neděle 3. ledna 2016

FlyLady na týden 4. - 10.1.

Tento týden jsme v oblasti kuchyně
Návyk měsíce - udržovat čistý naleštěný dřez
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 



PONDĚLÍ 4.1.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení
  • Vyhoďte starý tisk a katalogy 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše

První misí tohoto týdne v oblasti kuchyně je: projet lednici a zbavit se všech zbytků. Je po svátcích, pokud jste ještě nespotřebovali všechny zbytky vek (zemlbába?), cukroví (zamrazit?) a pomazánek (...raději vyhodit), pak tak učiňte právě dnes. Nezdržujte se organizací nebo čištěním lednice, pouze přeberte její obsah.
Po téhle čistce a po svátcích vůbec se v kuchyni zase pomnoží plastové krabičky.  Jděte a dejte na stranu všechny, ve kterých jste dostávali sváteční proviant, abyste krabičky mohli brzy vrátit a proberte vaše vlastní. Mají všechny svoje víčka? Těsní? Nejsou poničené, pokroucené? Nechte si jen bezvadné kusy a přehledně je uspořádejte.

TIP pro větší skladnost a přehlednost: skladujte podle tvaru (hranaté a kulaté odděleně) a od největšího po nejmenší (styl matrjoška). Víčka skladujte ideálně zvlášť, v oddělené přihrádce. Pokud nemáte hluboký šuplík a krabky skladujete ve skříňce, používejte systém uložení ve vnitřním boxu, aby se vám s množstvím nestabilních malých krabiček lépe manipulovalo a všechny držely pohromadě na jednom místě.

********************************************************************************

ÚTERÝ 5.1.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:

  • jídel k uvaření a nákupy na příští dny
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli na víkend a příští dny (pololetní prázdniny?)
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne: dneska se trochu pověnujeme kuchyňským spotřebičům. Kdy jste naposled vytáhli ten šuplíček z topinkovače a vyčistili ho? (Jakej šuplíček? Aha. Tak tenhle.)
Co váš kávovar, sodovkovač, varná konvice? Všechno vypojte ze zásuvky, otřete nebo omyjte, vraťte na místo. Nezdržujte se odvápňováním konvice, výměnou oleje ve fritéze apod. Zaměřte se na otisky prstů, flíčky a kapky, zbytky jídel a drobky na vašich nejpoužívanějších spotřebičích.

********************************************************************************

STŘEDA 6.1.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko. Například:

  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 

Mise tohoto dne: odstrojit stromeček. Ozdoby pečlivě zabalíme, popíšeme úložné boxy, abychom je příští rok snadno našli. Světelné řetězy pečlivě zabalíme tak, aby se nezamotaly jako klubko hadů. Pokud nějaká žárovka nesvítí, neukládejte řetěz, ale nejprve závadu vyřešte.
Všechny popsané boxy s vánočními ozdobami pak můžete uklidit na nejzazší místa vašich úložných prostor, protože po nich nebudete dalších 11 měsíců sahat. 
Odstrojený stromeček potom vyhoďte nejbližším oknem ven, za asistence druhé osoby. Pozor, ta druhá osoba by měla stát dole (nikoli letět se stromkem) a řídit případnou "dopravu" pod okny, aby nebyla potrefena pošťačka a jiní kolemjdoucí.
Pokud nemáme pro strom další využití (štěpkování a kompostování), odtáhněte jej k popelnici, kde se o něj postarají naši zlatí popeláři a svezou ho s komunálním odpadem. Prosím, nervěte stromky do popelnic a kontejnerů! Položte je vedle.

Jinou zimní výzdobu samozřejmě ponecháme, nebudeme stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko!



*********************************************************************************

ČTVRTEK 7.1.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili zase další týden.

Mise dne: dnes čeká důkladné očištění kuchyňské baterie u dřezu nějakým starým vyřazeným zubním kartáčkem a silným prostředkem, který rozpustí prstenec nánosu u kořene baterie. V lepším případě  tam bude jen mastná špína, v horším vodní kámen, zkuste na něj ocet nebo citrón s jedlou sodou, kyselinu citrónovou nebo nějakou domácí chemii.

*********************************************************************************

PÁTEK 8.1.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a  parkovacími lístky.


Poslední misí dne tohoto týdne v oblasti kuchyně má být dle FL omytí dvířek u skříněk kuchyňské linky. Ale jelikož jsme to dělali těsně před Vánoci v rámci speciálu, otřete jen madla a úchytky a nezapoměňte na lednici, protože u té se přes svátky dveře netrhly a její madlo a okolí to může vážně potřebovat ;)


*********************************************************************************

SOBOTA 9.1.

Den volna pro rodinu. Trávíme volný den s našimi nejbližšími a užíváme si společně strávený čas. Ty první lednové víkendy bývají občas takové připitomělé, jako stvořené jen ke krátké dopolední procházce a pak společnému lenošení u rodinné komedie, raději doma, než v multiplexu, kde se to hemží bacily ;)

*********************************************************************************

NEDĚLE 10.1.

Další den volna, den regenerace.
Vedle rutin, hotspotů a údržby čistého dřezu si najděte čas jen pro sebe a dopřejte si něco radostného, povznášejícího. Dělejte cokoli vás těší a dobíjí vám baterky, a odměňte se za další týden vašeho snažení a nasazení, zasloužíte si to!

*********************************************************************************

24 komentářů:

  1. Skoro po měsíci, kdy jsem měla doma lazaret a pak byly svátky, je zítřek první "normální" den. Docela se na něj těším :-). Díky za průvodce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Už se těším až všechny čtyři raubíře vyženu do vzdělávacích institucí a budu chvíli svou paní :-D

      Vymazat
    2. Já už jsem taky najela na normální režim a jsem za to ráda :)
      Jen kdyby ty děti chtěly vstávat dřív a taky dřív chodit spát ;) Jsou po Vánocích pěkně rozvrkočení, fešáci...

      Vymazat
  2. Já to budu mít tenhle týden pohodové. Včera jsme tu měli návštěvu, to je vždycky příležitost víc uklidit, takže kuchyň má pěknou a hotovou. A stromeček budu sklízet nejdřív o víkendu, spíš ještě později. Zatím drží a děti se ho nehodlají vzdát bez boje :D
    Takže se spíš vrhnu na všechny ty dlouho odkládané věci, co jsem měla v plánu stihnout během svátků a místo toho lenošila a užívala volna s rodinou a přáteli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky stromeček ještě nechávám. To je přece hrozně brzy ho hned první týden v lednu uklízet. Je ještě pěkný, tak si ho ještě užijeme :-) Asi se sklidí příští víkend, tento nejsme doma.

      Vymazat
    2. Taky stromeček uklízíme později. Letos máme fakt krásný, tak se budeme radovat co jehličí dovolí :-).

      Vymazat
    3. Náš už celkem prosychá a klesají řetězy se svíčkami. Zítra půjde. Snad to bude beze scén!

      Vymazat
  3. Děkuju za průvodce.Přesně to jsem potřebovala.
    Krásný týden vám všem.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuju za průvodce.Přesně to jsem potřebovala.
    Krásný týden vám všem.

    OdpovědětVymazat
  5. dnes začínám s vaším plánem, tak jsem zvědavá, jak dlouho mi to vydrží :) a chtěla jsem se zeptat - jak udržet pořád čistý dřez, když nemáme myčku? na odkapávači a ve dřezu je téměř pořád nějaké nádobí, i když ho umývám třikrát denně. máte nějaké tipy,rady ...? děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste si toto pravidlo nějak pozměnit,jako já.Také nemám myčku,takže ve dřezu neustále něco je,takže já si zavedla pravidlo,že nepůjdu spát,dokud nebude umyté nádobí.Takže pocit prázdného dřezu,zažiji alespon chvíli večer a chvíli ráno :-D

      Vymazat
    2. Doufám, že Vám to vydrží, nebo Vám to aspoň přeju :)
      FlyLady na to tip má, ale nevím, nakolik bude realizovatelný v klasických českých kuchyních: FL doporučuje pořídit si do skříňky pod dřezem lavor a do něj průběžně ukládat nádobí, které by překáželo na lince nebo ve dřezu, pokud nejde likvidovat hned. Takové ty hrnky, talířky, lžičky, misky od svačinek atd, co se kupí během dne, nejen po vaření nebo po jídle, to se samozřejmě musí ideálně odmývat hned.

      Vymazat
    3. Moje babička mívala takový umělohmotný poklop na dřez, pod kterým ty hrnky a lžičky kupila a pak všechno naráz umyla. Jen nevím, jestli se takovýhle deklík dá ještě sehnat...

      Vymazat
  6. Milá "terapie domova", nejsem moc na komentování, ale občas je třeba udělat výjimku.
    MOC TI DĚKUJI, tvůj blog (a emaily) sleduji už měsíce. Už když jsem začínala, tak většinu z rutin jsem dělala, ale chyběl mi systém a ty jsi mi ho ukázala. Díky Tobě jsem snad prvně v životě zažila klidné a naprosto úžasné svátky (a nejen já, ale i celá naše rodina). Díky Tobě se vracím domů ráda ... a nejen já, i manžel. Vidí, jak úžasné to je a aktivně se na udržování pořádku podílí ... a tím pádem i kluci.
    A i když i po tolika měsících jsme ještě stále ve fázi debordelizace toho, co se schovává v některých skříních nebo třeba v garáži (moje ekologické cítění se bije s faktem, že bez dalšího vyhazování se prostě dál nehneme z místa ... a když už ho umlčím, tak nastoupí manželova nostalgie, že přece "jeho první mobil" se nemůže vyhodit :)), tak vidím, jaké úžasné pokroky jsme zvládli a vím, že nejpozději do příštích Vánoc to určitě doladíme k mé plné spokojenosti:)
    A Tvůj tip, jak naložit s novoročním předsevzetím ... zase skvělý návod, jak pokračovat dál. Prostě a jednoduše DÍKY.
    Iva V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Strašně moc děkuji, že jsi tu výjimku udělala a napsala. I když nemám čas vždycky hned odepsat, moc si každého podobného vzkazu vážím, ohromně mě to nabíjí, když čtu, že blog někomu takhle konkrétně pomáhá.
      Takže ještě jednou díky a ať se daří Tobě i celé rodině a nepřestane vás bavit v tom dál pokračovat! :)
      Fi

      Vymazat
  7. Dobrý večer piradíte mi čím umýt kameninový dřez ( nebo nevím jak to napsat) děkuji Denis M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hádám, že jde o fragranit (takové jakoby z kamene?)
      Ten mám a jsem z něj nadšená. oproti plechovému na něm nejsou vidět kapičky a vypadá mnohem líp. Když ho chci vydrhnout a zbavit vodního kamene používám ocet a nechám odstát. pak vydrbu.

      Vymazat
    2. Já ho mám taky. Je super, nejsou na něm vidět kapičky :-) Stačí ocet a soda :-)

      Vymazat
  8. Nevím, jak to má Fly lady - ale já využívám toho, že mrzne a odmražuji mražák. Potraviny jsem v bedýnkách vynesla do přístřešku na dvorek (v jiných letech na balkon) a aspoň se mi nic nerozpustí a nezkazí - kromě toho, co nechám rozpustit sama a vyhodím.

    OdpovědětVymazat
  9. Ano, mrazák mám zítra taky v plánu, místo uklízení stromečku, to nechám až na víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře děláte, pokud u vás fakt mrzne, je to vhodná příležitost.
      Já zas čekám na pořádný suchý mráz, až dám vymrznout peřiny.

      Vymazat
    2. Splněno před odjezdem na silvestra. - bylo krásně jasno a pod nulou. většinou je nechávám větrat ještě za nějakého hodně parného a suchého letního dne, ale tentokrát jsem si vzpomněla na loňskou radu z TD.
      U nás už týden -7 (větší mráz hádám už nebude)

      Vymazat
  10. Super blog..moc chvalim administrativní..dá to určité spoustu prace, sepsat. Děkujeme.. Já tyto stránky našla teprve tento týden.., ale je tu hodně inspirací a i docela motivačního razu..jelikož bychom měli příští mešit měnit být..zustavam u prvních rutin a zajíždí je i tak děkuji..tento systém se bude hodit při stěhování..a následného ukládání věci v novém bytě...co takhle nějaký nápad, návod systém na stěhování!? Byl by? Děkuji a krásný den..PS čistý dřez se daří.. ��

    OdpovědětVymazat
  11. Omouvam se za chyby..tablet mi nahrazuje slova..i tak je Terapie domova výborná děkujeme..

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.