neděle 11. října 2015

FlyLady na týden 12. - 18.10.

Tento týden jsme v oblasti koupelny & jedné další zóny
Návyk měsíce - boj s papírovým bincem
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 



PONDĚLÍ 12.10.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení (volitelně)
  • Vyhoďte starý tisk a katalogy 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše
První mise tohoto týdne v koupelně: proberte vaši expozici kosmetiky a drogerie. To znamená nejen přípravky na okraji vany, ale hlavně ty lahvičky, krabičky a kelímky, které jsou v otevřených policích nebo na skříňkách. Připravte si podmínky pro zítřejší misi a skliďte z povrchů, co můžete. Nechte na nich pouze dennodenně používané produkty.


Tento měsíc se učíme zacházet s papírovým bincem, proto si tento týden dáme kolečko po bytě, abychom si návyk procvičili. Dnes začneme v předsíni, kde probereme případnou odloženou došlou poštu a zlikvidujeme letáky a tisk. Ostatní poštu dáme do přihrádky k vyřízení /zaplacení.
********************************************************************************

ÚTERÝ 13.10.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:

  • jídel k uvaření a nákupy na příští dny
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli na víkend a příští dny
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne: napusťte si do kýblu trochu horké vody se saponátem a omyjte povrchy v koupelně. Míním tím hlavně vršky koupelnových a zrcadlových skříněk, polic nad umyvadlem, podezdívku u vany nebo sprchového koutu a nakonec i WC mísu zvenčí.  Pusťte si rádio a odměřte si 1/4 hodinky a jeďte: odshora dolů, včetně dvířek a boků skříněk.

Dále probereme papírový binec v kuchyni. Pokud se na stůl nebo dvířka lednice zase připletla nějaká účtenka, leták, pohled, papír atd., vyřídíme to. Nezapomínáme i na dětské malůvky.

*********************************************************************************

STŘEDA 14.10.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko. Například:

  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 

Mise tohoto dne: pustíme se do okna v koupelně. Nic velkého - nalijte trochu šampónu do horké vody, namočte v roztoku hadr a otřete rám okna, potom tabulku okna zevnitř a pak zvenčí, stříkněte sprejem na okna: ts! ts! a rozleštěte papírovou utěrkou a je to. Bude to taková rychlovka, že zvládnete otřít i koupelnové světlo (musí být vychladlé a zkuste si u toho nesvítit ;)).
Pokud nemáte okno v koupelně, pak omyjte zaprášenou odvětrávací mřížku.

Dnes probereme papíry v okolí počítače nebo pracovního stolu: reklamní tiskoviny do koše, věci k vyřízení do své přihrádky.

*********************************************************************************

ČTVRTEK 15.10.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili další týden.

Mise dne: vemte antibakteriální přípravek nebo něco s alkoholem a otřete kliku dveří a vypínače v koupelně a na WC. Jde o velmi namáhaná místa, tedy pokud si neumíte rozsvítit a otevřít nohou pokaždé, když si jdete mýt špinavé ruce.
Rovnou vlhkou houbičkou otřete i okolí vypínačů a zkontrolujte stav zdí i kolem umyvadla, tu a tam se určitě nějaký ten prskanec najde, tak pryč s tím.

Dnes zlikvidujte papíry z ložnice. Bývají šikovně schované v nočních stolkách nebo pod postelí. Noviny, časopisy, letáky, katalogy a nečtené nebo dávno přečtené knihy. Ty dejte na místo, zbytek povyhazujte.

*********************************************************************************

PÁTEK 16.10.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a  parkovacími lístky.


Koupelnová mise dne: dejte prát předložky, koberečky a všechny takové ty textilie "na efekt" z koupelny a rovnou otřete víko nebo dvířka pračky a sušičky.

Dnes projedeme čtivo v obýváku. Pokud se vám tam i přes pondělní rutinu vyhazovat tisk přece jenom tu a tam něco nashromáždilo, pryč s tím. Ale bez listování a prohlížení, jinak ztratíte spoustu času, který byste mohli vyplnit třeba tím, že zaarchivujete obrázky vašich dětí. Články o DiCapriovi si nechte na večerní nebo nedělní relax ;)


*********************************************************************************

SOBOTA 17.10.

Den volna pro rodinu. Věnujeme se našim blízkým a společným aktivitám.

*********************************************************************************

NEDĚLE 18.10.

Další den volna, který velí FL věnovat péči o sebe a svého ducha.
Dopřejte si regeneraci psychických i fyzických sil.

9 komentářů:

  1. Velice se mi líbí Váš blog. Vtipně podané pokyny mě motivují. Díky!
    Tento týden bude pro mě N Á R O Č N Ý!!! Papírový binec je moje bolest.. :(
    JanaS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu! :)
      Papírový binec je pěkná bestie. Ale s říjnovým návykem měsíce se dá ochočit a dostat pod kontrolu ;) Půjde to, uvidíte!
      fi

      Vymazat
  2. Musím říct, že jsem Váš blog objevila minulý týden a okamžitě mě nadchl. O víkendu jsem navzdory doporučením o víkendu "nic" nedělat udělala debordelizaci skříně, protože jindy bych na to neměla čas a tuhle věc raději dělám pěkně zgruntu. Nicméně, dnes jsem najela na úkoly dne a mise a zrovna dnes mi utírání prachu, luxování (resp. zametání - máme velký lux a jen než ho vytáhnu a složím, tak mám skoro zameteno), vytirání (ložnici a koupelnu jsem vynechala, ty jsem vytírala včera) a leštění zrcadel zabralo hodinu a půl (a to uklízím celkem pravidelně, takže na zanedbání to svádět nemůžu). A to jsem ještě nebyla v koupelně třídit kosmetiku. Uf! V sedm ráno odcházím do práce a v sedm večer se vracím - chápu, že pro maminky na mateřské to takto může být pohoda jazz, ale já si to asi budu muset trochu upravit a zapojit do hry i ty víkendy :-) Ale jinak super, super inspirace a pěkně mě to nakoplo uklidit i prostory (špajz), kterým jsem se předtím raději vyhýbala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli mohu doporučit, tak já jsem si celý byt rozdělila do dní. A denní mise přidávám podle času a zaměření. To znamená, že např. v pondělí uklízím ložnici, v úterý jenom koupelnu, atd. Funguje to. Dokud jsem si byt takto nerozdelila nedokazala jsem vše uklidit podle rozpisu. A nebo jsem byla totálně mrtvá! Úklidu zdar! Je to terapie duše, když je doma řád a čisto! Krista

      Vymazat
    2. Terezo, máte pravdu, pro ženy na RD je to schůdnější v tom, že si o můžou rozdělit do několika bloků přes den (nevýhoda zase je, že údržba pořádku v bytě, kde se přes den žije, je náročnější, než když v bytě přes den 10-12 hodin nikdo není).
      Každopádně ten pondělní úklid by měl zabrat méně času. Vždycky, když si někdo stěžuje na časovou náročnost, zjistíme následující:

      1. byt nebo dům je velkometrážní. 150m2 obytné plochy a 6 místností trvá logicky déle, než klasických 80m a 4 místnosti.
      2. v bytě může být spousta překážek, které brání plynulému úklidu. Tzn. příliš mnoho vystavených předmětů a dekorací, podlaha obsazená předměty, které je nutné při úklidu přesouvat a vracet na místo, rovnat atd.
      Nejhorší je kombinace obou bodů ;)
      3. úklid možná provádíte příliš důkladně. Nemusíte vysávat a vytírat po kolenou, zajíždet za a pod sedačku, odtahovat nábytek. Důkladné vysátí a vytření vám stačí jednou měsíčně.
      Jednou týdně je frekvence pro rychlé vysátí a vytření plochy, po které se chodí, drobí, špiní. Jak se říká: kudy páni chodí. Tam je podlaha špinavá a tam je potřeba ji často ošetřit. Nefrekventovaná místa se pak setřou méně často jen kvůli prachu, který se tam usazuje.
      Zkuste to tedy příští týden takto a mělo by to být lepší.

      Vzhledem k vaší pracovní době se ale přikláním k Žížalině názoru, že by pro vás možná mohlo být méně náročné udělat každý den jednu místnost. Já to dělám taky tak ;)

      Tak držím palce, ať to jde od ruky!

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    4. S tím rozdělením bytu je to dobrý nápad. Navíc, když vezmu v úvahu, že zbytek týdne se pro mě v podstatě nic náročného neděje (ještě nemám děti, tak nepotřebuji tolik organizace a plánování, úřadování a nakupování dělám průběžně nebo o víkendu), tak by to tak pro mě mohlo být asi schůdnější :-) Díky! PS: Dnes mi nepřišel informační mail, ani ve spamu není. Stalo se to ještě někomu?

      Vymazat
    5. Ano, mně se to stalo také. Tentokrát jsem mail nenašla ani ve spamech na rozhraní.

      A také potvrzuji, že i pro mne je jednodušší a méně náročné uklízet po místnostech, tak jako píše Žížala. A k tomu pak přidávám mise podle momentálních časových možností.

      Jitka

      Vymazat
  3. Taky mi nepřišel mail na úterý, ale jelikož mi seznam zase dělá bordel a maily netřídí jak má, tak jsem si říkala, jestli jsem si ho nějak nezašantročila sama tím, jak jsem se mu pokoušela domluvit. Nevím, nevím, asi změním schránku, tohle hledání po všech složkách, kam byl mail zastrčen, už mě nebaví.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.