neděle 31. ledna 2016

FlyLady na týden 1. - 7.2.

Tento týden jsme v oblasti vchodu, předsíně, zádveří a jídelního koutu
Nový návyk měsíce - 15 minut debordelizace denně
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 

 

PONDĚLÍ 1.2.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení
  • Vyhodťe starý tisk a katalogy 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše

První misí tohoto týdne bude 15 minutová debordelizace v oblasti zádveří, předsíně a vchodu. Už víte, co to znamená - pokud předsíň vypadá trochu jako bleší trh, nařídíte si minutku a budete vracet na své místo vše, co do této zóny nepatří, nebo zabírá příliš mnoho místa: zredukujete boty, bundy, čepice a šály, zlikvidujete letáky, tašky, hračky a sportovní potřeby. Pokliďte i jídelní stůl.
Pokud s FL teprve začínáte a narazíte na něco, co do této zóny nepatří, nebo vám tam dokonce dělá teplo domova ještě zapomenutá adventní výzdoba, KONEJTE ;)


*********************************************************************************

ÚTERÝ 2.2.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:

  • jídel k uvaření na příští dny
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli na víkend a příští dny
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil po pondělním šoku. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne v úterý: utřete prach v předsíni a jídelně. Oprašte botník, věšáky, police v předsíni, v jídelně utřete stůl a vyměňte ubrus.

*********************************************************************************

STŘEDA 3.2.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko. Například:

  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce  

Mise dne: dnes vyklepejte rohožky a otřete vchodové dveře, zvláště v těch namáhaných místech jako je okolí zámku a kliky zvenčí i zevnitř. Postačí pár minut a uvidíte rozdíl!

*********************************************************************************

ČTVRTEK 4.2.

Úkol tohoto dne

Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili další týden.


Mise dne: vemte houbičku a šetrný přípravek a očistěte otisky prstů a zbytky stolovacích nehod v okolí jídelního stolu. Dále vemte sprej na okna a utěrku a utřete okno zevnitř. Jen zevnitř. Zafuněná a oťapaná místa.

*********************************************************************************

PÁTEK 5.2.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a prehistorickými parkovacími lístky.

Mise dne:  dnes dopřejte péči vašim pokojovým květinám. Většině kytek udělá dobře, když jim šetrným proudem vody osprchujete nebo rozprašovačem osvěžíte listy a otřete. Oberte případné uschlé listy a pak je zavlažte roztokem s hnojivem (pokud jste tak v rámci vlastních rutin nedělali nedávno). Zkontrolujte, jestli nejsou napadeny škůdci a odstraňte odkvetlé lístky.

*********************************************************************************

SOBOTA 6.2.

Den volna pro rodinu, věnujeme se našim blízkým a společným aktivitám, výletujeme, navštěvujeme se, tvoříme společné zážitky a vzpomínky.

*********************************************************************************

NEDĚLE 7.2. 

Další den volna, který velí FL věnovat péči o sebe a svého ducha.
Udělejte pro sebe něco hezkého, odpočinkového a radostného, vydobijte si svou porci času jen a jen pro sebe.

*********************************************************************************

8 komentářů:

  1. Už dlouho o tom přemýšlím, ale FL jsem zatím nepřistihla, že by si myla boty a důkladně čistila okna (a pár dalších věcí, které považuji za nutné). Kam si, Fi, tyto činnosti řadíš, abys na ně nezapomínala? Já jsem dnes boty vzala jedním hadrem při předsíňové misi, docela to holky potřebovaly, ale jinak je to má neoblíbená činnost a ve FL mi docela chybí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si všimla ... na boty jsem zatím nenarazila. Možná je to zahrnuto v denní rutině "nachystat si věci na další den".
      Já jsem dneska udělala celou předsíň, ale jen díky domu, že jsem byla doma, jinak bych neměla šanci. Celkem se těším na to, až Fi nastoupí do pracovního procesu, protože by mě zajímalo, jak skloubit denní úklid, různé sezónní činnosti a ranní a večerní rutiny s tím, že přijdu domů v půl sedmé nebo osmé večer. Podle mě to nejde udělat jinak, než časově náročným činnostem věnovat víkend, ať chci nebo ne.
      Boty jsem všechny vyházela na jednu hromadu, ještě dneska dám do pořádku zimní, co nosím, během zítřka přeberu ty jarní a lodičky, to bych měla za večer zvládnout.
      Mně z pravidelných činností ještě chybí v plánu žehlení. Většinu věcí nežehlím, ale přece jen jsou takové (halenky, košile, atd.), u kterých je to potřeba. Kdy to zařazujete do plánu? Nějak mi na to nevychází čas, takže to asi zase odnese nějaký víkend.

      Vymazat
    2. Žehlení jsem přehodila na muže. Žehlíme beztak hlavně jeho košile.

      Vymazat
    3. Já jsem si na žehlení vyčlenila jeden den v týdnu (středu). Jinak Fi tady již několikrát psala, že nežehlí a pokud ano, tak manželovi košile a to zvládá během půl hoďky u televize :)

      Vymazat
    4. Jo ale i tu půl hoďku musím do některého dne zařadit. A v bezny den to je proste moc casu, takže jiná možnost než víkend nezbývá. Nebo to udělat místo jiného ukolu. Jinak to jsem tu jediná která nosí halenky a sukně co se musí přežehlit?

      Vymazat
    5. V počátcích blogu (4.1.2015) Fi zveřejnila tabulku měsíčních rutin. Já si ji stáhla, upravila (děti už mají vlastní domácnosti) a uklízím podle ní. K tomu si přidávám úklid v zónách, tak jak je pravidelně zveřejňovám. Žehlení je v tabulce měsíčních zón vždy v úterý, kdy se uklízí koupelna a WC. Já žehlím pouze jednou týdně večer, když v TV dávají nějaký film, který chci vidět. Většinou při tom stihnu i drobné opravy (utržený knoflík a pod.)
      Jitka

      Vymazat
    6. Joo, žehlení, u mně činnost tuze neoblíbená, tiše závidím šťastným majitelkám sušiček :-D a nemůžu se dočkat, až si ji taky pořídím a nutnost žehlení se minimalizuje ;-) Nejraději žehlím u televize, a když nedávají nic koukatelného, pustím si k žehlení DVD s oblíbeným filmem. Někde jsem četla, že je dobré si na žehlení vyčlenit čas jeden či dva dny týdnu nebo žehlit každý den chvilku.

      Vymazat
  2. Jitka: diky, tabulku zkusím pohledat a pak i používat :)

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.