neděle 31. ledna 2016

Pět elementů ve Feng Shuei

Možná to znáte sami: to se takhle zamilujete třeba v Ikee do vystaveného obýváku a víte, že přesně tento obývák chcete mít doma! Absolvujete celý proces přeměřování, zjišťování skladové dostupnosti všeho do posledního detailu a šroubku, zaplacení u pokladny (au!), čekání na vyskladnění (blé), převoz až domů a montáž (uf!).

A pak sedíte vprostřed nového skvělého obýváku, máte z něj radost, ale paralelně cítíte, že to ještě není ono. Jak to, že jeden a tentýž obývák působí na každém místě jinak?



Anebo druhá situace - tu znáte stoprocentně: přijdete k někomu na návštěvu. Má to doma hezké, je vidět, že má vkus i peníze, ale jasně cítíte, že vy byste v tomhle bydlet nechtěli. A naopak přijdete k někomu, u koho se hned cítíte velmi příjemně a jeho domov se vám líbí, i když není v žádném ohledu tak vydřený jako předchozí. V čem to vězí?

Zjednodušeně řečeno je to podobné jako s barevnou typologií člověka a faktem, že pudrová růžová nebude vypadat na všech a za všech okolností stejně.

I domov má svoje barvy a svoje materiály a ty nějak působí. Následek nepoměru a nerovnováhy v použitých materiálech a barevném ladění jsou pak chladné neosobní interiéry, i ty zabydlenější, ale přesto něčím rušivé a zneklidňující.
Přidejte nerespektování světových stran, tedy intenzitu světla a slunečního svitu a jeho vliv na použité barvy, a už je jasné, proč se vám v jednom bytě bude šedá stěna líbit a v druhém z ní dostanete rýmu a zimnici. Na jedné zdi bude odstín "kapučíno" vypadat úchvatně, v druhé místnosti bude připomínat psí lejno.

V minulém dílu jsem slíbila, že se v tomto podíváme na Pět elementů ve Feng Shuei.
Pět elementů (nebo prvků) je souhrnný název pro materiály, barvy a tvary, které kolem sebe máme a které nás svými vlastnostmi ovlivňují v mnoha směrech.
Tyto prvky se vzletně nazývají: oheň, země, kov, voda a dřevo. Každý tento prvek má charakteristický tvar a barvy a reprezentuje specifické aspekty života. 
Cílem je umět zařadit všech těchto elementů do domova (resp. každé místnosti zvlášť) v žádoucím vyrovnaném poměru tak, aby tvořily harmonický celek a nedominoval pouze některý z nich.

Pro lepší pochopení celé rovnováhy existuje jakási mapa, která princip přibližuje i s vzájemnou interakcí těchto prvků - jak sami uvidíte, fungují na stejné bázi jako v přírodě:

Podpůrný cyklus
voda podporuje dřevo (zavlažuje) -- dřevo podporuje oheň -- oheň podporuje zemi (tvoří popel, vypaluje hlínu) -- země podporuje kov -- kov podporuje vodu
Tlumící cyklus
kov ničí dřevo (kácí strom, řeže a seká dříví) ---  dřevo vyčerpává zemi (tahá z ní živiny) -- voda ničí oheň (hasí) -- oheň ničí kov (taví).




Oheň
Oheň je prvek, který představuje vášeň, emoce a vysokou energii. Stimuluje, aktivuje, podněcuje, přináší nadšení, zápal a radost, povzbuzení, otvírá komunikaci.
 

Objekty elementu ohně jsou horké a sálající, jako hořící svíčky nebo krb.

Barvy ohně jsou intenzivní a horké - červená, karmínová, šarlatová, vínová, oranžová, tmavě purpurová a růžová.

Tento prvek má i tvar - trojúhelníkový, třístranný, stejně jako plamen.



Ohnivou energii podpoříte nejen použitím červených odstínů, ale také přidáním živlu dřeva, protože dřevo živí oheň. Stejně jako u skutečného ohně po kterém je tento element pojmenován, jeho nadbytek škodí, přináší netrpělivost, výbušnost a agresi. Proto, pokud cítíte, že oheň dominuje, přidejte element vody, která jej uhasí nebo zkoriguje jeho intenzitu.


Voda
Voda je prvek, který přináší pohyb vpřed, tok, relaxaci a regeneraci. Vybavte si, jaké pocity máte při poslouchání zurčení potůčku nebo fontánky, pravidelného šumění mořských vln nebo při sledování toku hladce plynoucí řeky. 


Barvy elementu vody jsou hlubinná modrá nebo černá.

Tvar vodního živlu je všechno, co má vířivý, vlnitý vzor nebo tvar, může to být tedy i tapeta na zdi nebo vzor na koberci, obraz, který zobrazuje vody a vodní toky.

Objekty vodního živlu reprezentují akvária, fontány, ale i skla, prosklené plochy a výplně a zrcadla.

Nadbytek toho elementu však může naopak přinášet pocity obav, často neopodstatněných a zveličených, nesprávně zaměňovaných za intuici, dále přecitlivělost či vztahovačnost. V takovém případě k vodě proto přidejte prvek země, aby přebytečnou vodu "vsákla".



Země
Země je stabilní a vyrovnaný, harmonizující a kotvící prvek. Proto lidé podvědomě upřednostňují zemité tóny a materiály pro podlahy - správně cítí dobře uzemněný základ pod svýma nohama.


Předměty elementu země jsou produkty země, jako je například keramická dlažba, květináče, žulový pult v kuchyni atd.

Barvy elementu země jsou zemité odstíny: půda, obilí, slunce, terakota, tedy žluté, nazlátlé, béžové, okrové a hnědé.

Tvar země je kupodivu čtvercový.


Přemíra tohoto prvku vyvolává neklid, obavy a ochranitelské sklony, přílišnou konzervativnost a přešlapování na místě. V takovém případě přidejte element dřeva - tak jako dřevo zemi vyčerpává, odčerpá i přebytečnou energii země.

Kov
Kov je prvek, který přináší sílu a koncentraci, odvahu, odhodlání a také dobrou organizaci. Pokud se potřebujete soustředit, například ve zkouškovém období nebo při práci na náročném projektu, přidejte do vašeho okolí kovový předmět nebo prvek reprezentující kov a hned by vám to mělo jít lépe!


Kovovými prvky jsou nejen zjevně kovové věci, jako např. chromovaný nábytek, svítidla, stříbro, zlato, bronz nebo kovové čelo postele, ale i veškerá elektronika a počítače jsou považovány za kovový prvek.

Barvy kovu jsou metalické barvy, jako je zlato a stříbro, plus všechny pastelové světlé a jasné barvy, jako jsou studené odstíny bílé a šedé.

Tvar kovu je kulatý - tak jako mince.


Nadbytek kovu se projevuje pocity prázdnoty, chladu a smutku a proto jeho vliv usměrní přidání ohnivého prvku.



Dřevo
Dřevo jako prvek reprezentuje růst, expanzi, vitalitu, průbojnost a motivaci. Představuje strom, který roste do výšky i šířky, sílí a rozpíná se.
Nedostatek dřeva pocítíte jako  absenci motivace a chuti do práce, nedostatek tvůrčí energie a nechuť pouštět se do čehokoli nového.
 
Dřevěné prvky představuje veškeré přírodní dřevo jako je dřevěný nábytek, dveře nebo rámy obrazů, ale stejně tak rostliny a květiny.
Barvy tohoto elementu jsou zelená a zelenomodrá, stejně jako listy stromů a rostlin.

Tvar elementu dřeva je obdélníkový.


Přemíra tohoto prvku přináší přetlak energie, podrážděnost, přeskakování z jedné činnosti na druhou a nedotahování věcí do konce. Usměrněte proto dřevo pomocí kovu.
 
Co teď?
Pochopení těchto dvou cyklů a interakce prvků vám umožní podporovat či tlumit i živly ve vašem domově. Pokud se tedy vrátíme k popisu jednotlivých elementů výše, už víme, že:
  • přemíru ohně vybalancujeme vodou a naopak podpoříme dřevem
  • přemíru země vyrovnáme pomocí dřeva a podpoříme ohněm
  • přemíru dřeva ztlumíme kovem a podpoříme vodou
  • přemíru vody vyrovnáme zemí a podpoříme kovem
Nyní je tedy jasné, že ve skutečnosti není třeba dělat žádné velké brikule a náročně přestavovat obývák, natož se pouštět do stavebních úprav.
Není třeba se zbavovat sněhobílé sedačky s chromovanými područkami nebo betonové stěrky a hliníku v oblastech, kde by měl být podle mřížky Bagua spíš oheň. A není třeba zazdít krb jen proto, že je na místě, kde by měla vládnout voda. 
Stačí si trochu pohrát, přidat podpůrné prvky, akcentovat jejich působení a celkově dát všechny elementy a zóny místnosti do rovnováhy.

Pokud nyní vidíte uspořádání vašeho obýváku (například) v nových souvislostech, začněte si pohrávat s rearanží různých prvků a měli byste cítit takřka okamžitou změnu v celkovém vnímání místnosti a vaší pohody. A postupnou změnu i v oblastech, ve kterých jste mohli doteď cítit potíže.

Přeji hodně harmonie - nejen ve vašem obýváku! 

V týdnu přinesu další díl týkající se vchodu a předsíně :)


5 komentářů:

  1. Tak tomu říkám výzva:). Zítra, pokud děti dovolí, zkusím sednout a naplánovat nebo rovnou udělat nějaké změny :). Moc díky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ej:-) tak nejak mi to pripomnelo Kamen-nuzky-papir-tapir-spock. Papir usvedci spoka, Spock vypari kamen, kamen tupi nuzky... :-)

    OdpovědětVymazat
  3. země že vyčerpává dřevo? to nedává smysl ne? asi to nemáte úplně správně...

    OdpovědětVymazat
  4. země že vyčerpává dřevo? to nedává smysl ne? asi to nemáte úplně správně...

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.