než se vám třeba uvaří příloha nebo voda v konvici, přerovnejte šuplíky s příbory. Vyndejte obsah, vlhkým hadříkem utřete dno, otřete nebo vyměňte podložku (nebo voskovaný papír), a složte obsah zpátky. Druhý den udělejte totéž s další zásuvkou, a tak dále, každý den v týdnu jednu.

Stejně jako u FlyLady, jednotlivé úkoly by neměly přetáhnout 15 minut. Udělejte, co můžete, ale nepucujte půl dne!


 
Na závěr zase přidávám další recepty pro inspiraci - naprostá klasika, rohlíčky a linecké, které ale jsou hned měkké, lze je udělat den dva před besídkou nebo vánočním večírkem a neuříznout si ostudu ;)

 Ihned měkké rohlíčky
Tyto rohlíčky jsou krásně křehké a lahodné, nemusejí se nechávat odležet.

Suroviny:
80g másla
30g moučkového cukru
1 žloutek
100g hladké mouky
špetka soli
100g vlašských ořechů, mletých
trocha nastrouhané citronové kůry (použijte chemicky neošetřenou, bio)
vanilkový cukr smíchaný s moučkovým cukrem na obalení

Postup:
Máslo utřete s cukrem do pěny, přidejte žloutek, pak sypké ingredience a nakonec zapracujte ořechy. Ořechy mějte umleté co nejjemněji, protože drobečky by mohly zapříčinit lámání upečených rohlíčků a to by byla škoda. 
Po zpracování nechte těsto zabalené ve fólii odpočinou v lednici, aby máslo zase pořádně ztuhlo a s těstem se dobře pracovalo.

Předehřejte troubu na 180 °C. Z fólie odeberte asi polovinu těsta, udělejte váleček, nožem oddělujte kousky a z těch tvarujte malé válečky, skládejte je na plech vyložený pečícím papírem, růžky mírně stáčejte do tvaru rohlíčku nebo půlměsíčku. Pečte 8-10 minut, jakmile rohlíčky chytbou růžovou barvu, vyndejte, ať nehnědnou růžky a horké obalujte v cukru s vanilkou.


Linecké cukroví
S tímto těstem se moc dobře pracuje, nelepí se a tvary se dobře vykrajují a přenášejí na plech. 
Změknou druhý den po promazání.

Suroviny:
250g hladké mouky
160g másla (a nic než másla!)
2 žloutky 
80g moučkového cukru 
trochu strouhané citrón.kůry a 1 lžička citrónové šťávy

Postup: 
Dostatečně dopředu si vyndejte máslo a nechte jej dobře změknout. Do prosáté mouky jej pak nakrájejte a zapracujte, přidejte ostatní přísady a nejlépe holýma rukama pořádně prohňácejte, zase zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici (hodinu - dvě). 
Rozehřejte troubu na 180 °C, na pomoučněném válu vyválejte tenký plát těsta a formičkou vykrajujte žádané tvary cukroví. Ihned přenášejte na plech s pečicím papírem, já si pomáhám plochým širokým nožem, aby se tvar nedeformoval při přenášení a tvary byly jeden jako druhý.
Pečte zase do lehkého zrůžovění, cca 8-10 minut, druhý den lze promazávat a spojovat. Těsta je hodně, buď dělám jen z poloviny klasické linecké (kolečka a kroužky a mažu marmeládou), anebo polovinu použiju jinak - dělám jen kolečka a spojuji ořechovou náplní a máčím v čokoládě.

A co s těmi bílky, které vám zbydou?

Kokosky

Suroviny
300g cukru moučky
3 - 5 bílků (dle velikosti vajec)
1 polévkovou lžíci octa
100g mletého kokosu
2-4 lžíce polohrubé mouky 

Postup: Pusťte troubu na 125 °C, připravte horkou vodu do hrnce a v misce vyšlehejte pevný sníh z bílků. Misku se sněhem dejte nad páru do vodní lázně a přimíchávejte moučkový cukr, kokos a přidejte ocet. Chvíli míchejte v teple, na závěr postupně přisypávejte mouku, jakmile bude hmota tužší konzistence a půjde tvarovat, odstavte ji z lázně a tvořte malé hrudky, nebo směsí naplňte sáček a kokosky stříkejte do pusinek. 
V troubě pečte asi půl hodiny do zrůžovění a klidně pak nechte ve vypnuté troubě sušit přes noc.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.