neděle 16. srpna 2015

Chystáme se do škol(k)y...!

Srpen se nám přehoupl do druhé poloviny a mně se začínají regulérně potit dlaně a čelo při pouhém pomyšlení na 1.září.



Mám takovou noční můru (s ne úplně nereálným základem), že ten den potomky nevytáhnu včas z postele, u snídaně do nich nedostanu ani sousto, při oblékání mě zaskočí fakt, že přes prázdniny vyrostli ze všech kalhot i bot, a na cestě do školy zjistím, že kvůli uzavírce jedné křižovatky nabíráme  zpoždění. Nevyspalí a hladoví pak oba bratři spustí dojemné a hlasité separační divadlo a strhnou i ty poslední statečné "kolegy", abych se cítila ještě nemožněji.
První školní den pak zakončíme dvouhodinovým nákupem s frontou "jak na maso" v místním papírnictví. Posvačím Neurol nebo decku vodky na ex a druhý den si budu složitě vybavovat, jestli dítě patří do 1.A nebo 1.B (mnemotechnická pomůcka pro vyhořelé matky: A - Absinth, B - Bourbon, C - Cinzano....ftip, pane Nešpore a tety z Barnevernet!). No a nakonec zjistím, že kroužek na který jsem chtěla potomky zapsat, je zaplněný - na zápis se totiž stála fronta už včera... aha...!


Tak takhle fakt ne. Proto je fajn mít plán, aby nástup do školy a školky proběhl co nejhladčeji a vy se ke mně můžete přidat, chcete-li. Můj plán je pro děti 6 & 3 roky (v r. 2015 - pozn. Fi), vy jej adaptujte úměrně věku těch vašich. Ostatní, tedy ti, kdo tyto starosti mají teprve před sebou nebo dávno za sebou, si můžou úlevně odfouknout a příspěvek úplně přeskočit.

Jdeme na to! Začínáme právě teď, kdy nám zbývají dva týdny do zahájení školního roku.



1. Úprava režimu
Zaháníme potomky do postelí dřív. Naštěstí se den zkracuje a slunce zapadá krátce po osmé, tak se dají lépe odrážet námitky poukazující na postavení slunce na obloze ("...není večer, je bíuý den...").
Začínáme nařizovat budíka na ranní hodinu, ve kterou budeme muset vstávat. Zatím děti ještě nemusí vylézat z postelí, důležitější je probuzení a nastavení školních biorytmů. Teď jim můžeme vracet hlášky o bíuém dni, rozevírat žaluzie a roztahovat závěsy, aby jejich kortex bíuý den zaznamenal (a spustila se jim produkce serotoninů a dopaminů, se kterými to pak půjde všechno mnohem snáz) ;)

Zároveň upravujeme i zdivočelé stravovací návyky a celkově rozvolněné mravy. Kromě zavedení základních rutin důsledně stolujeme, aspoň trochu snídáme a postupně kopírujeme časové stravovací schéma, které čeká děti v institucích. Čas svačin a oběda je klíčový, dítě se bude na školu mnohem lépe adaptovat, pokud nebude kromě jiného muset bojovat ještě s kolísající glykemickou křivkou.


2. Úkoly do školy
Školní děti někdy dostávají na prázdniny úkoly (povinná četba, čtenářský deník). Zkontrolujeme, jestli dětem v tomto směru něco nechybí a nebudou muset poslední prázdninový víkend trávit čtením celé knihy a zápis do čtenářského deníku škrábat ještě 31.8. v pozdně večerních hodinách.


3. Kontrola oblečení a výbavy
Zkontrolujeme, jestli dětem sedí oblečení z jara (odlehčené nebo plátěné kalhoty, tenké tepláky, košile, polobotky), chybějící školní oblečení nebo obuv dokoupíme/objednáme, následně na ně našijeme nebo nažehlíme jmenovky (popř. značky) a uložíme odděleně od aktuálně nošeného prázdninového oblečení. Odolejte pokušení reorganizovat skříň, přijde na ni řada už brzy s výměnou sezónního oblečení. Nyní postačí mít po ruce slušné bombarďáčky a slipy a výbavu, kterou požaduje škola nebo školka a která koresponduje s teplejším počasím.
Tip: jde-li dítě do lesní školky, pak berte doporučení ohledně oblečení, obuvi a výbavy opravdu vážně. Tečka.

U školních dětí - víme, kde je karta (čip) do školní jídelny, zámek a klíč od skříňky?  Vše připravíme. Včas objednáme a uhradíme obědy, vyžaduje-li to škola (např. naše už má spuštěný online systém a obědy mají být uhrazeny do 25.8.).

4. Nákup školních pomůcek
Pokud necháváme nákup kapsářů, láhví na pití, svačinových boxů, penálů a pytlíků na cvičky na poslední chvíli, může nás nepříjemně zaskočit zjištění, že se na dítě dostává už jen zlomek nabídky, nadto s naprosto "nepřijatelným" designem. Projdeme si proto seznam, který nám škola dala na informační schůzce nebo má na webu (pokud 21.století nedorazilo do vašich končin, potom využijte nejspolehlivějších informačních servisů v podobě sousedek, které mají se stejnou školou zkušenost).
Sepíšeme si vše, co bude dítě potřebovat a vyrazíme do papírnictví, nebo vememe útokem eshopy.
Tip: nešetřete na výbavě a kupujte kvalitní věci, které budou dětem dobře sloužit a nebudou je dostávat do problémů (netěsnící láhev, nekvalitní vodovky). Pěkně o tom pojednala Dulcibela78 na svém blogu v tomto příspěvku. Její tip na vodovky jsem ocenila a už máme doma stejné.



5. Nákup dalších potřeb
Spolu s pomůckami nakoupíme i svačinové pytlíky, ubrousky a další věci, které budeme potřebovat k dennodenní přípravě svačin. Uděláme si slušnou zásobu a oddělíme ji v šuplíku od jiných potravinových obalů, aby se nám nestalo, že bude vytahána na úplně jiný účel a jednoho krásného večera nebo rána nebudeme mít do čeho vložit nachystanou sváču.
Tip: stejné opatření udělejte s příchodem školního roku a času svačin i v lednici. Pokud budete skladovat suroviny na svačiny v odděleném boxu, nemělo by se stát, že vám někdo vyjí šunku nebo pomazánku, se kterou jste počítali na přípravu. Takový box důsledně označte a obeznamte s novým opatřením celou rodinu, hlavně ty členy, kteří po nocích námesíčně vyjídají lednici.

6. Účes a celková image
Objednáme naše kluky k holiči. Přerostlé vlasy přes uši a ofina do očí mohou dítě znervózňovat a neudělají dojem ani na paní učitelku (pokud tedy není fanynka ABBY atd.). Pozor, neplatí pro pubescenty; sofistikovaným sestřihem byste je mohli totálně znemožnit, dehonestovat a degradovat před vrstevníky s pečlivě pěstovanými přehazovačkami (vedoucími od temene ke špičce nosu), hůř snad jejich nový školní rok začít nemůže...

7. Pracovní místo na přípravu
Ujistíme se, že dítě má připravený psací stůl se všemi potřebami a dobrým osvětlením. Není potřeba hned dělat rozsáhlé rekonstrukce pokojíků, zaměstnávat truhláře a luftovat peněženky, spousta rodičů se kterými jsem hovořila potvrdila, že děti mladšího školního věku píší úkoly nejčastěji u kuchyňského stolu. Stačí proto dobré osvětlení, ergonomický posez, klid na práci a pomůcky pěkně po ruce.

8. Kroužky
Pohlídáme si termíny zápisu do kroužků. Zveřejňování konkrétních dat dávají organizace vědět na poslední chvíli a je užitečné dopředu si se zaměstnavatelem nebo rodinou domluvit časovou flexibilitu. Z vlastní zkušenosti vím, že ty nejlepší kroužky byly loni rozebrané do dvou hodin od začátku zápisu první školní den (je jedno, že zápis trval celý týden).
Případným neúspěchem se ale nenechte otrávit. Řada rodičů má pocit, že dítě musí od školky všestranně rozvíjet (pilovat anglinu, hrát hokej, pištět na flétnu, vrzat na housle, malovat, plstit a lepit, vytáčet dosud neobjevené tvary misek na keramice a nevímcovšechno). Zapisují a přihlašují potomka na víc kroužků než reálně zvládne a tím, jak sami brzy zjistí, že nestíhají nadsazenou kroužkovou logistiku, nebo dítě nesdílí stejný zájem ani ambice, se během prvních pár týdnů ještě pěkných pár míst uvolní.
Svoje šance na dodatečné umístění zvýšíte, pokud u zápisu necháte vizitku s poznámkou, že máte zájem o umístění v případě uvolnění místa (a poděkování za zavolání).
Mějte na kroužek nachystané peníze, ať ho můžete včas zaplatit.


9. Pomoc okolí
Apel zejména na matky: první dny je dobré zajistit si pomoc, abychom v tom nebyly samy. Platí speciálně pro případy, kdy vypravujeme více malých dětí do více tříd (byť jsou třeba v jedné budově, tím spíš, pokud jde o dvě odlišná místa). Přítomnost babičky nebo partnera zásadně pomáhá, proto o ni s předstihem požádejte, aby si mohli vyjednat volno a měli možnost vám být k ruce.

10. Cesta nanečisto
Projdeme si novou trasu nanečisto. Dáme dítěti do ruky stopky nebo mobil (bude příjemně zainteresované) a stopujeme čas. K výsledné cifře si přidáme potřebnou rezervu (v autě prázdninový vs. pondělní poprázdninový městský provoz, připočtěte čas na loudání, pokud je dítě poránu zabržděné jako ty moje) a známe potřebný čas na cestu, který se přibližuje realitě (jak známo, chaotici mají sklon trvání cesty chronicky podceňovat, ale z Pankráce do Dejvic to fakt netrvá deset minut).

11. Instrukce pro učitele
Má vaše dítě speciální potřeby? Dietu, léky, alergie? Jistě jste tuto skutečnost uváděli v přijímacím řízení a učitelka ji má někde v papírech. Pokud ale chcete mít klid a jistotu, vytvořte dítěti "tahák", kterým tato specifika připomenete paní učitelce hned v úvodu. I pro ni je začátek roku náročný, takže ji malou pojistkou neurazíte, ba naopak!

To je (snad) vše.  Zkušení rodiče, podělte se o své případné tipy, které se osvědčily vám, každý příspěvek vedoucí ke zlepšení (a zachování příčetnosti) se cení! :)

Hezký zbytek prázdnin!

18 komentářů:

  1. Dobry:-) kluci jsou ostrihani, skrine sem behem dnesniho destiveho rana, krouzek rezervovala minuly tyden.
    Jinak cekam, ze to letos bude lehci nez vloni, protoze je to porad jenom skolka a tam jde, vzato kolem a kolem, o houby a hlavne budou chodit oba na stejny misto a spolu. Svaciny delat nemusim, pohoda:-)

    Nejsem moc zkusenej rodic, ale poradila bych klid. Vetsinu veci dite NEBUDE potrebovat 2.9.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klid je nutný v každém případě ;) Proto vše radím dělat s rozumným předstihem a v normálním tempu :)

      Vymazat
  2. pěkný článek, já hned co skončí škola vezmu seznam, co jsme dostali a nakoupím co je potřeba, zabalím do pytlíku a aktovek a uklidím do sklepa. a včera jsem to vytahala, polepila jmenovky, a udělala seznam, co ještě nemáme, ať to v klidu dokoupíme.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tomu říkám smysl pro připravenost! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já ještě přidám kontrolu a způsob placení obědů ;-) Neb my loni dojeli na to, že byť škola má stejný systém placení přes strava.cz jako školka, tak mají jinak nastavené platby, což jsem jaksi při rodičovské schůzce přeslechla, v papírech to nebylo a tak chudák dítě vykulené z megajídelny hned první oběd nedostalo, neb nemělo předplaceno....Mysoza
    Celkově jsem měla pocit, že naprosto selhávám, z diskuzí s pí vychovatelkou jsem nabyla dojmu, že to co není v instrukcích každý ví, jenom já ne.
    Taky se vyskytly věci, které na seznamu potřeb od pí uč nebyly a opět jsme byli za blbce, že je nemáme. Např. fixy.
    V každém případě pokud nakupujete potřeby pro prvňáčka - lepidla, gumy, fixy na bílou tabulku vemte rovnou celou krabici. Žerou je tam ke svačině.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žerou je tam ke svačině.... :DDD

      S obědama jsi mě zaskočila, my na ně máme uzávěrku do 10.9., nenapadlo by mě, že prvňák nedostane oběd, to je děs... stejně jako učitelky, které předpokládají, že běžná matka kromě miliardy věcí ovládá i telepatii :D

      Díky za příspěvek!

      Vymazat
  5. Přidám tip pro rodiče starších dětí a studenty na učebnice z druhé ruky.
    Myslím si, že není nutné, aby byly všechny učebnice fungl nové.

    http://www.burzaucebnic.net/

    Na BU se nám podařilo hodně učebnic nakoupit za rozumný peníz, ale také některé učebnice opět prodat dál.
    P.

    OdpovědětVymazat
  6. Díky za skvělý tip! Určitě to není nutné, aby byly učebnice nové, kam by proboha ta planeta s tímhle přístupem došla...
    My jsme běžně učebnice "dědili" (ježiš a ta euforie, když jsem zjistila, že mám jednu učebnici po absolutním školním idolu, který chodil o třídu výš... :D)

    OdpovědětVymazat
  7. Mám děti školou povinné dvě (věk 11 a 8 let) a od loňského roku jsme přes školní rok zavedli SEZNAM. Každý z nich má na skříni nalepený seznam věcí, které má udělat v době od probuzení až po to než odejdou z pokoje a zamíří do společenských částí domu. Takže projdou wc a koupelnou poklidi postele, oblečou se zkontrolují školní věci zhasnou zavřou za sebou a odchází snídat. V tichosti :D .. seznam je podrobnější napsala jsem ve zkratce. Funguje :)
    A.N.

    OdpovědětVymazat
  8. Díky za tipy, jako mamince budoucího školkáčka to pomohlo - zítra začneme :-) Nemáte někdo konkrétní tip, jak nejlépe označit dětské oblečení (fix/ jmenovka a kde kupujete)? Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prodavaj razítka. Vydrží to praní a sušení.

      Vymazat
    2. Ivo, můžete ,prosím,dát tip kde razítka pořídit? Děkuji

      Vymazat
  9. Popisuji cedulky u oblečení permanentním fixem. Prvňákovi jsem teď objednala do školy štítky z happylabel.cz. Ale ten fix do školky bohatě stačil.

    OdpovědětVymazat
  10. Krásný článek!!! Jako maminka letošního druháčka, třeťandy a šesťandy bych velmi uvítala, kdyby škola dávala seznam potřeb před prázdninama. Vidina narvaného papírnictví 4. září s polovyprodaným zbožím mě úplně děsí! Takže se připravuji na "další školní kolo" od 1. 7. - to jsem se statečně prokousala nechutnými taškami, které mi děti donesli domů ( rozpatlané tempery zamotané v zástěře a k tomu přilepené noviny a starý obal od svačiny - mnooo.... prvňák zazářil).... ale např. tempery po páťačce byli úplně nové... tak jsem nechala to, co ještě upotřebí (něco třeba jen na domácí tvoření), vyprala aktovky a penály, které ještě použijí ... Přes prázdniny jsem pořídila dvě aktovky nové- úplně náhodný nákup :-) ....nějaké ty sešity ...při nákupu večeře - všechny sešity A5 za 1,-!!! tak jich mám 30ks :-)Tu jsem zahlédla slevu super pastelek... tu fixy... tužky... gumovací pera za polovic...tornádo se zmizíkem za hubičku v drogérce .... Zítra jedou na "poslední prázdniny", takže kouknu co nám chybí (za ta leta už baj vočko vím, co asi škola bude chtít) a pořídím to. Zbytek holt dokoupíme dle přání paní učitelky. P.S. Trpím nějakou poruchou, kterou ve mě způsobila moje mamka tím, že když jsem jako školačka najednou potřebovala novou tužku, sešit apod., odmítla mi to jít koupit většinou, že "na to nemá" nebo "tam nepůjde" ... a já to prostě neměla, že od doby, kdy nastoupila do školy první dcera, mám neustále doma různé tužky, pera, gumy.... "pro jistotu" - hlavně naše Terezka byla dlouho expert na ztrácení věcí :-) Takže když vidím výhodně školní potřeby, tak se řídím heslem "hamty, hamty, ať mám víc než tamty :-)Pro okolí jsem občas terčem posměchu , ale mě už se to mooooc vyplatilo- vidina toho, že večer po práci běžím do nákupáku pro pero za plnou cenu mě děsí :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Super bod č. 11. Syn měl ráno obavu, že bude muset jíst ve školce nenáviděný puding. A protože má letos nové dvě paní učitelky, napsala jsem pro ně maličkou cedulku a syn přestal být nervózní, uklidnil se a vše proběhlo v poklidu :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak by to mělo být všechno v pořádku. U kadeřnice jsme byly v pondělí. Co bude do školky potřebovat mám už sepsané, skříň je prebrana. Takže my jsme jakž takž připraveni na školku. Se vstáváním moc velká změna o prázdninách není, takže to by mělo být taky v pohodě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super. Přeji pohodový závěr prázdnin a hezký start! ♥
      Fi

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.