neděle 15. března 2015

Organizační série - Den 30: šatník, část 1.

A je to tady. Za pár dní nám nastupuje kalendářní jaro, meteorologická předpověď tomu i odpovídá, nastal skvělý čas pro organizaci našeho šatníku.

Vítejte u 30. dílu Organizační série!


Analýza stylu
Dříve, než vemete vaši skříň útokem, dopřejte si čas a nejprve si udělejte analýzu vašeho stylu. Váš šatník by měl být co nejvíc účelný, tedy absolutně korespondovat s vaším životním stylem a potřebami. To znamená poránu otevřít skříň a mít na výběr oblečení, které
  • vám velikostně dobře sedí
  • barevně a stylově sluší
  • cítíte se v něm dobře
  • odpovídá vašemu dennímu programu, ať už sedíte v kanceláři, nebo lítáte po hřištích a pískovištích, nebo obojí!
Podvědomě to tak vlastně děláme - dle Paretova principu (80/20) člověk nosí v 80% případů jen 20% svého šatníku.

Je to důsledek tří faktorů:
- impulzivních nákupů (věci ve slevě, levné hadříky, které se brzy kroutí, nesedí nebo nejdou s ničím sladit)
- některé věci nemáte kam brát (příliš sváteční kousky) nebo si jimi nejste jisti
- nemáte přehled, co všechno vlastně v té skříni máte

Začátek tedy pojmeme hravě; udělejte si nejprve virtuální analýzu vašeho oblečení, po kterém saháte nejčastěji.

Definice stylu
Pokud si stále nejste jisti tím, co vám sluší (a proto sázíte jen na neutrální jistotu a nosíte totéž stále dokola, takových 50 odstínů šedi ;)), pak si zkuste udělat test typologie barev a nastudujte si střihy vhodné pro vaši postavu. Článků na netu je spousta - jeden za všechny třeba TADY.
Pak si můžete vytvořit onu definici vašeho stylu a na jejím základě vybrat ze skříně ty kousky, které s ním korespondují.

Pokud se chcete trochu poinspirovat, jak si vytvořit základ šatníku, co z vašich věcí ponechat a jak následně nakombinovat, hledejte na netu pod heslem "capsule wardrobe". Jako matka vyhledávám "busy mom capsule wardrobe" :)


Já jsem spíše sportovně elegantní typ. Po trendech moc nejdu a abych byla uplně upřímná, trochu mě ta modní trendy terminologie míjí, stejně jako outfity na neduživých modelkách, které bych neoblékla, ani kdybych měsíc nežrala a nechala si chirurgicky odstranit dvě žebra. 
Na druhou stranu zase nechci ve své prestižní pracovní pozici ženy na mateřské chodit v teplákách, softshellových soupravách, sportovních botách a s batohem (ale nikomu to nevymlouvám, nejsem módní blogerka a nemám vám do toho co kecat, noste si, co chcete, když se v tom cítíte dobře!).

Základ mého šatníku tvoří pohodlné volnočasové kousky, ve kterých můžu jak vysedávat po parcích, tak obíhat pochůzky, úřady a doktory: lněné kalhoty, denimové kalhoty a klasické černé s puky, tílka, trička, svetříky do V a s lodičkovým výstřihem, košilové šaty s páskem a zavinovací šaty, obojí v délce lehce nad kolena, které jdou i k úzkým kalhotám nebo leginám, splývavé sukně ke kolenům do A, delší cardigany s páskem a boty na co nejnižším podpatku, ideálně jen lehce zvýšené, kolem 2 cm. Podpatky sice protáhnou postavu a lépe vytvarují nohy, ale ještě s nima nikdo nedohonil dítě na odrážedle, které se rozhodlo dát si závod s autobusem.

Už při pořizování nových věcí zohledňuji svůj barevný typ a vybírám tak, aby kousek ladil stylově i barevně k tomu, co už mám doma: moje barvy jsou bílá, karamelová béžová, tmavěmodrá, studená olivová, hráškově zelená, tyrkysová, korálová, tmavší růžová, šedá a studená hnědá (promiňte pánové, kdybyste nerozuměli, můžu vám to na požádání přiblížit v html kódech).

Jakmile si uděláte takovou podobnou analýzu, pomůže vám to definovat svůj styl, výběr první volby a uvědomit si, co chcete a proč vlastně některé oblečení vůbec nenosíte, i když mu na pohled není co vytknout.

Tento seznam si hoďte na papír, bude to trochu práce, ale když si to zpříjemníte šálkem čaje nebo kávy a pěknou písničkou, máte to hned a opravdu se vám to vyplatí, protože potom nebudete stát před skříní a prokrastinovat úvahami o tom, jestli byste si to či ono měli nechat, nebo nikoli, půjdete víc najisto.
 
Je to váš domácí úkol do příštího dílu, kdy teprve přejdeme k šatníku a začne to lítat :)

11 komentářů:

  1. joj tak slovní spojení jako karamelová béžová či studená olivová nemám ve slovníku a slovo cardigan mi taky nic neříká :D Chodím nejradši v oranžové a tyrkysové :) Ovšem s chutí bych vyházela půl šatníku, jen tak zoufale nesnáším nákupy. A ano ráda bych si koupila něco jarního místo obligátní softshelky, ale nějak nevím co. Jsem sportovně-etno typ a v těch elegant věcech se nějak necítím..
    Klaris

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)))) Klaris, ty mluvíš jak chlap :)))) přece to nebudu udávat ve CMYKu nebo html barevnici :D
      karamelová béžová je tmavší odstín béžový, není to taková ta vyblitá spíš krémová, prostě karamelka ;) Studená olivová je taková ta špinavá zelená do šeda, ne do žluta ;)
      Cardigan je druh svetru, propínací nebo zavazovací, tys nedávala pozor ve vlákně o módě? :D
      http://www.mamou-stylove.cz/wp-content/uploads/2014/11/39002-200x200.jpeg

      Vymazat
    2. ale tož já vím co to je , jen že tahle spojení slov k popisu barev nepoužívám :D Cardigan , ahá, tak to asi jeden vlastním, ovšem používám ho jako pracovní , aby mi v obchodě nebyla zima :D

      K.

      Vymazat
    3. keby hovorila ako chlap, možno by nepoužila ani slovo tyrkysová :D :D :D ...ale tak nejako sa cítim aj ja. Cardigan nevlastním, nosím iba 10 % svojej skrine a nenávidím nákupy oblečenia. Síce mi každý vraví, že s mojou postavou sa ľahko nakupuje, ale sú to len reči. Nemám 90x60x90, som trochu vychrtlá, všetko na mne visí, odstáva a menšie veci zase majú prikrátku nohavicu/rukáv. A ponuka v obchodoch je v mojich očiach biedna. :D :D :D A beztak som zúfalá z toho, či sa mi daná vec hodí abo nie. Obvykle nie. :D
      Ja si asi na vianoce opýtam nejaký poukaz na návštevu stylisty, či ako sa tomu nadáva. :D
      Mňa tieto stránky tak bavia. :D

      Vymazat
  2. No ja teda idem s FlyLady, to je pohoda no organizacnu nestiham ako by som chcela, .. ale preskocim par dielov a idem urcite organizovat satnik....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona ta organizačka je pěkně nadupaná, ani nebyl předpoklad, že byste to stíhali, je to spíš série namětů a tipů a co si z toho vezmete, v jakém pořadí a množství, je na vás.
      Takže je všechno v pořádku :)

      Vymazat
  3. Šatník- skvělé téma,
    mám pocit, že bych měla vyházet všechno, ale moc toho nemám a nerada nakupuju.
    Moje barvy jsou modrá-všechny odstíny kromě miminkovské, šedá,tmavá fialová, černá, bílá.
    Ještě nedávno jsem nosila hnědou, ale ta mi už vůbec nesedí.
    Je to můj sen, mít pár kousků, které půjdou kombinovat.
    Doufám, že se mi to nějak podaří, protože spousta oblečení co mám dosluhuje.

    Díky za články, jsou super, ........

    OdpovědětVymazat
  4. Můj největší problém? Všechno flekatý... Už mi zbývá pár "lepších" triček, která jsou tmavých barev a tudíž ty fleky na nich nejdou vidět. Vše co je světlejší je nenositelné.
    Další můj problém - kde nakupovat. Obligátní HaM je dobrý tak na bavlněná obyč trička, zbytek jsou šílený nekvalitní haleny, které mě škrtí v průramku, sukně, šaty, stejné... A v podstatě jsou na tom podobně všechny obdobné řetězce, džíny a obyč tričko ještě dobrý, ale lepší kousek nenajdu. A to ještě HaM to má hezky ušitý, ale zděsila jsem se i nekvalitně ušitých kousků v Reserved, vůbec nemluvím o křivých švech u Orsay, CA a pod. To už snad je lepší Lidl a Tchibo. Tak kam? Mango, Esprit? Ty u nás na periferii nejsou, tak soudím podle pár kousků urvaných v outletech.
    Vzhledem k tomu, že poletí téměř celý šatník, tak fakt něco dokoupit budu muset. Mysoza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to je bohužel pravda, Mysozo! New Yorker, Orsay, C&A a polovina produkce v H&M je totální lowend.
      Doporučuju článek od Ady na MP: http://www.modnipeklo.cz/2011/08/budes-se-kroutit/

      Vymazat
    2. Já na nakupování doporučuju second-handy. Za minimální ceny celkem kvalitní kousky a pokud už je to stejná kvalita jako v řetězcích, tak za těch pár korun to nebolí.
      Jinde už v podstatě nenakupuju - jen prádlo, punčochy a ponožky :-) Vždycky říkám s úsměvem, že nejdražší věc, kterou mám na sobě, je podprsenka :-)

      Vymazat
  5. Ten zmiňovaný test typologie barev je spíš jen tak pro zábavu, raději doporučuji blog supervizaz.net, kde se o barevné typologii dozvíte vše. Já ho sleduji už druhý rok a moc mi to prospělo.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.