neděle 27. listopadu 2016

Vánoční plán - 4 týdny do Vánoc

Je Advent! Podzimní plán můžeme směle přejmenovat na Vánoční. Do svátků nám totiž zbývají čtyři týdny!



Přituhuje, ale jen za těmi čerstvě nablýskanými okny. Co se týká vánočních příprav, bude následující týden spíše relaxační a velmi příjemný. Čekají nás  úkoly v těchto oblastech:

1. Dárky a balicí papír
2. Vánoční přání
3. Cukroví

1. Nejdříve se pro jistotu podíváme, zda máme pod kontrolou všechny dárky, tj. pro každého obdarovávaného máme vymyšlený a zajištěný dar a garanci doručení do Vánoc u nákupů přes internet, zejména u těch zahraničních. Logistika kolem vánočních dárků bývá největší stresový faktor, řádně sepsaný přehled a odškrtávací seznam přináší úlevu. Tak! Na nákupní seznam si napíšeme balicí papír, stuhy a mašličky, chybět by neměl ani dostatek lepicí pásky.

2. V úterý si uděláme plánovací chvilku. Zasedněte nad šálek voňavého čaje nebo kávy a koukněte na seznam příjemců vánočních přání a novoročenek, který jsme začali kompletovat již před třemi týdny. Nyní jej naposled projděte, uvidíte, kolik adresátů budete obesílat a na nákupní seznam (na den pochůzek) si tak budete moct poznačit relevantní počet přání, obálek, nebo kreativního materiálu na výrobu, a nezapomeňte na známky, abyste se mohli vyhnout narvané poště, a ofrankované zdravice hodili do schránky na konci ulice...

3. Cukroví
Pustíme se do toho. Harmonogram pečení a dekorování jednotlivých druhů laďte tak, aby vám příliš nekolidoval s rodinným programem, abyste toho neměli moc najednou a ještě si dělejte v plánu pečení rezervu pro případ, že ve stanovený den usnete při večerním uspávání dětí, nebo vás nedejbože skolí viróza.
Pečení bez asistence dětí se asi nevyhnete a popravdě, byla by to i oboustranná škoda, neplánujte si však na takový den přípravu více druhů a už vůbec ne nějaké pracné, ať se projekt nepromění ve zbytečný stres. Dejte dětem vlastní plát nenáročného těsta (třeba perníčkové) a pár tvořítek a vykrajovátek, nechte je zkusit si to, něco vytvořit. 
Mějte ale reálná očekávání, v dobrém vás varuji před inspirací Pinterestem nebo některými kreativními blogy. Vytěsněte z hlavy harmonické a prefektně zaostřené a nasvícené obrazy toho, jak to vypadá jinde: naškrobené zástěrky a utěrky, na zemi akorát takový svinčík, který snese oko kamery, lehký a dekorativní jako první snížek a sladký jako pusinka ze zbytku bílků s kokosem. Nad tím vším dominuje rodiččin makeup bez lesku a bez stop potu a upravené kadeře. Takové fotky jsou buď z fotobanky a stojí za nimi několikačlenný tým, anebo zachycují jen zlomek procesu a reality ;)
I kočky rády přiloží tlapku k dílu! Zdroj: Facebook
Připravte se na trochu nepořádku a roztomilý výsledek, perfektní právě ve své nedokonalosti. Za rok budou děti tvořit zase úplně jinak, tak si to užívejte a taky dokumentujte! 


A nezapomeňte, co jsme si psali před dvěma týdny: Vánoce nedělá 22 druhů! ;)


Na přání některých z vás přikládám recept na perníčky, postupně přidám ještě další druhy.

Ihned měkké perníčky
Tyto perníčky nemusíte nechávat odležet 3-4 týdny před Vánoci jako obvykle, jsou měkké ihned. Peču je ve dvou várkách, první várkou dekoruji a přikládám k přáníčkám nebo dárkům a druhou dělám už hlavně ke konzumaci. Do té první "dekorativní" várky přidávám trochu holandského kakaa, perníčky jsou pak krásně hnědé a v kombinaci s bílou polevou vypadají překrásně.

Suroviny:
400 g hladké mouky
150 g cukru moučky
50-75 g másla
2 vejce
2 lžíce tekutého medu
1 lžička jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
1/2 lžičky holandského kakaa
žloutek na potření (bílek schovejte do lednice na pozdější polevu)
moučkový cukr a citron na polevu

Postup: smíchejte všechny suché přísady v misce, v druhé smíchejte vejce s medem, přidejte měkké máslo, vzniklou kašičku postupně zapracujte do sypké směsi a zpracujte na měkké těsto. Není to nijak pracné a trvá to chvilku.
Hotové těsto je měkké a poddajné. Zabalte ho do fólie a nechte odležet v lednici, nejlépe do druhého dne.
Troubu předehřejte na 160°C, připravte si dva plechy na pečení,vyložte je pečícím papírem a zatímco se bude trouba vyhřívat, na pomoučněném vále vyválejte plát těsta asi 0,5 cm silný, vykrajujte tvary a skládejte je na plech s mírnými rozestupy, aby se tvary v troubě nespojily.
Perníčky se pečou asi 8-10 minut a ihned po vytažení z trouby se potírají rozšlehaným žloutkem s kapkou studené vody, aby dostaly krásný lesk.
Pozn. u dekorativních perníčků nezapomeňte dělat dírky jako oka na zavěšení. Já je dělám nejraději brčkem, zkuste to, je to mnohem lepší než špejle, špunt z těsta se lehce vyfoukne ven, dírky jsou jak strojově udělané a při pečení se nezacelí ;)

Poleva: mixérem vyšlehejte 1 bílek, 140 g jemného a několikrát přesátého moučkového cukru a 1 lžičku bramborového škrobu. Po kapkách přidávejte citronovou šťávu tak dlouho, až získáte polotuhou polevu. Neožulte to přesátí, aby se vám neucpávala zdobicí tryska!
Do části bílkové polevy můžete přidat i pidikapku potravinářské barvy, perníčky jsou pak veselejší.


8 komentářů:

  1. Krásné ráno, poprvé se přidávám s komentářem :) Pokud posíláte, nejen o Vánocích, pohledy, místo známky napište evropský kód pro doručení zdarma: 2-fa-be -již nekolikrat vyzkoušeno (ČR, V.Brit., Chorvatsko apod...) ale pozor, platí pouze na pohledy ;) Hezké pondělí všem, A.

    OdpovědětVymazat
  2. Ze surovin v receptu Vám vypadlo 1 vejce:-). Mám stejný recept, a tyhle perníčky jsou skvělé. Včera jsem pekla první várku na školkovou besídku. Díky za skvělé stránky, uklízím s Vámi už dva měsíce a doma to prokouklo. Lenka

    OdpovědětVymazat
  3. skvělý článek a výborné názorné fotografie... očekávání vs. realita. Jsem se od srdce zasmála :)díky

    OdpovědětVymazat
  4. Teda holky nechci se někoho dotknout,možná já něco dělám špatně, ale dělala jsem teď těsto na perníčky podle receptu tady a vůbec mi to nešlo spojit... Mám teda ještě i jiný recept na perníčky, je dost podobný, ale mám tam jen 300g mouky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V surovinách podle mě chybí 2 vejce, jinak mám úplně stejný recept a perníčky jsou skvělé. Máslo rozpustím a ušlehám s medem, s cukrem a vajíčky pak přidám suché přísady a těsto dám na noc do lednice, pak se s ním krásně pracuje...

      Vymazat
    2. Také mi to nešlo spojit, přidala jsem 1 vejce a 20 gramu masla...

      Vymazat
  5. Nepecu cukroví. Ale syn prudil tak moc, že jsem se pustila do Vašich pernicku. Ale doma nebyl ani cukr moucka (rozmixovala jsem krupici trtinovou) ani vejce (rozmix.chia semínka s vodou) a čekala jsem co z toho vyleze a zda s tím půjde pracovat. Bylo to úžasný. 4 lety syn pomáhal, testo bylo super. Pristě zkusím agave sirup místo cukru.
    Jinak super stránky! Je skvělý, že v tom člověk nejede sám ��

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.