neděle 14. února 2016

FlyLady na týden 15. - 21.2.

Tento týden jsme v oblasti koupelny a dětského pokoje
Nový návyk měsíce - 15 minut debordelizace denně
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 

 

PONDĚLÍ 15.2.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení (kromě dětského pokoje)
  • Vyhodťe starý tisk a katalogy 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach (kromě dětského pokoje)
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše

První mise tohoto týdne: tento týden budeme v oblasti koupelny a světe div se - po sto letech došlo i na dětský pokoj ;) 
V koupelně dnes vyhodíme zbytky vymydlených mýdel, obalů od šampónů, roličky od toaleťáku, čtivo kolem WC mísy, ručníky a svršky po zemi.

V dětském pokoji natáhneme minutku na 15 minut a budeme pátrat po věcech k vyhození. V této zóně jde o kousky rozbitých nebo nefunkčních hraček, vystřihovánky, časopisy, papírky od bůh-ví-čeho. Kousky stavebnic, povědomé komponenty a různé nespárované součástky sbíráme průběžně do nějaké prázdné krabičky a uklidíme a roztřídíme nakonec. Teď se nezdržujeme, 15 minut vyklízíme!


*********************************************************************************

ÚTERÝ 16.2.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:

  • jídel k uvaření na příští dny
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli na víkend a příští dny
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil po pondělním šoku. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne v úterý v koupelně:  dnes uděláme něco jako super swish&swipe: hloubkové umytí sanity. Do WC mísy nalijeme nebo nasypeme desinfekční prostředek, do vody ponoříme i štětku, aby se louhovala. Necháme účinkovat. Sundáme vše z umyvadel a vany a tekutým pískem a jemnou stranou houbičky umyjeme a opláchneme. Vrátíme se k míse, vydrbeme štětkou vnitřek, spláchneme, štětku skřípneme mezi mísu a prkénko a necháme chvilku okapat (pozn. pokud je jakkoli nevábná, do konťáku s ní a šup pro novou za 4 pětky!). Mezitím důkladně suchým hadrem přeleštíme baterie u vany a umyvadla, nakonec se vrátíme k míse, papírovou utěrkou a desinfekčním prostředkem otřeme prkénka, mísu zvenčí (hezky pěkně i vzadu, kolem dokola!), utěrky spláchneme do mísy a máme hotovo.

Mise v dětském pokoji: výměna povlečení. Přizveme si ratolesti na pomoc, i ty nejmenší sotva se držící na nohou se mohou podílet, třeba jen tím, že budou stahovat povlak z nejmenšího polštářku a pomáhat s odnosem do pračky.
Nakonec společně usteleme. Nemusí to být perfektní, nikdo to neznámkuje a neboduje, důležité je, aby děti byly součástí a viděly, co se dělá a že se to nedělá samo, maminka nemává kouzelným proutkem, ale za vším je práce!
Nenechte se otrávit neochotou starších dětí. I když se vám to dneska zdá jako sci-fi, a i když se na pohled tváří v offline módu, tam někde uvnitř se instaluje ten správný soft a jednoho dne se zaktivuje! 

*********************************************************************************

STŘEDA 17.2.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko. Například:

  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce  

Mise dne: v čisťounké koupelně dnes vyměníme ručníky, předložky, doplníme papírové kapesníky, odličovací tamponky, uchošťoury a vše, co je potřeba. 

V dětském pokoji: jednou z mých nejneoblíbenějších činností je třídění dětského oblečení a mou nejneoblíbenější situací je při chystání oblečení narážet na nepadnoucí kusy. Proto je potřeba vyměřit si malou debordelizační čtvrthodinku v dětském šatníku. Nyní jde hlavně o trička, nátělníčky, tepláky a ponožky, které už velikostně nesedí a motají se pod rukama. Žádná obscese a perfekcionismus, třídění a popisování, tentokrát prostě jen vytáhnout, dát do igelitky nebo vakuovacího pytle, nadepsat "k vytřídění" a přemístit třeba do horních polic skříně. Za pár týdnů bude výměna šatníku a zatočíme s tím.

*********************************************************************************

ČTVRTEK 18.2.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili další týden.


Mise dne: po včerejším doplnění toaletních potřeb si uděláme nákupní seznam - je potřeba doplnit zásoby toaleťáku? Papírových utěrek? Odličovacích propriet? Co šampón, mýdla, sprchové gely, vlhké ubrousky atd.?

V pokojíčku: je čas na zábavně edukativní čtvrthodinku s menšími dětmi. Nejdřív si ukážeme prach na skříňkách a poličkách a můžeme si i v něm namalovat nějaký ten geometrický tvar, třeba trojúhelník a obdélník s ocáskem a máme prasátko. Vysvětlíme si, že jakkoli je to zábavné, prach škodí a je potřeba jej setřít, abychom ho nedýchali. Vlhkým hadříkem ho proto budeme lovit, dokud nebude povrch čistý. Závodíme s budíkem, schválně, kdo vyhraje? Samozřejmě to není zábava vhodná pro malé alergiky a nepoužíváme žádné chemikálie. Vzduch provoní kapka esenciálního olejíčku na prachovce.


U starších dětí máme příležitost poukázat na to, že čím více předmětů mají vystavených v otevřených policích a čím více neuklizených věcí na površích, tím déle jim to trvá a tím více musí vynakládat úsilí. Neochotu či bojkot můžeme korigovat, taková dočasně vypnutá wifina by mohla dát věci do pohybu ;)

*********************************************************************************

PÁTEK 19.2.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a prehistorickými parkovacími lístky.

Mise dne: pokud nám to okolnosti dovolí, dneska si dopřejeme čtvrthodinku ve vaně a krátký relax v nablýskané koupelně. 

V pokojíčku: i děti si zaslouží odměnu za to, že přiložily ruku k dílku a tak jim dopřejeme něco malého, co mají rády: mohou zůstat o trochu déle vzhůru a pohrát si s nějakou znovuobjevenou hračkou, společně si počíst v knize, která se objevila zapadlá za skříňkou, můžeme si zahrát nějakou stolní či karetní hru nebo se společně podívat na rodinnou pohádku - je pátek!

Dorostenci si o odměnu určitě řeknou, ale nepřehánějte to - měli by si uvědomit, že to dělají pro sebe a odměnou je to, že mají ve svých věcech přehled a pořádek, a mohou si do pokoje pozvat kamarády, aniž by si trhli ostudu.

*********************************************************************************

SOBOTA 20.2.

Den volna pro rodinu, kdy se více věnujeme našim nejbližším.


*********************************************************************************

NEDĚLE 21.2. 

Další den volna a nutnost věnovat se alespoň chvíli sama sobě a regeneraci sil. 

*********************************************************************************

2 komentáře:

  1. jako bych to tušila, zrovna dnes jsem využila toho, že jsou děti na víkend pryč a protřídila všechny hračky =D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tento týždeň vynechávam :-) Deti majú jarné prázdniny a čokoľvek upratovať v detskej by bolo zbytočné. Misiu posuniem na budúci týždeň :-)
    Lenka

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.