neděle 8. března 2015

Organizační série 26. - Váš seznam

Vítejte u 26. dílu Organizační série!

V minulém díle jsme se dotkli krizových momentů a dnes v nich budeme ještě trochu pokračovat;

Už jste se někdy ocitli v situaci, kdy jste si nedokázali vybavit správnou tísňovou linku? Možná vám to takhle v klidu u počítače přijde jasné, ale nemyslete si, když člověk ráno zjistí, že mu stojí Panamera na cihlách, nebo vrtulník nemá vrtuli, vyvede ho to trochu z míry.
Ne, vážně. Pokud je člověk v nouzi, stresu, raněný, nebo je svědkem něčeho strašného a nejde o apríl ani halloween, tak duchapřítomnost může jít stranou. Může za to adrenalin - jsme stvořeni tak, abychom hlavně rychle utíkali, nikoli abychom přemýšleli nebo listovali mobilem.
Nepoceňujte proto stres a buďte připraveni. Poučte také vaše ratolesti, může se to hodit:

Tak tedy v první řadě existuje jednotné evropské číslo tísňového volání a tím je 112. Mnemotechnická pomůcka je: 
1 + 1 = 2

Svižnější pomoc bývá na našich třech českých trojčíslích, která se však občas lehce pletou. I na ně existují mnemotechnické pomůcky, tak třeba:
Stopadesát, hasiči, oheň rychle zasyčí
Stopadesát pět, lékař jede hned
Stopadesát osum, la la la la la (cenzurováno)

Dětem se ovšem bude lépe vysvětlovat (a pamatovat), že:
  • Hasiči mají číslo 150, protože nula na konci trojčíslí představuje rybníček s vodou, nebo smotanou hadici.
  • Záchranka má na konci 5, která zase evokuje nemocniční vozík.
  • Policie s osmičkou na konci připomíná klepeta nebo pouta, chcete-li. 
Takto:
zdroj: hasik.cz

Městská policie (156) zatím nic takového nemá, tak jsem vymyslela:
"stopadesát šest, odtahovkám čest".
(Jsem se s těma dvěma odtahy na periferii a cenou za celou akci prostě dodnes nesmířila!).


Nouzový seznam
Jsou tu však ještě jiné prekérní situace, ve kterých je dobré mít po ruce starý dobrý papírový telefonní seznámek čísel, která se hodí. Mobil je sice skvělá věc, ale když má vybitou baterii nebo vám ho ukradnou, je vám k ničemu. Kromě toho, ve stresu můžete mít problém se svižně orientovat v telefonu a ovládat tlačítka, než se proklikáte ke konkrétnímu údaji (viz adrenalin). Pokud máte navíc spíš vizuální paměť, nemusí vám graficky jednotný seznam v telefonu vyhovovat a budete se lépe orientovat v papírovém, ve kterém si můžete jednotlivá čísla od sebe odlišovat, ať už barevným zvýrazněním, rámečky, podtrháváním, nebo poznámkami.

Vřele vám proto doporučuji vytvořit si tzv. krizový seznam s důležitými telefonními čísly, kontakty a údaji.
Kromě tísňového volání tam můžete mít kontakty na nejbližší pohotovost, praktika, pediatra, veterinu, toxikologickou linku pro případ degustace tablet do myčky apod. (mějte po ruce rodné číslo dítěte, TL jej po vás bude chtít kvůli vyúčtování na zdravotní pojišťovnu).
Můžete přidat spádovou Městskou policii, protože to může být v některých případech mnohem efektivnější. Jako příklad uvedu situaci, kdy jsem na nedaleké magistrále zahlédla zaběhnutého labradora, velmi nešťastného, zmateného a kličkujícího mezi vozy. Srážka byla otázkou času, proto jsem hned zavolala na PČR a situaci nahlásila. Tam mi bylo vysvětleno, že to spadá do kompetence Městské policie, která je na takové případy (odchyt zvířete) i vybavena. Zavěsila jsem s nadávkou na rtu, volala MP, tam mě operátor vyslechl a volal spádovou MP, čili kdybych ji volala hned, mohli být pánové už na cestě a pejskův tanec po pražské magistrále o pár minut kratší (všechno dopadlo dobře, nebojte).

Do seznamu si dále přidejte  kontaktní linku pro případ blokace platebních karet, linku za stejným účelem na telefonního operátora, havarijní servis pro případ domácí nehody, číslo na vaši pojišťovnu pro hlášení pojistné události, kontakt na hlášení absence a odhlašování obědů do školního zařízení, a nezapomeňte na telefony vašich nejbližších, v době mobilů s uloženými čísly, kdy vytáčení telefonních čísel nejbližších už patří spíš do filmů pro pamětníky, si už netrénujeme paměť.

Přidávám návrh jak by takový seznam mohl vypadat.


Vytvořte si ten svůj, vytiskněte a dejte někam, kde ho snadno najdete nejen vy, ale i ostatní členové rodiny. Do kabelky, šuplíku v práci nebo přihrádky v autě si vytiskněte zmenšenou kopii a zalaminujte, aby něco vydržel. Uvidíte, že vám jeho existence jednou zjednoduší situaci a kromě toho vám přinese příjemný pocit, což už samo o sobě za jeho vytvoření stojí!

Info k hlídání dětí
A když jsme v organizaci této oblasti, mám pro vás i seznam pro paní nebo slečnu na hlídání dětí. Pokud jejích služeb někdy využíváte, pak víte, že ji před předáním žezla zahrnujete mnoha informacemi. Nespoléhejte na to, že si "hlídačka" všechno zapamatuje a se vším si poradí, zvláště, pokud nejste její jediní klienti a paní se takto pohybuje v několika domácnostech a pečuje o více dětí. Pokud si chcete situaci oboustranně zjednodušit a zpříjemnit, dejte si chvilku na přípravu a nechte hlídačce formulář s kompletním infem:
Uvedťe kde se nacházíte a v kolik se zhruba vrátíte.
Uveďte telefonní číslo, čísla na dalšího blízkého člověka, pro případ, že by vaše číslo bylo nedostupné. Nezapomeňte uvést tísňová telefonní čísla a vaši adresu a telefonní číslo na pevnou!

Napište, co mají děti připravené k jídlu a pití, co si může nabídnout sama hlídačka, uveďte, pokud některé dítě trpí alergií, nebo bere nějaké léky.
Stanovte čas večerky, doporučený program, povinnosti dětí, na které chcete, aby paní dohlédla, uveďte i to, co si výslovně nepřejete (sledovat TV, hrát hry na PC).

Zkuste a uvidíte, že se vám bude odcházet s lepším pocitem než jindy!


Hezkou neděli a žádné krizovky ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.