pondělí 5. října 2015

Podzimní plán - 11 týdnů do Vánoc

Vítejte u letošního podzimního plánu!

Máme teprve začátek podzimu a celých 11 týdnů do Vánoc. Žádná panika, ale také žádné ruce v klíně. Kromě Vánoc tu ještě totiž máme celý podzim, který si žádá své rutiny, bez kterých by to na Vánoce a celou zimu po nich nevypadalo a neprobíhalo ani z půlky tak, jak si přejeme.





Tento první týden si proto stanovíme následující úkoly:


  • Vytvoříme si složku s nadpisem Vánoce. Sem si odteď budeme ukládat vše, co se bude týkat vánočních příprav. Budeme v archivaci důslední, protože nám to ušetří mnoho času nejen počas příprav nadcházejících, ale i všech budoucích Vánoc. Jak, jsem popsala v tomto příspěvku už loni v lednu. Pokud proto ještě podobnou složku nemáte, založte si ji a rovnou si do ní vytiskněte první tabulku, do které si odteď můžete zaznamenávat nápady a tipy na dárky. Je to takový gift list nanečisto. Pište, přepistujte i škrtejte, cílem je, abyste měli v horizontu zhruba dvou týdnů konkrétnější představu o tom, co komu letos koupit, objednat či vyrobit.



Využijte přízně počasí nadcházejících dní a pusťte se do misí na čerstvém vzduchu:

  • proveďte úklid auta (vysát, utřít prach uvnitř, vyčistit potahy)
  • vyperte potahy dětských autosedaček (odmočit, namydlit skvrny žlučovým mýdlem a strčit do pračky)
  • vyperte podsedáky u zahradního nebo balkónového nábytku a ukliďte je
  • umyjte zahradní (balkónový) nábytek a zahradní hračky a zazimujte


V domě:

  • odvzdušněte všechna topení
  • pokud ještě nemáte  hotovou revizi komína, objednejte kominíka.
  • objednejte i technika na seřízení oken, venkovních rolet a zimní zahrady, máte-li.  Bylo by nepříjemné, kdyby vám v zimě utíkalo teplo, nebo něco nefungovalo.

Rozdělte si s partnerem úkoly, přizvěte si na pomoc na zahradu děti a uvidíte, jak rychle vám půjde práce od ruky. Seznam vypadá dlouhý, ale ve skutečnosti se jedná o krátké mise. Uvidíte!

Za týden se opět sejdeme a vytyčíme si úkoly na 10. týden do Vánoc.

Krásné podzimní dny! :)




5 komentářů:

  1. Jo, o "gift listu" nanečisto zrovna přemýšlím, že si ho musím založit. Ráda bych co nejvíc dárků vyrobila hand made, takže to bude chtít dobrý časový plán, protože týden před Vánoci na to fakt stačit nebude :-))). A zároveň plánuju vytvořit už v těchto dnech něco jako "dopis Ježíškovi", kde budou mít především babičky (a jiní členové rodiny) tipy na dárky pro vnoučata. Loni se osvědčil hromadný mail, takže si každý "zabral" nějaký dárek, já měla kontrolu nad tím, co cácorky dostanou a babičkám, dědečkům, tetičkám a spol. to ušetřilo vymýšlení. A spokojení byli všichni :-). Letos bych to ráda dovedla do podoby sdíleného google dokumentu (asi tabulky), kam by se daly nápady postupně přidávat.

    A jinak jak jsem četla ty mise na čerstvém vzduchu, tak u posledního bodu jsem četla "umyjte zahradní kočky...." :-))) Jen jsem na to vytřeštila a oči, pak si řekla, proč ne, ty občas hygienu taky potřebují a pak jsem si to přečetla ještě jednou :-))). Asi už bych měla jít spát :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Zahradní kočky :DDD Jsem si představila naší venkovní Adélu, jak by se asi tvářila :D

    Jinak s těmi tipy pro Ježíška - svatá pravda, já už to takhle praktikuji pár let, jen jsem to ještě doladila tak, že ty dárky rovnou i zařídím (pro babičky to e-obchodování moc není, zvlášť když jde o zahraničí, ebay apod.). Ale taky všestranná spokojenost ;)
    Teď mám jediný problém: chci mít pořízené dárky pro děti do konce listopadu, ale pokud je nechám napsat Ježíškovi moc brzo, tak s nimi do Vánoc nevydržím.............. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, taky některé dárky rovnou i objednávám, zvlášť to, co si vybere můj taťka. Ten si tyká akorát s nákupy na Mallu (tedy když pošlu přesný odkaz), ještě jedno vybrané knihkupectví už jsem ho naučila, ale jinak mě u různých obdarovacích příležitostí pravidelně žádá "kup mi něco pro holky" :-))

      Já psaní Ježíškovi a následné schovávání dárků zatím moc řešit nemusím, starší teprve začíná chápat, že Ježíšek nosí dárky (jsou jí čerstvě tři roky), mladší je to úplně šumák :-). Ale obecně jsem u sebe vypozorovala jeden jev - když k jakékoliv příležitosti pro kohokoliv pořídím dárek s velkým předstihem, zpravidla nezůstane jen u toho jednoho. Stejně pak na poslední chvíli pořídím ještě něco, i třeba maličkost :-).

      Vymazat
  3. Jdu do toho, za pokus to stojí :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně ;) Já to beru tak, že mám na výběr mezi tím dělat všechno ve stresu na poslední chvíli, nebo postupně a v klidu. Protože udělat se to musí tak, jako tak ;)

      Tak ať vám to všem jde!

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.