neděle 6. září 2015

FlyLady na týden 7. - 13.9.


Tento týden jsme v zóně kuchyně
Návyk měsíce - VEČERNÍ RUTINA
Každý den začínáme RANNÍ rutinou


PONDĚLÍ 7.9.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení (volitelně)
  • Vyhodťe starý tisk a katalogy 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše
První mise tohoto týdne v zóně, kterou je kuchyně: Důkladně umyjte pracovní desku. Nemám na mysli jen otření hadrem. Čapněte kýbl s horkou vodou a trochou saponátu, hadr a otřete desku zepředu dozadu a ze strany na stranu. Ano, budete muset přesouvat věci, ale odolejte pokušení vyklidit celou linku a všechno vyskládat, nebo se zaseknete, to vám garantuji. Jednoduše šoupněte s kávovarem nebo topinkovačem (pro příklad) na stranu, otřete plochu, popojděte o půl metru, setřete, vraťte věci na místo. Neděláme generálku kuchyně, chceme prostě jen dostat pryč všechny drobky a bordýlek, který se skrývá pod a za spotřebiči a ve spárách pracovní desky.

*********************************************************************************

ÚTERÝ 8.9.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:

  • jídel k uvaření na příští dny
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli na víkend a příští dny
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil po velkém pondělí. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne v úterý: Projděte plastové krabičky. Mají všechny svoje víčka? Těsní? Nejsou nádoby poničené, pokroucené? Nechte si jen bezvadné kusy a přehledně je uspořádejte.
TIP pro větší skladnost a přehlednost: skladujte podle tvaru (hranaté a kulaté odděleně) a od největšího po nejmenší (styl matrjoška). Víčka skladujte ideálně zvlášť. Pokud nemáte hluboký šuplík a krabky skladujete ve skříňce, používejte systém uložení ve vnitřním boxu, aby se vám s množstvím nestabilních malých krabiček lépe manipulovalo a všechny držely pohromadě na jednom místě.

*********************************************************************************

STŘEDA 9.9.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko. Například:

  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce  

Mise dne: Dneska se trochu pověnujeme kuchyňským spotřebičům. Vytáhněte sběrný šuplík na drobky z topinkovače, přístroj vyklepejte vzhůru nohama.
Co váš kávovar, sodovkovač, varná konvice? Mikrovlnka? Všechno vypojte ze zásuvky, otřete nebo omyjte, vraťte na místo. Nezdržujte se odvápňováním konvice, výměnou oleje ve fritéze apod. Zaměřte se na otisky prstů, flíčky a kapky, zbytky jídel a drobky na vašich nejpoužívanějších spotřebičích.

*********************************************************************************

ČTVRTEK 10.9.

Úkol tohoto dne

Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili další týden.


Mise dne v oblasti kuchyně je dnes velmi důkladné očištění kuchyňské baterie u dřezu nějakým starým vyřazeným zubním kartáčkem a silným prostředkem, který rozpustí prstenec nánosu u kořene baterie. Na závěr baterii přeleštíme hadříkem.


********************************************************************************

PÁTEK 11.9.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a starými parkovacími lístky.

Poslední misí dne tohoto týdne v oblasti kuchyně je omytí dvířek u skříněk kuchyňské linky.
Odolejte nutkání začít vyndavat obsah skříněk a reorganizovat jej. Soustřeďte se na jednu věc a tou je omytí povrchu dvířek od otisků prstů, mikrokapek oleje atd.
Přihlédněte k materiálu dvířek, ať ho v zápalu neponičíte nebo nepoškrábete, to by byla škoda!

*********************************************************************************

SOBOTA 12.9.

Den volna pro rodinu, věnujeme se našim blízkým a společným aktivitám, výletujeme, navštěvujeme se, tvoříme společné zážitky a vzpomínky.

*********************************************************************************

NEDĚLE 13.9.

Další den volna, který velí FL věnovat péči o sebe a svého ducha.
Udělejte pro sebe něco hezkého, odpočinkového a radostného, vydobijte si svou porci času jen a jen pro sebe.

*********************************************************************************

12 komentářů:

  1. Ahoj, moc se mi Tvé nové stránky terapiedomova.cz líbí, akorát by to z mého pohledu chtělo tmavší písmo, ta šedá se mi velmi špatně čte. Díky, co pro nás děláš, piš dál!
    Eli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Eli, moc díky za upozornění, font trochu ztmavím.
      Měj se krásně a díky za užitečnou zpětnou vazbu :)

      Vymazat
  2. Dobrý den,moc se mi líbí Vaše stránky,moc by mi pomohlo,ještě nějaký návod jak začlenit práci na zahradě.Děkuji Lenka Pořtová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, díky za námět. Už jsem o tom v minulosti uvažovala, ale přiznám se, že jsem to zatím nedala dohromady, především mě od toho odrazuje fakt, že každý má tu zahradu úplně jinou (velikost, složení plodin a zeleně) a zkompletovat něco univerzálního by mohlo vést k tomu, že by se vždycky našel někdo nespokojený - nebo se toho aspoň bojím :)))
      Ale zkusím to znovu projít a přehodnotit :)

      Hezký den!

      Vymazat
  3. Dobrý den/Ahoj, přes B-C jsem se dostala sem, něco takového přesně potřebuju :) jen přemýšlím, kudy na to, abych využila i staré rozpisy, když začnu aktuálním...máte radu pro začátečníky? Tzn. zoufalé vyčerpané pracující matky po návratu ze 7 let RD? :) Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! :) Chvíli mi trvalo, než jsem rozluštila B-C :)))
      Začátečníkům radím projít si lednové příspěvky na blogu, kde je všechno poměrně rozepsáno (15 minut denně ddebordelizovat, čistit dřez, uklízet hotspoty) - souhrn kompletuju i na web do sekce Kde začít, live verze bude spuštěna asi o víkendu.
      Pro všechny zoufalé (pracující i nepracující) matky bude v horizontu 6 týdnů k dispozici organizační a motivační diář, se kterým to všechno půjde určitě mnohem lépe :)

      Vymazat
    2. P.S.: hlavně ale prostě naskočte do aktuálního týdne a dělejte aktuální denní úkoly a mise pro tento týden, nezačínejte lednem, není co dohánět, úkoly se neustále opakují a jejich efekt bude brzy vidět i u vás, pokud je budete opravdu dodržovat ;)

      Vymazat
    3. Díky!!!! A webu i B-C zdar, přesně tohle jsem potřebovala :) a i když teď debordelizuju více (momentálně mě to baví, tak to musím využít :) tak se moc těším na udržovací 15 minutovky a celkem myslím že to půjde :)

      Vymazat
  4. Zdravím. Velmi užitečné stránky! Objevila jsem je přes vítejte doma. Bez tohoto systému bych se už asi zbláznila :-D Pocházím z domácnosti, kde matka neuklizela, já to obstaravala za ni už od velmi útlého věku. Jenomže tím pádem jsem neměla kde okoukat jak na to, takže jsem to dělala tak, jak to prostě dělá dítě. V osmi jsem prala v pračce, ale neznala aviváž. Jar doma běžně nebyl, atd. Bylo to složité. No a s tím jsem vyrostla.Zvládla jsem být samozivitelkou tří dětí, ale v hospodaření v domácnosti jsem měla stále rezervy. Proste nebylo kde se naučit jak na to. Proto jsem vděčná za Vaši práci. Akorát v tom mám ještě hokej. Po vleklé nemoci a částečné rekonstrukci je můj dům velmi zanedbany a já nevím, kde začít. Potřebuji to tu vzít zgruntu a nevím kam to mam zařadit,.. Asi proste budu muset věnovat tomu o hodinu více každý den. Vyhecovala jste mě pustit se do toho a hlavně dala řád naší domácnosti a za to Vám patří dík.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      teda, klobouk dolů. Když už jste toho zvládla tolik, zvládnete i dát domácnost do kupy ;)
      Anno Emmo, zkuste se zpočátku zabývat odklízením zbytečných a nepoužívaných věcí. V úklidu nám totiž často brání fakt, že prostě nelze utřít prach, když jsou v policích komínky časopisů, knih, neidentifikovatelných papírů a na nelze vyluxovat a vytřít, když na zemi jsou další hromádky. Tyhle všechny věci nejdou uklidit do škříní, protože ty jsou už naplněné (často ani nevíme čím, přehled je jen u polic ve výšce očí). Takže bych vám opravdu doporučila nejdřív tzv. debordelizaci. S tím, jak si uvolníte prostor, se váš úklid stane mnohem snazší, rychlejší a řadu lidí začne dokonce i bavit, protože už to není opičí dráha ;) Zkuste si nařídit kuchyňskou minutku na 15 minut a vrhněte se na jeden sektor (polici, šuplí, skříňku). Uvidíte, kolik se dá za 1/4 hodiny stihnout a jak příjemný pocit to je, když se v takových čtvrthodinkách postupně dává dohromady celá místnost a pak celý domov.

      Hodně úspěchů!

      Vymazat
    2. Děkuji vám za radu,Dokonale jste to trefila.je vidět,že jste člověk na svém místě.Zrovna včera mi ruply nervy,když jsem zase nemohla nic najít v přetékajících šuplíkách a vyndala jsem jen pár užitečných věcí a zbytek šuplat jsem prostě vysypala do koše.Je to tedy trošku složitější,protože můj zdravotní stav není ideální a občas se prostě stane,že pár dní nefunguji a pak se zase binec nakupí.Navíc skutečně bojiji s prostorem.Mám tristní nedostatek uložných prostor.každopádně děkuji za Vaši radu,přesně tak to udělám!

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.