úterý 2. června 2015

Přípravný speciál před dovolenou - díl 3.

Pokračujeme v přípravách na dovolenou! :)

Poté, co jsme vyřídili všechny stěžejní záležitosti potřebné k vycestování, máme doklady i zajištěný pobyt a dokonce i kontury dovolenkového programu, je čas začít přemýšlet nad výbavou a dávat dohromady seznam věcí k zabalení.
Většinu z nich máme doma (o tom se ale přesvědčíme dopředu, jakožto i o stavu věcí, ať nám pak na závěr balení nevypálí rybník zpuchřelé gumičky u plavek...), a část budeme muset opatřit, buďto zapůjčením od přátel, nebo včasným zakoupením.
Vemem si proto tužku a papíry nebo zapnem počítač a začněme kompletovat seznam.

Můj seznam letní dovolené je rozdělený na několik částí:

  • věci, které budu mít po cestě při sobě v oné zipové obálce, kterou jsem zmiňovala v prvním díle, a v ní budou doklady, vouchery, letenky při cestě letadlem atp.
  • věci, které budou v kabině auta (taška s jídlem, fotoaparát, mobil s nabíječkou, čtení, zábava pro děti...)
  • jednotlivé seznamy věcí pro každé dítě
  • jednotlivé seznamy hraček a vybavení pro každé z dětí
  • společné hračky a vybavení obou dětí
  • toaletní potřeby pro děti
  • seznam věcí pro sebe (muž si balí sám)
  • toaletní taška pro nás dospělé
  • lékárnička
  • různé

 Před každou položkou jsou tři sloupky s políčky k odškrtnutí všeho, co už je
  1. zařízené/zakoupené
  2. vyzvednuté a připravené k zabalení
  3. zabalené

A stejně tak za každou položkou jsou tři sloupky s políčky k označení, kde přesně je daná věc zabalena. Zpravidla jde o kufr, tašku nebo příruční tašku každého člena rodiny, při větší cestě, kdy je zavazadel víc, do poznámek proto specifikuji, o kterou tašku nebo kufr jde. Odpadává pak tápání, v kterém z šesti (osmi, deseti....) objemných kusů vaší bagáže může být to či ono.

O tabulku se s vámi podělím na tomto odkazu, vesele stahujte a upravujte, formátujte, mažte nepotřebné, doplňujte důležité, přizpůsobte seznam prostě vašim potřebám a nárokům! :)

V praxi pak balení s tímto seznamem vypadá takto:
v počítači si vymažu nepotřebné položky (např. letenky při cestě autem, techničák při letu letadlem ;)) a připíšu si optimální množství všech položek (odvíjí se od délky pobytu a charakteru cesty, ale i tady platí, že méně je více). Seznam si vytisknu a označím si vše, co je potřeba zařídit, objednat, půjčit nebo zakoupit. Pokud to je jen trochu možné, nakupuji online, abych si vyhnula frontám i davům, zrovna třeba nákup v lékárně považuji za zbytečně rizikový.
Pořízené věci pak snáším na jedno místo (prádelní koš, ikeácké tašky atp.) a odškrtnu jako vyřízené.
Při finálním balení pak už jen věci rozdělím do tašek, odškrtnu co je zabalené a označím, ve kterém zavazadle se věc nachází.

Tak. Pokud začínáte chytat nerva, kam to všechno dáte, "zachovejte paniku" a počkejte si na další čtvrtý (a čtvrteční) díl, ve kterém si představíme pár šikovných triků pro balení kufrů a tašek a probereme také jídlo a stravování na dovolené vůbec.
www.cekpremi.com

Do té doby se mějte moc krásně a stříhejte metr, ať vám to čekání na odjezd lépe utíká :)

5 komentářů:

  1. Skvělé! Úžasný seznam, do takhle vytuněné podoby jsem ten svůj nikdy nedotáhla. Díky moc

    OdpovědětVymazat
  2. nádhera, moc díky za váš čas :)
    přidám tipy na zábavu dětí v autě při delších cestách
    http://www.neatnestorganizing.com/3-tips-for-organized-travel-organized-travel-with-kids/
    nebo na pinterest.com zadejte "road trip ideas for kids"

    OdpovědětVymazat
  3. Díky ženy! :)

    A díky za tip na zábavu dětí, něco na jejich zábavení plánuju do posledního dílu s tipy, protože to je opravdu oříšek, zvlášť, když se nejede na noc ;)
    My letos aspoň jedeme autovlakem, tak to snad bude ok...

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě jsem teda chtěla doplnit, formátujte si kdyžtak i to stránkování, někde jsou tam zbytečné mezery, jak si to při balení dělím na sekce, takže je buď třeba scrollovat až dolů na konec dokumentu, nebo si to přetáhnout a smrsknout do 3 stran (a tisknout třeba oboustranně, ať to není plachta jak hrom ;)).

    OdpovědětVymazat
  5. definitivně potvrzeno - jsi nadžena! :-D 3 políčka k odškrtávání a dokonce označeno místo, kde se daná věc nachází, smekám a odcházím se zahrabat :-D (naštěstí ne do balení, to mě čeká až skorem za dva měsíce)

    Klaris

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.