čtvrtek 18. února 2016

Feng Shuei pro domov - díl III.: Předsíň a vchod

Vstup do domu je velmi důležitou, takřka klíčovou oblastí. Hlavními dveřmi vstupuje podle Feng Shuei do domu nebo bytu energie, která se dále rozprostírá a plyne do dalších prostor.


zdroj: pinterest
Nevchází tudy však jen energie, ale všichni ostatní - a jak známo, nikdy nedostaneme druhou šanci udělat první dojem. Ten by měl být pro všechny co nejlepší. Nemám na mysli však jen hosty, ale nás samotné a ostatní členy rodiny: při příchodu domů by se nás prostě měla zmocnit pohoda, nikoli rozladění.
Přejmenujme a povznesme proto předsíň a zádveří na vítací prostory!


A hned je jasné, že by měly být čisté, uspořádané a přívětivé. Zde je pár FS tipů jak na to.

Vstupní dveře
Neměly by vrzat, ztěžka se otevírat, být oprýskané, ohmatané a mít zrezivělé nebo nefunkční kování. Rohož by měla být čistá a v pořádku. Není to samozřejmost, rohožky i dveře a zárubně bývají často ohlodané zubem času a poznamenané nezájmem, zejména zvenku, pozor na to.
Podle Feng Shuei by hlavní dveře měly být ze všech dveří v domě největší a nejzdobnější. K přitáhnutí bohatství a pozitivní energie se doporučuje natřít je zvenčí - se podržte - červenou barvou. V tomto směru jsem trochu skeptická, podle mého názoru se musí přihlédnout k celkovému rázu domu i ulice; co vypadá moc hezky v typickém anglickém řadovém domku z cihel, může v našich zeměpisných šířkách na našich domech působit spíš komicky. Je to trochu jako s tipem na rudou rtěnku - ta také nesluší všem a za všech okolností! Přitáhnout pozornost na dveře můžeme i jinými způsoby - dekorací z rostlin, pěkně opracovaným a natřeným prahem, futry a rohoží, vkusnou a zdobnou jmenovkou nebo domovním číslem. Dveře by se měly otvírat dovnitř - nikoli směrem ven - a měly by se dát otevřít úplně dokořán. Za nimi by neměly být předměty, které by otevření bránily.
Žádné překážky by neměly být ani v cestě předsíní - ta na fotce níže je sice pěkná, ale představte si, jak dveře otevíráte a zvete dovnitř kurýra s krabicí, nebo táhnete víkendový nákup a vyhýbáte se střetu se stolkem a snažíte se nezachytit loktem pugét. Přičtěte si elementy reálného života - poskakující děti (dvou i čtyřnohé) a je jasné, že toto uspořádání přinese víc tenze, než harmonie ;)

zdroj: http://www.hopkinsmo.com
Je proto potřeba vždy volit takové řešení, které odpovídá rozměrům a tvarům předsíně a zajistí hladký a nekomplikovaný pohyb a průchod - nejen váš, ale i energie.


Dekorace
I když se u předsíně klade důraz zejména na funkci, je zároveň ideálním místem pro dekorace.
turtlesandtails.blogspot.com
Feng Shuei praví, že pokud si chceme domů přitáhnout štěstí a bohatství, měli bychom nasadit vějičku a přitahovat stejné stejným: pomocí aranžmá! Nejen přede dveřmi, jak bylo zmíněno výše, ale i za nimi. Nemusí jít o hned o nic luxusního, stačí na komodu nebo poličku (co vám místo dovolí) umístit vonné tyčinky, krásnou misku s drobnými na tramvaj, pár oblázků, rostlinu nebo domácí talisman. Předmět s tou správnou symbolikou, kterou chcete přitáhnout nebo udržet, v tom správném místě (podle mřížky Bagua).
Přihlédněte k dětem a křehké předměty a dekorace umístěte rovnou výš a pryč z dosahu na konzole a poličky.
Předsíň je rovněž skvělým místem pro vystavení dětského (i našeho!) umění. Mimořádně povedené obrázky nebo fotografie zejména s klidnými a neutrálními motivy umístěné po stěnách chodbám moc sluší. Obvykle také přitahují oči návštěvníků a odvádějí pozornost od ostatního interiéru, zatímco třeba něco vyřizujete "mezi dveřmi" a nemáte rádi, když u vás hosté provádí "šmejděníčko šmejdění" a koukají, kam si nepřejete... FS nedoporučuje do předsíně vystavovat velmi osobní fotografie a má to svoji logiku - těhotenská bříška, kojení, nějaký ten výkus pod Eiffelovkou a další podobné přece nechceme sdílet s někým, kdo přišel odečíst vodoměr nebo vnutit levnější elektřinu ;)


Hra se světly

Celý prostor by měl být dobře osvětlen. Naše tuzemské chodbičky však typicky trpí nedostatkem světla - spraví to osvětlení navíc nebo bodovky v bílé barvě a také zrcadla, která dodají optickou iluzi otevřených prostor a budou světlo násobit.
FS obecně praví, že zrcadla v předsíni by neměla být naproti vstupním dveřím, neboť odrazí veškerou příchozí energii zpět. Já tento názor nesdílím a někteří FS specialisté také ne. Osobně se domnívám, že jde spíš o nepraktické umístění, protože zrcadlo naproti vstupním dveřím automaticky přitáhne pohled všech příchozích (záhodno by bylo udržovat ho proto zcela bez otisků, což je v rodině s malými dětmi nereálné) a může odrážet pohled do jiných otevřených místností (a narušovat tak soukromí dalších osob uvnitř). Před umístěním zrcadla naproti vstupním dveřím bych se proto spíš ujistila, co se bude příchozím zrcadlit na první pohled a pokud je to v souladu s tím, co chcete ukázat a vidět, nedělejte si s tím starosti. Pokud vám však takto situované zrcadlo začne vadit a nepůjde ho odstranit (např. na zrcadlové vestavné skříni), lze jeho vliv eliminovat buďto samolepící dekorační fólií (existují různé typy od čistě satinato až po různě vzorované, jak je vidět třeba na tomto příkladu). Rovněž se často doporučuje kamufláž pomocí konzole s posuvným látkovým panelem či závěsem z průsvitné látky, ale přiznám se, že mi toto vrstvené řešení už přijde moc komplikované na manipulaci i údržbu (zato však lehce vratné zpět, vše má své pro i proti).

Vzhledem k častému nedostatku přirozeného světla v předsíních se nedoporučuje použití sytých a tmavých barev, které by mohly na vás "padat" a působit stísněným dojmem. Barev se však vzdávat nemusíte - jen je potřeba vybírat v pastelových odstínech a na pomoc si můžeme vzít i geometrii: například vodorovné pruhy předsíň opticky protáhnou, velké vzory místnost zmenší, drobný vzorek naopak zvětší. Pokud vás toto téma zajímá a chcete si více pohrát s dispozicemi, možnosti jsou přehledně shrnuté na těchto stránkách.

Péče 
Smysl "vítacích" prostor je zřejmý a proto je na místě přistoupit k méně populární části a tou je péče o ně. Předsíň je přirozenou líhní hotspotů, protože zde máme tendenci odkládat věci z kapes, svršky, došlou poštu a další drobnosti. Stačí chvilkový výpadek v údržbě a hned je na podlaze písek a nečistoty, 2-3x více párů bot než členů rodiny, totéž platí i o věšákách s bundami a dalších nešvarech. Je proto třeba pravidelně redukovat, uklízet věci na místo, klíčky na věšák, boty do botníku, zamést podlahu. V rámci denních či obdenních rutin to však nezabere víc jak pár minut - za ten efekt příjemných vítacích prostor to rozhodně stojí a je to ten nejjednodušší a nejúčinnější FS prostředek.
A poslední malý tip: nezapomeňme předsíň pravidelně větrat (nebo odvětrávat přes další místnosti) a přidávat příjemnou nevtíravou vůni. Odér včera vařeného květáku přece nemusí být první smyslový vjem po vstoupení do dveří ;)


1 komentář:

  1. :) Tak nám visí v chodbě parohy atd. Manžel je myslivec a jinde jsem mu to pověsit nedovolila. Nevím, co si myslí hosté. Snad nemají strach o život :).

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.