středa 4. března 2015

Organizační série - Den 23.

Srdečně vás vítám u 23. dílu OS.

Začali jsme organizovat oblast obývacího pokoje. Po lehkém pofackování odpočinkové zóny (sedačka, konferenční stolek), DVD a CD se nyní nabízí udělat pořádek ve fotografiích. Těch máme habakuk a často si je prohlížíme s rodinou a přáteli, k organizaci obývacího pokoje tedy docela určitě patří!

Pryč jsou doby našeho dětství, kdy byli naši rodiče limitování délkou filmu v aparátu, který umožnil udělat (tuším) 30 fotek, a stejně tak byli limitování i finančně, protože pořízení filmu i vyvolání fotek nebyla rozhodně levná záležitost.
Jednou z výhod digitálního věku je možnost pořizovat fotografie kdykoli, kdekoli a nešetřit záběry.
Temnou stránkou této možnosti je, že máme zasekaný počítač ohromným množstvím fotek a ještě horší je, že v nich časem naprosto ztrácíme přehled. Fotky přibývají a slibujeme si, že v nich jednou už opravdu uděláme pořádek.....
....a tato chvíle přichází! :)


Nebudeme si nic nalhávat, dostat pod kontrolu tisíce až desetitisíce fotek nebude úkol na jeden večer. Klíčem je rozdělit si tento proces do menších soust a postupovat po krůčcích. Ostatně tak jako vždy!

Jak začít
V první řadě fotografie zkompletujte. Sneste na jedno pohodlné místo všechny paměťové karty, flashdisky, fotoaparáty a telefony, ve kterých máte fotky. Přineste i ty hotové (vytištěné), které jsou někde uložené po krabicích. Projděte se jimi (toto může zabrat hodně času v závislosti na jejich množství) a rozhodněte se, co s nimi - zda je chcete uložit do fotoalb, nebo je naskenovat a mít je uložené digitálně. Vyhoďte fotografie, které vám nic neříkají, nejsou pro vás nijak cenné.

Postupně naskenujte ty, které jste chtěli uchovat a stáhněte do počítače všechny paměťové karty a média, na kterých jsou nějaké záběry.

Nyní teprve získáte přibližnou představu, jak velký proces vás čeká v uspořádání fotografií v počítači. V první řadě si udělejte zálohu, kdyby se v průběhu procesu (který může trvat mnoho dní) něco stalo, nesmíte přijít o vaše cenné fotografie!

Nyní si postupně rozdělujte fotky do složek podle data pořízení. Výhodou je, že mnoho stahovacích programů už toto dělá v okamžiku stahování, některé však ne, záleží i na nastavení fotoaparátu a telefonu.

Třiďte
Druhým krokem je tedy mít fotky roztříděné chronologicky podle roku a měsíce pořízení.
Nyní se rozhodněte, jak chcete dále záběry třídit. Můžete mít několik dětí, zvířata, fotit své koníčky, fotíte na cestách a někdy i pracovně. Načrtněte si rukou schéma kategorií, do kterých chcete fotografie sortovat a podle toho si vyrobte adresáře a podadresáře i v počítači.
My jsme průměrná čtyřčlenná rodina s kocourem a několika výlety a dovolenými ročně, takže naše třídění není nijak složité:
Hlavní složka je rok, v ní máme chronologické řazení na měsíce a další složky jsou tématické: vybírám fotky dětí,  třídím na společné i individuální, protože se pak lépe dělají fotoalba jak pro každé z nich, tak společná.
Dále zvlášť jsou fotky z dovolených, oslav a rodinné společné.
Samostatně je i fotomateriál na tento blog.
Můžete dál košatit a vytvářet podsložky, ale pamatujte na to, že čím jednodušší bude řešení, tím lépe se vám bude do budoucna udržovat!

Mažte
V průběhu třídění nezapomínejte promazávat fotky. Pokud fotíte tak, jako já, pak možná máte 30 stejných záběrů, ale jen několik z nich stojí za to. Vyberte takový 1 povedený a zbytek odmažte!

Jakmile budete hotovi s tříděním, můžete si vypálit zálohu (můj muž dělá dvojitou, jednu vypaluje na DVD, druhou má na externím disku) a řádně ji označit. Za úžasný považuji nápad připojit k záloze i malé náhledy fotografií jako ZDE.

Nyní by se vám mělo s vašimi rodinnými poklady mnohem lépe pracovat a vyhledávat a zužitkovat ty nejhezčí momentky. Třeba při kompletaci alb nebo fotoknih, pokud máte rádi "alba do ruky" a rádi jimi listujete, nebo chcete obdarovat nejbližší.
Existuje už několik providerů, kteří vám udělají pěknou fotoknihu a podle mého názoru je to hezčí řešení než klasické fotoalbum. Při tvorbě navíc můžete dát průchod své kreativitě a výsledek může být opravdu báječný, i když nejste zrovna graficky zdatní, s pomocí příslušného softwaru to zvládne snad každý!


Několik doporučení na závěr:
  • foťte, ale mažte. Pokud hned vidíte, že "to nedopadlo", fotka je rozmazaná, figurant mrkl, dítě se hnulo a zvíře vám elegantně odešlo ze záběru, hned fotku odstraňte a foťte znova.
  • pravidelně stahujte. Fotky. 
  • stažené pak pravidelně archivujte do vytvořených složek. Stačí jednou za měsíc, za dva, podle toho, jak často fotíte, samosebou.
  • zálohujte! Dělejte si kopie. Jsou to vaše vzpomínky a váš život v obrazech. Po požárech a povodních lidé s odstupem času litují nejvíc právě ztráty fotek. Lze tomu předejít jen vytvořením kopie a uložením na bezpečné místo. Extra zálohu můžete mít i mimo domov, třeba u rodičů, nebo jiných blízkých.
  • a hlavně! Hlavně foťte, ať se vám jednou hezky vzpomíná (a ať se mají potomci jednou čemu zasmát ;)).



2 komentáře:

  1. dobrý den,
    super web, objevila jsem před týdnem, už mám za sebou hodně práce, ještě zbývá špajz a fotky - mám jich plný PC, ale žádná záloha, poradíte jak nejlépe zálohovat? Na externí disk? Flashky? Díky za info, Marie

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím a hned pokládám otazku:Podle obrázků třídite fotky časově i tematicky. Znamená to, že je máte dvakrát?

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.