neděle 1. března 2015

Organizační série - Den 21.

Je před námi 21.díl Organizační série.

Jsme stále v ložnici, ještě zde nemáme hotovo.

Součástí mnoha ložnic totiž bývají i úložné prostory s ložním prádlem, ručníky a často také náhradními přikrývkami.
Otevřete tento prostor a podívejte se, v jakém stavu je a jak je uspořádán. Začněme povlečením:
využíváte všechna povlečení a prostěradla, která zde máte? Pokud ne, vyřaďte soupravy, které tam leží roky nevyužívané. Je to třeba proto, že mají příliš divoký vzor, který se vám nelíbí, nebo jsou naopak z nepříjemného materiálu, vyžadují poctivé žehlení, aby neškrábaly atd. Existuje mnoho důvodů, proč nemusí být v oblibě, a tak je pusťte jinam, kde budou v oběhu a nebudou vám zabírat drahocenné místo. Nezapomínejte však i na rezervu pro případ návštěvy, nemocí a jiných náhlých událostí.
Totéž se týká i prostěradel. Dnes jsou v oblibě napínací s gumičkou, ta jsou pro nás trochu vyšší dívčí a pokus o jejich složení často dopadá takto:




Pokud chcete mít taky hezky složená prostěradla a nevíte jak na to, podívejte se na tento kreslený návod:



Pokud chcete vidět krásnou videoakci, nakoukněte sem:


Stop! Všimli jste si, co ta paní udělala na konec? Vložila prostěradlo do povlaku na polštář. Je blázen nebo nametená? - Ani jedno :)

Tento trik je totiž ve skutečnosti geniální způsob, jak mít po ruce krásně složené a připravené povlečení v úhledném balíčku. Celý set - 2 cíchy, 1 povlak na polštář a prostěradlo vložené do druhého polštářového povlaku. Výsledkem je krásně naducaný balík, který popadnete a jdete, už žádné šátrání, hledání ladícího prostěradla nebo polštáře, žádné borcení komínku. Zkuste a uvidíte!

Co se týká náhradních pokrývek, opět musím doporučit "vakuovací řešení", které jsem představila v 16.díle. Buďte připraveni na všechno - s čistým a čistě povlečeným náhradním setem vakuově zabaleným v pytli už vás nezaskočí ani žádná náhlá noční návštěva, ani nečekaně pomočené nebo pozvracené dítě - bez manévrů máte během takové rušné noci za pár vteřin hotovo a jeden stres míň - a to za trochu přípravy stojí!

Dále probereme ručníky, které jsou často skladovány s ložním (vlhko koupelny jim nesvědčí, zatuchají). Vyřaďte nepoužívané a roztřepené a srovnejte je. Pokud si potrpíte na jednu barvu ručníků ve své sladěné koupelně, ale chcete předejít záměně mezi členy rodiny (označení háčků nestačí), jednou provždy je rozdělte našitím kontrastního poutka, výšivkou nebo nažehlením jmenovek.

Na závěr několik tipů pro příjemnější ložnici:
  • pravidelně větrejte. Ráno po probuzení i před spaním. Roztoče tím vytočíte a vám se bude hezky dýchat, vstávat i usínat. 
  • lůžkoviny i matraci pravidelně větrejte, perte, otáčetejte. Kdykoli je hezký suchý den, vyhoďte peřiny na vzduch. Suchý mráz je skvělá dezinfekce, svědčí i matracím! 
  • postel pravidelně převlékejte. Existují velmi rozdílné názory a doporučení ohledně frekvence povlékání, já radím řídit se selským rozumem, člověk se v noci dost potí, v jedné košili taky nespíte měsíc...
  • v ložnici je hodně textilního prachu, protože se tam převlékáme, steleme, pokud chcete aby tam bylo příjemně, utírejte prach a nemějte tam moc předmětů.
  • nezapomínejte na podlahu, klepání předložek, pravidelné praní záclon a závěsů a otírání žaluzií. Na lamelách je hodně prachu a špatně se otírají, dobře vám poslouží vlhká bavlněná rukavice, vlastními prsty tak efektivně a rychle ojedete 3-4 lamely jedním tahem.
Nezapomeňte nahlédnout na Pinterest a zítra nashle v obýváku!

Dobrou! :)

6 komentářů:

  1. Cejch se nevzdám, ale oceňuju ten nápad na jejich balíkování, to se mi zdá fakt super. Díky za tento blog a inspiraci! Táňa

    OdpovědětVymazat
  2. Dobry den,
    to se mi taky moc zamlouva pokazde zprehazim pulka skrine,diky za napad Ir

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za návod, jak skládat natahovací prostěradla, zrovna jsem je měla na sušáku a fakt to funguje!

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám na napínací prostěradla toto http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/90294989/, vejdou se tam čtyři prostěradla a nemusí být úhledně složená. Udělám z nich takovou úhlednou placatou kuličku a je to :-)
    Taky mě to motivuje k tomu nekupovat povlečení navíc, protože vím, že jich můžu mít maximálně 5 - čtyři uklizené a jedno právě používané :-)

    OdpovědětVymazat
  5. tak já mám na skládání napínacích prostěradel vlastní metodu,tady mi vadí to křížení a přetahování a ruce furt v luftě. Nevyhovuje mi ani to balíkování, já prostě občas potřebuju jen povlečení na polštář, jen prostěradlo, nebo jen peřinu.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.