úterý 1. března 2016

Nový návyk měsíce: Oblékat se!

Od počátku roku už se nám podařilo zvládnout nebo oprášit dva návyky:

Doufám, že vám oba přišly vhod a pomohly rozhýbat věci tím správným směrem!
Nyní jsme na prahu nového měsíce a s ním přichází návyk další. Tím se pro měsíc březen stává:
Obléct se po ránu od hlavy po paty.



Docela živě si pamatuju, jak mi tento návyk přišel připitomělý, když jsem s FlyLady kdysi začínala: "tsss...chodím snad do práce 'na Evu'? Jistě, že se ráno obléknu a jdu oblečená..!" ....Abych pochopila o co tu kráčí, seslal na mě Stvořitel mateřskou dovolenou. Celodenní péče o miminko, pobyt v domácnosti, na zahradě a dny, kdy jediným společenským povyražením byl příjezd popelářů nebo víkendový nákup.  I moje ležérní kreace by vydaly na samostatnou kapitolu (určitě dost zábavnou), ale tady nejde o módní okénko!
Jde o jinou věc, a tou je pobíhání v nedbalkách (noční košili, kojící košili, kalhotkách, dosaďte si...) a nevyčištěnými zuby ještě v 11 dopoledne. Proto tento zvyk směřuje hlavně k ženám v domácnosti, a také lidem, kteří pracují z domova. Je totiž velmi snadné sklouznout do zlozvyku "pyžamových dní" a tak jediným účinným receptem kterak se vyhnout panice ze zjištění, že je půl dvanácté (...plotna studená, zvoní pošťák a na sobě máme noční košili...) je, že ráno zahájíme svůj den oblečením od hlavy po paty. Řádnou ranní rutinou, jako bychom odcházeli do zaměstnání.
FlyLady doporučuje i pevné obutí, já s tím s dovolením nesouhlasím, není důvod si pařit nohy v teniskách (i když zašněrovaná obuv je určitě dobrým preventivním prostředkem před opětovným zalehnutím nebo poleháváním na gauči). Ale souhlasím, že oblečením a upravením zevnějšku, učesáním, lehkým přivoněním a pěknými náušnicemi se nám hned poránu nastartuje morál a podvědomě si dáme signál "jsem ready". A začíná nový pracovní den, ať už máme na práci home office, podnikání, nebo celodenní péči o děti!

Na tento produktivní start se následně mnohem snáz navazuje s dalším programem a povinnostmi dne, takže věci odsejpávají jedna za druhou a denní porce povinností či pochůzek bývá odškrtnuta mnohem dřív než v "pyžamovém" módu.
No a v neposlední řadě - zazvonění domovního zvonku člověku nezvedne tepovou frekvenci úlekem :)

Přeji pěkný měsíc březen a příjemný pocit z nově zavedené ranní rutiny!

Fi



17 komentářů:

  1. Hihi tak jo jdu s barvou ven, dřez mám naleštěnej, debordelizuju pravidelně, ale momentálně mám na sobě pyžamo, jsme obě s dcerou nemocné a to je báječná výmluva proč zůstat v pyžamu :-) ale teď po přečtení článku se kaju a začínám se převlékat. Díky a krásný den...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ale při nemoci je to něco jiného, to je člověk přece práce neschopen a měl by ležet ;)

      Vymazat
    2. A krásný den i Vám, uzdravte se brzy!

      Vymazat
  2. jo tak toto je to pravé ořechové pro mě.... často se mi stává, že je půl jedné, já bez vyčištěných zubů a bez snídaně... :D hold mateřská je o jiných prioritách, ale je na čase se vrátit k péči o sebe! Díky za nakopnutí!!! Jdu do toho

    OdpovědětVymazat
  3. Jé tak to mě naštěst´ nikdy nepostihlo. Převléknu sesicedo legín. A trička, ale nemám spací oblečení. Asi nás babička vycepvala perfektně. Vyčurat, zuby učesat aobléknout. Přijdu -li z venku ( práce) převléknout do domácího. Jen jsem li celý den doma v lété tak je to domácí, pracovní na zahradě. To nedodržuji žádné převlékání.
    Tak toto je první návyk měsíce, který nebude pokulhávat. Se dřezem občas bojuji.

    OdpovědětVymazat
  4. Snídám, snídám, snídám (a u toho odbíhám kojit, přebalovat, chaoticky něco někam přemístit) a najednou koukám a je poledne... ano, i tento návyk je přesně pro mě :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak převléknout - to zvládám :-) ale náušnice, pořádně se učesat (ne jen přejet hřebenem, navonět se tak to si dávám jako vyšší level v rámci tohoto návyku. Nicméně mnohem náročnější pro mě je udržet si svůj harmonogram jídla. Jak už tady zaznělo - snídám, snídám a už je poledne. Tak to je přesné. Sice i v tomto už je posun a po pěti měsících na mateřské už snídám cca. okolo osmé a obědvám mezi dvanáctou a jednou a nikoliv o půl čtvrté, ale pořád je co zlepšovat :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak tenhle měsíc dobrý. Studený barák není nic na pyžamko, se jeden ještě rád rychle obleče. Česání je horší, pokud nejde starší do školky, tak se tu a tam v poledne leknu při pohledu do zrcadla. Náušnice nehrozí ještě pár let, mám svoje uši ráda a nerada bych o ně přišla.
    A před úlekem z pošťáka nezachrání ani oblečení. Včera jsem ho zaznamenala, až když zaklepal na okno, já zrovna vstala z křesla něco odložit, aniž jsem se ještě upravila po kojení - takže triko u krku, špek a vnady venku...no, možná se lekl víc než já

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :))) Jo, tyhle kojící historky :) Po prokojený noci při růstovém spurtu chodím po bytě, telefonuju, vyřizuju věci, někdo zvoní, jdu otevřít, na poslední chvíli hodím oko na zrcadlo u dveří (naštěstí!)a lekla jsem se já :) A mléčnej bar venku, oddělanej celej ten díl od kojící košile, jakoby se nechumelilo.

      Vymazat
  7. Tak tenhle je pro mě dobrý, s tím problém nemám. Poměrně rychle jsem si na mateřské všimla, že začínám krnět a teplákovatět a vyhásila jsem boj. Začala jsem nosit svá oblíbená trička i na doma, ušila si několikery fešácké domácí kalhoty... Takže jsem v pohodlném, ale oblíbeném a hezkém.
    Zkusím si jako výzvu dát nějaké nové účesy, ať nestřídám pořád jen culík s culíkem :D
    Zato ta debordelizace, to je bída s nouzí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo, culíky, drdoly, kokrhely a čelenky a sponky. Kde jsou moje vyžehlený upravený vlasy? Zůstaly někde v kanceláři asi ;)

      Vymazat
  8. Dřez dávám, oblékám se (už) taky a nominovala pár pěkných trik na ta domácí, stejně pochybuji, že po 6 letech, kdy se budu vracet do procesu, bych s nimi udělala díru do světa. Jen těch pohodlných domácích "tepláků" se ne a ne zbavit. Nemám vygajdané exempláře, ale jóga splývavé kalhoty, ale stejně... Taky mám největší problém s tou debordelizací... snažím se o ni pořád, ale není to vidět.

    OdpovědětVymazat
  9. Blog je hezký, rady budou asi užitečné a pokud se jich člověk drží tak si myslím, že debordelizace domácnosti jde. Denní a týdení úkoly ale nejsou stavěné pro zaměstnané matky. Vstávám v 5:15 a chodím spát cca kolem 22:30. Ráno jsem ráda, když stihnu pověsit prádlo, udělat dětem snídani, odestlat, vyhnat je z postele a v 6:30 opouštíme byt. Pak hurá do školky a škola a já pak do práce - po 8 a půl hodině někdy i déle hurá domů. Návrat je kolem 16:30 někdy i déle. Udělat z malou úkoly do školy - máme prvňáka, pak si trochu pohrát s dětmi, sebrat prádlo, uvařit si jídlo na druhý den do práce, připravit večeři, umýt děti, zahnat je do postýlky a přečist jim pohádku, vrhnout se na prádlo a vyžehlit ho, uklidit kuchyň a pak si na cca 10 min sednout a vytáhnout ruční práci. O nějakém velkém úklidu si můžu nechat jenom zdát. Pondělní úklid mám rozložený na sobotní a nedělní dopoledne během vaření. Nějaká debordelizace bytu každý den cca 15 min nehrozí, to prostě nestíhám. Ostatní úkoly také nedávám. Na to prostě nemám kapacity. Už jsem se smířila, že se někde povaluje hračka, někde máme odložené dětské oblečení. Raději se budu věnovat dětem když si se mnou ještě chtějí hrád. Za pár let můžu mít byt jak z katalogu. Nechci mit doma naklizeno na úkor času stráveného s dětmi. Raději to těch pár let překousnu a pak když už děti nebudou malé se budu věnovat uklidu. Návštěvy se nezblání, když náhodou bude na gauči hozená hračka a pokud se jim to nelíbí tak.... Uklízím, ale v rámci možností. Nemůžu se strhnout a pak v práci nedělat. Možná že ostaní zaměstnané matky to stíhají, ale já né. Pokud to některá stíháte prosím o radu jak na to. Já to prostě nedávám.

    OdpovědětVymazat
  10. Tento návyk je super nápad, a krásně ladí s jarním průvanem v šatníku. Staré oblečení plánuji vyházet, respektive darovat na charitu, nové nakoupit :) A nosit každý den, protože každý den může být slavnostní...když se k tomu člověk obleče. Ještě plánuji nakoupit čerstvé květiny na stůl a jaro může začít...

    OdpovědětVymazat
  11. Jako, když najde. Posledních ár měsíců mateřské a neskutečně si ji začínám užívat. Pochopitelně v pyžámku! Snídaně do postele je samozřejmostí... Debordelizaci jsem si přesunula k předvečerním rutinám, jinak jsem doma byla za služku. Takhle vše shrnu, roztřídím na hromádky a každý člen rodiny vyfasuje tu svou, aby si ji uklidil. Zabere mi tak 10 mminut a dalších asi 10 minut pomáhám najmladšímu prtěti (2,5 roku) s úklidem pokojíčku. Nesnáším noční pearcing kostkou lega nebo zvířátkem z farmičky. :-D Jinak denně pereme 2-3 pračky (nasbíralo se nám hodně dětí), takže prádlo patří k ranní i večerní rutině. Trochu vázne ukládání prádla do skříně, když potřebují děti pomoct s úkoly. :-( To doháníme o víkendu. Dobrovolně dám občas před naleštěným dřezem přednost spánku. ale dodržuji zvyk relativně pečlivě, takže nánosy kamene nikde nebují. Zalíbilo se mii střídání tématických dekorací, které s dětmi i vyrábíme. Neodpovídají sice vkusu ani mému, ani žádnému, ale vyrobily je děti a daly do nich celou svou duši a lásku, tak máme vytrvale střapatá a kostrbatá pastvoření na oknech, zdech, poličkách a mezi kytkami. A to jsem u dalšího detailu. Bydlíme dál od civilizace a v zimních obdobích je težší dostat k nám živou kytku na stůl, tak to řeším také po svém: Drobnější kytku v květináči (kalanchoe, brambořík, africká fialka nebo i orchideu) postavím na stůl a květináč zabalím buď do ubrousku sladěného s prostíráním, nebo s dětmi vyrobíme něco papírového (obvykle krepák a stuhy). V létě doplníme i o mušli, v zimě o sněhuláčka z kosmetických tampónků ;-) Tak snad někoho inspirujeme. Jinak moc díky za web, zachraňuje mou lidskou důstojnost. I když bojovou frekvenci mám odlišnou od zdejšího systému, základ vychází odtud. <3 Díky za rutiny, rady a nakopávačky.

    OdpovědětVymazat
  12. Hurá! Jakožto pracující matka s tímto návykem nemám problém. Tedy zatím, protože se mi kvapem blíží nástup na mateřskou a mám ještě v živé paměti, jak to bylo při první mateřské, kdy jsem se kolikrát převlékala alespoň před manželovým příchodem z práce, aby se nedivil, "co celý den doma dělám", že se ani nestihnu převléknout a doma je to jako po výbuchu... Zato stále bojuji s návykem čistého dřezu, neb nepatřím mezi šťastné majitelky myček. Takže skóre "umyté nádobí, čistý dřez" versus "skládka špinavého nádobí" je od začátku roku tak 50:50. A dalším problémem je žehlení. Už se nemůžu dočkat, až si pořídíme sušičku, a tato velice neoblíbená činnost se minimalizuje na žehlení manželových košil do práce. Zatím to mám tak, že dokud máme co na sebe, tak se k žehlení nedokopu... Jinak moc děkuji za skvělý web, hodně mi pomáhá, protože mě motivuje a přináší inspiraci ke zvládnutí domácnosti. Samozřejmě se nejedná o univerzální návod pro všechny, protože takový ani nemůže existovat, každý máme jiný způsob života a jiný týdenní harmonogram. Ale jako zdroj motivace a inspirace je perfektní. A je na každém, jestli bude jen kritizovat, že to není pro něj, že se to nedá zvládnout, že je to jen pro matky na mateřské atd., anebo se radami inspiruje a plán si přizpůsobí podle svých možností. Já jsem si týdenní činnosti, které se v plánu pravidelně opakují, trochu přizpůsobila. Jednotlivými misemi na celý týden se nechám inspirovat a snažím se je všechny stihnout během daného týdne. Některý den neudělám žádnou, některý den udělám 2 nebo 3. Každopádně mi tento web dal naději, že i já bych mohla naši domácnost trochu zkrotit a dostat do přiměřeného stavu, kdy nečekaná návštěva už nebude mojí noční můrou a domov bude působit příjemným dojmem, nikoliv jako chaotické skladiště. Díky :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Ano, s tím pošťákem, je to přesné :-D . Nenapadlo mne se na to podívat takto. A ztrácet kvůli noční košili elán z nového dne, je opravdu škoda. Můj ranní rituál je Pozdrav slunci.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.