středa 1. dubna 2015

Den 93. - Antiprokrastinace

Zítra je STŘEDA, budeme mít Antiprokrastinační den
Věnujeme se oblasti předsíně a zádveří
Je tu nový měsíc a s ním nový Návyk měsíce - stlát ráno postele
















Stlaní postelí už patří tři měsíce neodmyslitelně do zdejších ranních rutin, ale pojďme si připomenout, proč je to tak důležité:
ustlání nám totiž zjednodušeně řečeno nastartuje morál a nahodí nás do produktivního módu!

Zároveň má ustlaná postel zásadní vliv na vzhled ložnice, nebo místnosti, kde stojí. Pokud budete míjet rozházené lůžko, nebo na něj dokonce přes den koukat, potáhne vás to podvědomě dolů, zatímco upravená postel působí přesně opačně. A jelikož chaos přitahuje chaos, i rozházená postel může mít stejný efekt. A bohužel to tak funguje i v případě, že přes den nebýváte doma. Jen na vás ten účinek dolehne o něco později, přesněji po vašem návratu. Věnujte proto 2 minuty času tomu, abyste na sebe po zbytek dne nechali působit hezky upravenou postel a do upravené a vyvětrané postele také uléhali. Udělejte to pro sebe, zasloužíte si to!

Kolem stlacího tématu se ale ještě vedou jiné diskuse: existují lidé, kteří jej považují za naprostou zbytečnost (vždyť se to večer zas rozhází!) a zastlaná postel se považuje za líheň roztočů. S tím se dá určitě souhlasit, ale jako vždy záleží na okolnostech. Roztoči milují teplo a vlhko, proto si hodně lebedí, když jim tyto optimální podmínky zajistíte dvěma způsoby:
1. ráno vstanete a zastelete.
2. rano vstanete a necháte postel tak, jak z ní vyplujete.
V obou případech to vyjde nastejno, je to jako byste tu havěť přikryli až po bradu a dali pusinku na dobrou noc, budou si medit a vrnět blahem a nerada to říkám, ale ještě si to ve vašich peřinách rozdají a pomnoží se.

I Manka z pohádky o Rumcajsovi věděla, že se musí otevřít okno a peřiny rozhodit a vyklepat. Postel se musí vyvětrat a vychladnout. Pak ji můžete bezpečně zastlat a mít z ní dobrý pocit!

A nyní ke středečním úkolům.

Den zahájíme RANNÍ RUTINOU pro úspěšný start

Úkol tohoto dne

Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko. Například:

  • vracení půjčených knih a věcí
  • objednání k lékařům
  • vyúčtování do práce
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných ručních prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce

A tak dále. Všichni máme nějakou oblast, ve které rádi necháváme věci vyhnít.
Zítra je taky Apríl, nezapomeňte někoho nachytat ;)


Mise tohoto dne v oblasti předsíně: i FL má pro nás příkaz na hranici aprílového žertíku - zítra bychom měli v předsíni odklidit všechny stopy po zimě a zimní výbavě a také po zimní dekoraci. Pak máme přivítat jaro nachystáním slunečních brýlí a opalováku blízko dveří, asi abychom na ně nezapomněli a nepřipekli se.
No, já bych se toho teplejšího svrchníku s kapucí a bot s membránou jen tak nevzdávala, do kabelky šoupnu skládací deštník, protože teď nás ty přeháňky a evidentně i pekelné sněhánky budou ještě věrně doprovázet i dubnem.
Na sundání už trochu opelíchané zimní dekorace je ale čas docela určitě!


Den zakončíme VEČERNÍ RUTINOU

6 komentářů:

  1. ano, já o víkendu vyprala čepice, šály, rukavice a sklidila do krabice :) ... takže dnes jsem šálu opět vyndala ven. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem poučená z minulých ročníků a nezbytné zimní minimum uklízím až s nástupem opravdu teplého počasí. Loni to bylo dobré, ale předloni jsme topili a nosili bundy ještě v půli května!

      Vymazat
  2. Aú, moje kuří oko... Jdu to teda ustlat :) kima

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný den,
    já od mala jsem nesnášela stlaní- do peřiňáku hned po vstávání a na válendu dát deku, pak následovalo období puberty-přesně jak je popsáno-na co stlát, stejně tam večer zalehnu a postel byla vším - křeslem, postelí i stolem. Po odstěhování v dospělosti a ve své domácnosti pak nastalo období stlaní i s přehozem a polštářkem navrch - chci to mít krásné, při dětech jen naklepání a rozhození peřin - praktické, a teď jsem se opět vrátila k zastýlání a přehozu -mám na to čas a je to hezčí :) .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme dost podobně :) Jako malá jsem stlaal až pozdě od poledne, než se měli vrátit rodiče z práce. V pubertě a rané dospělosti bojkot, ve vlastní domácnosti najednou nastala potřeba "mít to hezčí" a vůbec návrat k návykům z rodiny. To je naděje pro všechyn nešťastné rodiče :)
      A jinak s malými dětmi se ta ustlaná postel udržuje hůř, když chodí přes den spát a navíc po posteli rádi skáčou, ale přehoz a napůl ustlaná postel je taky dobré řešení..
      Pěkný den i vám!

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.