pondělí 16. března 2015

Organizační série - Den 31: šatník, část 2.

V minulém díle Organizační série jsme si představili potřebu analýzy stylu a vytvoření seznamu se základem našeho šatníku.
Pokud jste se do toho poctivě pustili, pak máte v ruce bezvadné vodítko v podobě seznamu věcí, které nosíte pravidelně a které zůstanou ve vaší skříni.
A nyní se můžete pustit do velkého třesku!



VÍTEJTE U FINÁLNÍHO DÍLU ORGANIZAČNÍ SÉRIE!!!

Vždy radím, abyste postupovali pomalu po malých sekcích a nepřeháněli to, ale v případě šatníku to chce trochu razantnější přístup, protože pokud to nebude akce kulový blesk, může se stát, že z toho bude únavné celodenní překládání věcí zprava doleva a zleva doprava, váhání, zkoušení, postávání před zrcadlem a otrava. Nicméně, pokud dopředu víte, že nemáte šanci projekt dodělat najednou, pak dělejte jen určitou sekci na etapy, jednu po druhé.

Po celou dobu mějte před očima žádoucí finální podobu vašeho šatníku, bude vás to povzbuzovat!

Vyluxujte podlahu v okolí vaší skříně. Pokud šatník stojí v ložnici, přehoďte přes postel přehoz nebo prostěradlo a věci dávejte na postel.
Připravte si několik velkokapacitních pytlů nebo krabic, dále pytle nebo obaly na věci na ramínku.
Pytle či krabice si rozdělte na "vyhodit", "darovat", "prodat".
Vyskládejte postupně všechny věci ven. V průběhu dávejte stranou ty z nich, které figurují na vašem "taháku".
Dále doporučuji dávat tílka k tílkům, trika s krátkým i dlouhým rukávem zvlášť, mikiny, svetry atd., aby bylo vidět, čeho máte příliš moc (nebo málo). Pokud se vám některé kousky vyloženě opakují, pak si ponechte jen ten nejkvalitnější kus, s dobrým střihem, materiálem a barvou.
Zimní věci už odkládejte úplně bokem, nechte si jen něco málo na doklepání příštích několika týdnů, než se víc oteplí. Teplé kalhoty,  punčocháče, čepice, silné šály a péřové bundy a kabáty už můžete docela jistě vyprat, vyvětrat, odnést do čistírny a uložit mimo.



Skříň vyluxujte/vymyjte. Pokud je potřeba vyměnit žárovku u vnitřního osvětlení skříně, nebo utáhnout nějakou úchytku atp., udělejte to, nebo o to někoho požádejte. Nemusíte všechno dělat sami!





Poté do šatníku začněte vracet zpět věci z taháku, které máte stranou.

Existuje několik doporučovaných způsobů,  kterak třídit věci:
  1. skládat a řadit je podle barev
  2. podle účelu (kostýmky, šaty, sukně, topy - vše zvlášť)
  3. připravené kombinace ukládat pospolu

Já preferuji kombinaci všech tří způsobů; rozděluji šatník na
  • sváteční - což v mém případě znamená zřídka nošený kalhotový kostým, malé černé, pouzdrové šaty, semišový kabát atd.
  • každodenní - pohodlné kalhoty, sukně, tuniky, svetříky, topy
  • domácí - žerzejové domácí šaty, semišové tepláky, jóga kalhoty, sukně

A zejména ten každodenní šatník už si můžu řadit podle barev pro lepší orientaci v kombinacích. Nicméně i tady platí, že svetříky patří ke svetříkům, trika k trikům atd. - skládat hrubý svetr k jemnému tílku jen proto, že mají stejnou barvu, mi nepřijde praktické ani logické.



Jak tedy věci do skříně ukládat?
Kalhoty, sukně, šaty, sáčka a kardigany pověste na silnější ramínko. Pokud potřebujete šetřit místem, raději zvolte tzv. úsporné ramínko, na kalhoty i sukně zvlášť.

Pokud se vám do nich nechce investovat, požádejte partnera, ať pije víc piv v plechovce, on bude happy a vy taky, protože budete mít očka, ze kterých si vyrobíte takovýto zlepšovák:

Takto naskládáte víc věcí na jedno ramínko, aniž byste vrstvili oblečení na sebe. Opravdu to funguje dobře! Pokud je manžel spíš na lahváče nebo nepije pivo vůbec, nezoufejte, ještě jsou tu očka od plechovek s perlivými nápoji nebo od sterilované zeleniny. Toto řešení je rozhodně mnohem lepší, než přejít na tenoučká ramínka, která spíš deformují oblečení, vytvářejí sklady nebo prověšují pověšenou věc především v oblasti ramenou. A to je vždycky škoda...




Poskládejte věci a uložte je do polic. Opět existuje více způsobů, já nedám dopustit na tzv. ležící komínky, o kterých už jsme si pověděli v díle o dětském šatníku. Mám pro vás jedno video, kde je to taky pěkně vyobrazené:
Řeknu vám, když jsem toto skládání naležato viděla poprvé, kroutila jsem hlavou, co je to zase jednou za kravinu - "Kdo to kdy viděl? Vždyť ta trika musí být sežvejkaná!" - nicméně v tomto případě u mě platí: kdo jednou zkusí, už nechce jinak :D Tak v první řadě - ta trika jsou naopak v lepším stavu, než když jsou v komínku nastojato. Z jednoduchého důvodu - nepůsobí na ně váha komínku. Za druhé - je v nich mnohem větší přehled, nošená jsou všechna trika, žádná nezůstávají někde vespod opomíjená jen proto, že jsem líná je zespod vytáhnout, nebo je přehlédnu. A za třetí - s věcmi se takto lépe manipuluje a nepadají.
Skládat se takto dají nejen trika, ale i tenčí svetříky, mikiny, kalhoty, tepláky a spodní prádlo.
Pokud nemáte šuplíky, nic není ztraceno, pomohou opět vnitřní boxy, vyberte takové, které nemají ostré dno zvenčí, aby vám neškrábaly police uvnitř skříně. Vyztužené látkové postačí.

Pokud jste dokoukali video do konce, všimli jste si toho plastového udělátka na skládání trik. Vypadá to efektně, ale pokud vás to nějak uchvátilo, nepořizujte si další jednoúčelovou věc, kterou nepotřebujete, takto přesně vzniká binec! Zkuste místo toho jednoduchý "trik na trika" - skládat tak můžete všechny "topy", od triček až po mikiny: (PS: mám ráda tohle video, protože kromě jiného je i takové správě technicky názorné a tím, že ho stvořil muž, boří mýty o tom, že taková organizace je doménou paniček s nutkavou potřebou furt něco rovnat a rulovat ;))


Je to rychlé, efektní a efektivní, že? Chce to trochu cviku. Trika s krátkým rukávem jdou o fous snadněji než trika s dlouhým, ale s trochou trpělivosti to budete mít rychle v paži!


Protože předpokládám, že stejně jako já rádi koukáte na to, jak to jde druhým, mám tu pro vás ještě jedno video o skládání věcí, tentokrát vám zase jiná paní ukáže, jak skládat takové ty otravně mrňavé kousky ála "tri niťky do riťky".  Tak se ještě trochu namotivujte a pak se pusťte do šuplíků se spodním prádlem, plavkami, punčochami a doplňky.





Tak. Nyní máte ve skříni oblečení z vašeho taháku plus šuplata s bombarďákama atd.
Ale -  pak tu je zřejmě ještě hora dalšího oblečení, které vám zbylo. Berte nyní kus po kuse a zvažte, jestli ještě nebude nějak ladit s vaším základem. Předpoklad je, že tato věc bude v perfektním stavu, nositelná a kombinovatelná barevně i stylově.
Inspirujte se na módních webech a blozích, ale nenechte si vnutit nějaký módní diktát, jen proto, že někdo někde napíše, že by váš šatník měl obsahovat klasickou džínovou bundu nebo žluté holínky, tuhle hru fakt nehrajte, pokud nechcete, protože nemusíte. Proti trendům nic nemám, ale když vidím v létě klopýtat nějakou paní v kozačkách s pohupující se čínskou vuittonkou na předloktí, je mi jí líto, protože je oběť diktátu a ještě si z toho křečovitého úhlu nošení kabelky užene tenisový loket ;)


Proto si nechte to, co vám sedí, v čem se cítíte sví, prostě v souladu, to, co se vám bude dobře kombinovat s dalšími kousky, co je kvalitní a zbytek hoďte na hromadu "vyhodit", "prodat" nebo "darovat" podle tohoto klíče:
  • VYHODIT - vše, co je poškozené, vytahané, sežmolkované atd.
  • PRODAT -  vše, co je pěkné, ale nepadne vám to nebo nesluší a přitom jde o drahý nebo atraktivní kus a chcete zpátky alespoň zlomek své investice. Zkuste lokální burzu oblečení, vinted.cz, mimibazar.cz, aukro.cz a další servery
  • DAROVAT - vše, co je ještě stále pěkné a nepoškozené a neurazíte tím přítelkyni nebo sousedku, pokud jí to nabídnete (třeba na nějakém hadrovém dýchánku). Pokud je to opravdu vyšlé z módy, ale stále funkční a je vám to líto vyhodit, odneste to do kontejneru Charity Diakonie - sběrní kontejner nejblíže vašemu bydlišti zjistěte ZDE.
A už se blíží poslední zatáčka...a
 
...obligátně několik tipů na závěr:
  • pásky, šály a šátky ladící jen k určitým kouskům oblečení zavěšte na ramínko co nejblíže k nim. Univerzální kusy dejte do zásuvky s vnitřními rozdělovači, abyste v nich měli přehled.
  • pokud si potrpíte třeba na džíny a máte jich vícero typů a střihů v podobných barvách, pověšte k nim na ramínko cedulku s označením, o který typ/střih jde na první ranní pohled.
  • pokud máte výkyvy ve váze a lavírujete mezi dvěma velikostmi (ehm ehm), nebo jste v období, jako je například těhotenství, kdy se vaše velikost dočasně mění, pak není důvod následovat pravidlo "zbavovat se nepadnoucího oblečení", je reálný předpoklad, že ho budete zase brzy potřebovat (pak ho ale oddělte od aktuální garderoby).
  • to neplatí o džínách ze střední, do kterých už se nemůžete vejít, protože se vám jednoduše změnila postava. Přijměte to a kupte si nové, padnoucí a lichotící vaší aktuální figuře, takové, které podtrhnou vaše přednosti a upozadí... no třeba pozadí ;)
  • bacha na prach, moly a jinou havěť. Zřídka nošené kusy uchovávejte v igelitovém pytli (i v uzavřené skříni se časem na věci práší), ovšem ne v tom obalu, ve kterém jste si třeba přinesli oděv z čistírny, stále tam pracují chemikálie. Takovou věc nechte vyvětrat a pak dejte do jiného obalu, poslouží i velký odpadový pytel. Mimosezónní věci dejte do vakuovacího pytle, ušetří to spousty místa a ochráníte věci před molími hody.
  • věci prokládejte levandulí a cedrem. Není to chemie a odpuzuje havěť. Prodávají třeba Tchibo a Dedra i jiní. Googlete!
  • šatník společně provětráme zase na podzim, ale pokud máte zaječí úmysly, dejte si to aspoň do půlročních rutin ;)
A  to je prostě
zatím :)

13 komentářů:

  1. A velká poklona a dík! Jsi neuvěřitelná:-)
    Laz

    OdpovědětVymazat
  2. Skvelééé, a nebude jeste neco? organizacni serie me hodne bavila (vlastne me to bavi celé)díky díky díky, Andy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně, že bude pořád něco, protože údržba domácnosti je nikdy nekončící proces, bohužel-bohudík :)
      A díky!

      Vymazat
  3. Klobouk dolů, krásná práce. Blog zraje jako víno, ty poslední díly jsem doslova hltala.
    Děkuji a těším se, co bude dál :-)
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  4. Objevila jsem váš blog teprve včera. Nejvíc mě zatím baví organizační série. Dnes jsem si po chvilkách dala do pořádku předsíň a mám tam v plánu nějaké změny, dle vašich rad.
    Na každodenni plněni ůkolů ve FlyLady tedy nemám odvahu a přiznám se, že mi tu tak nějak chybi podil mužské a dětské práce v domácnosti. Jakoby jen žena byla ten, kdo to má všechno na starost. Nebo jsem nějaký důležitý článek přehlédla? Samozřejmě je někdy snazší si práci udělat sama...co energie mě stojí popohánění, připomínání, hubování....ale žijěme doma přece všichni a všichni se musíme zapojit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, uvažujete velmi správně :) Úkoly jsou koncipovány na domácnost, nikde nestojí, že je má vykonávat jeden člen a který. Jak si to její členové zařídí a rozdělí, je věcí každé rodiny.
      Mezi zdejšími čtenáři převažují ženy a velká část z nich je v domácnosti s malými dětmi, to je i můj případ. Část práce deleguju v rámci možností na muže, děti vedu k drobné výpomoci, ale většina leží na mně. Až děti poporostou a já budu v zaměstnání, bude dělba vypadat zase jinak.
      Nicméně schopnost delegovat práci na jiné členy rodiny je součást umění organizace, to je bez diskuse :)
      Díky za vzkaz a hodn úspěchů přeji! :)

      Vymazat
  5. Tak to jste me uklidnila. Obdivuju, jak jste organizovaná. Toho ja asi nikdy nedocílím, ale baví mě si o tom alespoň číst :-) a některé tipy jsou opravdu inspirativní a zvlášť teď na jaře motivující. Jsem také ta čtenářka na mateřské....tedy už hodně dlouho - 4 kluci jako buci, do toho domácí vzdělávání, takže pořádek tu opravdu nemáme :-( .Dnes tedy na chvíli ano, a to v té předsíni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se, přehlédla jsem Vaši odpověď... se 4 dětmi a domácí školou toho máte na bedrech hodně, to zase obdivuju já :) Nemůžete zvládat všechno, chce to opravdu dělbu práce, to je zvláště ve velké rodině nutnost, jen co děti poberou trochu rozumu :)
      Držím palce, fandím Vám! :)

      Vymazat
  6. Díky za organizační sérii, pomalu se jí prokousávám. Ráda bych změnila nepořádek a chaos ve skříních v pořádek, ale nevím, jak si poradit se šuplíky, nebo spíše výsuvnými policemi, které jsou příliš vysoké na to, aby tam byla pouze jedna "vrstva" triček poskládáných do ležících komínků. Neměla byste nějaký tip? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den,
    velice inspirativní a motivující článek! Prostě super..

    OdpovědětVymazat
  8. Dobry den, mohu se zeptat na vas nazor,resp. napad, jak skládat laclace, kdyz je ve skrini malo mista? Ted je mam na raminkach, ale mam jich docela hodne a zabiraji spousty mista ve skrini. Nejradeji bych je slozil do kominku v polici, ale nemohu prijit na to jak, aby se nepomuchlaly. Predem diky za odpověď.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.