středa 8. dubna 2015

Jarní restart - pohyb

Vítejte u dalšího dílu Jarního restartu!

Doufám, že se cítíte po prvním dni skvěle a nabuzeně a máte promyšlený jídelníček a ideálně i nakoupeno na příští dny.
Jak jsme si řekli včera, strava je hodně důležitá, je to palivo pro naše tělo a stejně jako u auta - když nebude dobré palivo, nebude ani dobrý tah a výkon. Ani chuť na FlyLady, vlastně na nic víc, než přežívání v cyklu prudy, chaosu a stagnace.
Pokud chcete nabrat energii, dělat kolem sebe příjemno, cítit se hezky a při pohledu do zrcadla mít chuť se usmát, pak jste tu správně!


Že je pohyb potřeba, slyšíme z každé strany. Ale pokud jsme slabí a vyčerpaní každodenními povinnostmi, nemáme na víc pohybu ani myšlenku - je to tak? Abychom chytli ten správný vítr do plachet, musíme si uvědomit PROČ je pohyb vlastně tak důležitý.

Tak tedy:

přiměřený pohyb odstraňuje únavu
Je to zvláštní, ale funguje to tak. Proto se také nedoporučuje cvičit ve večerních hodinách - sport nabuzuje a odkládá nástup útlumové fáze, která je potřebná pro kvalitní spánek. Naopak fyzická aktivita navozuje lepší spánek, takže pokud přes den cvičíte, v noci lépe spíte = druhý den je více energie, je to takový kruh, v tomto případě pozitivní.


pohyb detoxikuje tělo
To je skvělá zpráva. Když se rozhýbeme, vylučujeme toxiny, tělo se čistí a odvodňuje, takže doslova zplaskáváme v oblastech, kde se zadržuje voda ve tkáních. To platí zejména pro obličej a končetiny.
Nicméně detoxikací při sportu se tělo zbavuje odpadových látek a v kombinaci s faktem, že rovněž ovlivňuje hormonální systém, se tak snižuje riziko rakoviny. Mám pro vás ale dobrou zprávu - jedna studie potvrdila, že ženy, které se denně věnují domácím pracem ve svižném tempu, rovněž výrazně snižují riziko onemocnění, o důvod víc, proč udržovat domácnost! :)

důsledkem pohybu spalujeme daleko více kalorií i v době, kdy už dávno necvičíme.
Tady dost záleží na druhu pohybu, ale obecně lze říci, že pohybem nastartujeme spalování tuků na několik hodin dopředu.

Důvody proč se hýbat máme tedy shrnuté. Ale - teď jak na to, když člověk dělá dvanáctky nebo se stará celý den o tři děti, že?
A nevím jak vy, ale já netuším, kde vzít čas na cestu do fitka, samotné cvičení a cestu zpět. A kde vzít elán a odvahu jít se postavit a natřásat (v rytmu prestissimo při burácení 90 decibelů) mezi mladá vysportovaná děvčata, mezi kterými si od plotny utržená matka připadá jak pedagogický dozor (s aprobací z ruštiny a dějepisu). A ještě za to platit! Pfrr!

Nabízí se běh. To je skvělá varianta, pokud má člověk zajímavý terén, čistý vzduch, nemá fobii ze psů a úchylů. Běh v lese je ještě lepší, pokud není slunce za obzorem a neviděli jste Záhadu Blair Witch.

není úžasná?
Už to vypadalo, že zůstanu u procházek s kočárkem, když jsem objevila Jillian Michaels. Tahle baba je prostě naprosto úžasná. Vypracovala se z tuctové buclaté teenagerky na fitness trenérku, což je samo o sobě dostatečně inspirativní. Jill ale časem přišla na to, že na to jak se dře a stravuje, nemá adekvátní výsledky. Kompletně překopala svůj přístup, který 20 let uplatňovala a začala cvičit úplně jinak. Následně vytvořila a natočila vlastní cvičební program 30 Day Shred, následoval Ripped in 30 a další. Fenomenální princip tohoto cvičení spočívá v tom, že jedna cvičební lekce trvá max. 30 minut, obsahuje zahřátí i protažení a jednotlivé bloky kombinují aerobní (kardio) cvičení, posilovací a zvlášť trénink břicha. V půlhodince cvičení efektivně procvičíte tělo, spálíte tolik, jako při 90 minutovém klasickém tréninku, který zahrnuje zahřátí, kardio, posilování a protažení a nejlepší je na tom to, že můžete cvičit doma na zemi s dvěma PET láhvemi!
Snadnější a účinnější je sice cvičit s činkami, ale rozumíme si - toto cvičení nevyžaduje žádné zvláštní počáteční investice, vybavení, cestování, nezabere mnoho času a je účinnější než hopskání v tělocvičně!

Samozřejmě je vaší věcí, jaký druh pohybu si vyberete, já vám představuji pouze jeden, který sedí mně a který se dá zařadit do náročného rozvrhu, neboť pro mě je časová a realizační nenáročnost naprosto klíčová. A když jsem po ukončení programu - tedy po 30 dnech - měla celou jednu konfekční velikost dole a cítila jsem se skvěle jako dlouho ne, nemůžu doporučit nic jiného!

Pokud vás tento program zaujal, vygooglete si o něm víc informací, ať o něm víte úplně všechno, mrkněte na mraky motivačních fotografií postav před a po a zařaďte jej do svého plánu. Na internetu jsou i motivační kalendáře, ve kterých si můžete odškrtávat odcvičené lekce a levely, stačí si vybrat nebo vytvořit vlastní.

Video s cvičením najdete například na YouTube (30 Day Shred) nebo na Rutube (Ripped in 30).


Stejný motivační plán si ale můžete vytvořit na kterékoli jiné cvičení, resp. pohybovou aktivitu (jóga, běh, aerobik, zumba, spinning, tai či) a pamatujte - počítá se úplně všechno, co tělu prospívá: chůže pěšky, do schodů, poskakování a protahování! Just Do It! :)

Jaký pohyb nebo sport máte v oblibě vy? A máte tip na něco časově nenáročného, ale účinného? Sem s ním! :)

19 komentářů:

  1. Wau! Rutube! O tom jsem neměla potuchy a gůgl mi to nevyhodil!!! Děkuji, děkuji, děkuji.Mysoza

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá je kalanetika. Ale přesně ta podle knížky Callan Pinkneyové. Fakt funguje. Ovšem jako vše, chce to pravidelnost. Vřele doporučuju :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kalanetika je perfektní na tvarování postavy, poprvé jsem s ní začala už před více než dvaceti lety, někdy v pubertě.
      Jen je to prostě dost stereotypní, co si budem povídat ;) Ale velmi účinné a dá se to praktikovat doma, pravda :)
      díky za připomenutí!

      Vymazat
  3. A kdo nemůže děti "odložit" ani na chvilku, může se hýbat třeba takhle :-)) https://www.facebook.com/video.php?v=10152708358571586

    OdpovědětVymazat
  4. A kdy je tedy nejlepší si dat tu 30minutovku? Večer se nabízí nejvíc...ráno v pět se mi kvůli tomu úplně vstavat nechce:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu! :)
      Berte to tak, že cvičit by se nemělo 3 hodiny před spaním a taky to, že po cvičení je potřeba doplnit proteiny, aby se regenerovaly svaly. Takže je potřeba to takhle naplánovat, tzn. pokud jde člověk spát o půlnoci, může si zacvičit ještě ve 20.30 a kolem 21.00 dát jídlo.

      Vymazat
  5. Tak uz pisu potreti, se mi to vzdy nejak smaze ;/
    Kdysi jsem cvicila Body revolution s Jill, telo se mi krasne zpevnilo, ale pak jsem polevila a kondicka v haji,Ripped i 30DS mam tez za sebou.
    Ted diky kazdodenni praci a detem atd.moc nestiham,ac bych chtela, mam rada 8 min. "kluky v elastakach" : www.youtube.com/watch?v=dnBhn7YSsnM a pak se mi i libila vyzva: http://www.vyzva21dni.cz/ ,ale cvicila jsem jen tyden, pak je to placene a nebavily me ty motivacni reci ... Ale bylo to kratke kolem 15 min, a i se telo zapotilo... Necvicil jste to nekdo ??? Nemam zadne reference. Asi pujdu opet do overene Jill, jen mi vadi ze je to delsi -pulhodka a hodne se tam skace, beha... Dalif

    OdpovědětVymazat
  6. A nebylo by neco pro tehotne maminky a nasledne zeny po porodu? Vim, ze toho je spoustu, ale dala bych na osobni zkusenost...Diky Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tam šla spíš do jógy, strečinku, plavání a procházek. Hlavně neposilovat po porodu přímé břišní svaly, ať nezůstane rozestup, spíš jen šikmé břišní a s rozumem :)

      Vymazat
    2. Po porodu teď cvičím od Erin O'Brien Postnatal Rescue, jinak se dá na youtube najít přímo pilates po porodu nebo pilates pro těhotné. Na Jill se vrhnu až potom :)

      Vymazat
  7. Jste fáákt super :-)

    OdpovědětVymazat
  8. ahoj, cvičila som ju pred dvomi rokmi, zabralo to excelentne, mám o tom aj na blogu.
    Teraz mi príde pre mňa najlepší pohyb niečo ako nordic walking. Skrátka rýchla chôdza s paličkami. Dá sa za každého počasia, človek sa vyvetrá, nadýcha a výsledky sú rýchlo vidieť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je taky super! :)
      Já jsem to praktikovala po porodu, protože po císaři se toho nějakou dobu moc dělat nedá.
      Se dvěma dětma dneska potřebuju něco rychlejšího, procházky jsou u nás nějaký pomalý. Pokud nejsou oba na kolech, to mám slušnou tepovku :)

      Vymazat
  9. Ehm začala jsem cvičit podle Jill, ale dneska mám mít den 4, ale nemůžu ho najít, máte ho někdo? :-)
    Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kláro, co od Jill cvičíte? 30DS se cvičí jeden level 10 dní (to samé), pak 2 a 3 level opět po 10 dnech a u RI30 každý level 5-6x, jestli se nepletu.

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.