úterý 31. března 2015

Kam kráčí tento blog?

Moji milí přátelé,
je to plus mínus čtvrt roku, co pro vás denně smolím tento blog a tak se nabízí taková malá bilance a zodpovězení otázek proč to vlastně dělám, pro koho, za kolik a jak to bude dál...?



Nejdřív se ale sluší předestřít vše nezasvěceným, jak blog vlastně vznikl a co a kdo za ním přesně stojí, protože všechno se vším souvisí.
Takže nejdřív
Resumé
Jméno:  Fidorka  
(Uznávám, invence byla na výletě. Dělala jsem si před lety narychlo registraci na diskusní fórum, kam jsem nemohla vložit příspěvek anonymně a už se to se mnou od té doby veze. Ale v zemi, kde si sportovkyně říkají Kiki a Maki, to snad až tak nevadí)
Věk:  30 (už devět let)
Bydlo:  Praha (a často i jižní Čechy)
Rodinný stav:  vad, vdaná, 2 děti

Ano. Podařilo se mi zplodit, odnosit a porodit dvě děti, teď už o něco větší, než na fotce, je jim právě 3 a 6 let, což dostatečně vysvětluje, proč nemám blog o cestování, gurmánských zážitcích v michelinských restauracích a středozemních tavernách, makeupech, módě a pěkných kabelkách a instagram nemám plný fotek pořízených pomocí selfie tyčky se zapadajícím sluncem nad oceánem za zády, nýbrž píšu o organizaci hraček, frekvenci výměny ložního prádla a vybírání nového mopu a prokládám to fotkama, jejichž pořizování se evidentně nepodmiňuje tím nejlepším denním světlem a aranžmá, ale spánkem mladšího dítěte.


Tím si ale nestěžuju na status quo, ba naopak, moji chlapci mě dost berou. A když vidím tu radost, jakou mají moji i manželovi rodiče z vnoučat, věřím, že jsou nakonec rádi, že nám přeci jen nezakroutili krkem a utvrzuje mě to v pozitivní víře, že i já budu šťastnější takhle


než takto

Donatella Versace

A to i za cenu toho, že budu řešit pořád do kola nákupy a vaření, utírat děti i dřez a průběžně se k této činnosti muset motivovat ;)

A jak to celé vzniklo?
Krátce po narození prvního syna vyvstala potřeba změnit jeho režim z chovance na nošence, protože jsem chtěla mít volnější ruce. S tímto momentem se mi otevřel svět nošení dětí. Doslova. Zkušenosti s výběrem šátků a nosítek jsem totiž nasávala a sdílela na stejnojmenném diskusním fóru (což přiznávám nerada, protože nechci přiživovat představu, že ženské na MD jen krafou na netu; nikomu to ale mezi řádky nezazlívám, taky jsem kdysi měla o mateřské svoje představy...).
Časem jsem se v diskuzi okrajově zmínila o úlevě, kterou jsem zaznamenala při zavedení systému ve vedení domácnosti (o tom, co tomu zavedení předcházelo, zas radši jindy). Nevinná poznámka vzbudila zájem, přidali se další se stejnou zkušeností a brzy vzniklo samostatné diskusní vlákno na toto téma.
Po dvou letech od založení pak zažilo téma novou vlnu zájmu a s ní přišla i poptávka po lehkém koučování a předkládání denních úkolů FlyLady. Do čehož jsem se mezi vánočními svátky pod vlivem pravé sluníčkové nálady a stabilní hladinky z vaječného koňaku nanominovala s nebývalou agilitou a vdechla tak život blogu Terapie domova, kam jsem hodlala denní příkazy FL pře(d)kládat (aniž bych příliš plevelila dané diskusní fórum).


Plán byl následovný: budu to dělat jeden měsíc. Což mi přišlo jako únosná doba pro nový job a taky dostatečně dlouhá doba na to, aby si těch pár čtenářů buďto osvojilo aspoň několik bodů systému, okusilo o čem to je a pak převzalo vlastní iniciativu a pokračovalo samostatně, anebo se na to vykašlalo po pár dnech (a dalo to jasně najevo návštěvností blogu, která je takový lakmusový papírek toho, jestli se má blogger vůbec dál o něco snažit).
Můj lakmusový papírek se ale vybarvoval nečekaně slibně. Čtenářů nebylo jen pár! A první reakce byly opravdu tak hezké, že jsem chtěla vás, svoje fandy, na oplátku taky potěšit a začala jsem blog prokládat motivačními články, fotkami, brzy založila facebook...
No a se stoupající návštěvností a novými fanoušky z FB stoupala i moje ambice blog ještě vylepšit a zrodila se myšlenka sepsat a přinést Organizační sérii a vůbec blog tak nějak kultivovat dál, aby vás nepřestal bavit a nadšení nevyprchalo s novoroční kocovinou.

Dělám pro někoho, není to skryté PR?
Ne. Pokud tedy pominu, že dělám reklamu FlyLady, která ovšem svoje rady rozdává zdarma :)
Ale brzy po spuštění blogu se začaly objevovat první nabídky spolupráce. Je to součást blogosféry, píárky se prostě musí snažit a když zavětří příležitost zvýšit prodej nebo aspoň někde zviditelnit značku, nahodí udičku. Jelikož jsem v téhle profesi strávila část života, mám určité povědomí o tom, jak tyhle věci chodí a fungují a mám kolegiální pochopení.
Zároveň mám ale potřebu chránit svoje čtenáře před otravnými nabídkami na bannerech atd. Z tohoto důvodu neplevelí můj blog google inzeráty na všechno možné, od pitomostí typu "Jedno prazvláštní pravidlo" a "Hubnutí, které děsí lékaře" až po oblečení pochybné kvality už od pohledu.
Totéž se týká i PR článků; měla jsem své oblíbené blogy, ale vždycky mě trochu rušily články, které měly čistě PR charakter a vždycky jsem se trochu divila, proč na to někdo přistupuje. Slušný článek dá práci a čas; bloggeřina je vůbec celkem časově náročná záležitost. Kdybych chtěla vydělat pár stovek, rychleji je vydělám brigádou v mekáči!

Takže bych vás chtěla ujistit, že za blogem nestojí nenápadně žádná firma ani značka, ani nejde o PR.
Zároveň tu ani neplánuju opěvovat krém na ruce, "jenž každá hospodyňka potřebuje hned poté, co vyndá ruce z kýble, ve kterém byla voda s tím nejjarovějším jarem ever a úklid šel pěkně od ruky i proto, že jsem uklízela v novém pohodlném domácím  outfitu  z jarní kolekce řetězce Fň&Fň". Ne. Prostě nechci dělat blbce ani z vás, svých čtenářů, kterých si vážím, a vlastně ani ze sebe, tím, že budu dělat práci za zlomek mzdy někoho, kdo mi to hodí na hrb a sám si jde na dvouhodinový oběd (taková jsem potvora :D).
Pak je tady ale jiná situace, kdy se nějaké to představení produktu vyloženě nabízí, nevidím smysl v dělání ofrků a zatajování, že tahle bedna je z Jysku a druhá je Ikea, když to tak prostě je a ta věc je dobrá, notabene třeba lepší, než jiná od jiné značky, která se s nákladem kroutí do vrtule a brzy praská. O dobrý tip se prostě podělím a konkrétně dvě jmenované značky patří mezi moje oblíbené, protože mají dost "organizačních" věcí a vychytávek a tak je zmíním i bez toho, že by za mojí zmínkou stála spolupráce a skrytá reklama.

Další specifická situace nastane, když vás zajímá něco konkrétního a padne na to jasný dotaz či přímo žádost o tip, tak, jak tomu už bylo (čistící prostředky, mop, štítkovač). Opět - pakliže se jedná o věc, který vás zajímá, kterou sama používám a můžu ji doporučit s čistým svědomím, pak ji tu uvedu. A protože já samotná uvítám ještě další srovnání s jinými produkty, v takovém případě pak sama vyzvu výrobce nebo zástupce značky a nabídnu mu spolupráci sama (jako v dosavadních případech), aniž bych byla tratná na testování za svoje náklady, to dá snad rozum. Dá se očekávat, že nabídky budou přibývat a pokud budou souviset se zaměřením blogu a potenciálně vás zajímat, pak je ze zvědavosti ráda otestuji a o svoje dojmy se podělím s vámi, ale otevřeně, žádné "kuk, koupila jsem si nový vysavač, je skvělý a je to můj miláček", ale "přišel mi k otestování tenhle vysavač od fy XY".
Hned na začátku jsem si však dala závazek, že tuto spolupráci budu podmiňovat tím, že z něj (kromě informační hodnoty) musí pro moje čtenáře ještě vyplynout i jiná výhoda: akční sleva, nebo načasování do slevové akce, poštovné zdarma nebo případně giveaway, tedy nějaká pozornost nebo vzorek, který budu moct hodit v plac třeba formou losování nebo soutěže.


A co dál?
Nechci říct, že se tento blog nikdy nespojí s žádnou značkou nebo produktem: možná spojí. Ale pokud se tak stane, pak půjde o moji značku, nebo můj produkt, který bude úzce souviset s obsahem, posláním a filozofií tohoto blogu a bude výsledkem mojí práce.
Ale to je zatím jen představa s nejasnými konturami (a je celkem možné, že mě dřív zlanaří nějaká nadnárodní korporace a začnu od šálku firemní kávy a firemního airboočku verbovat bloggerky ke spolupráci pro "naši značku" a chodit na dvouhodinové obědy :))).

Přesto (nebo proto) budu raději, když se vám bude blog líbit, onen lakmusový papírek zájmu se bude zabarvovat dál a já budu mít motivaci přinášet vám potěšení a hnací motor k práci na sobě!

Děkuju za vaši hřejivou přízeň, návštěvnost, čtenost i reakce! Vaše komentáře, jakožto sdílení vašich úspěchů mi dělají nesmírnou radost ♥

Vaše vykutálená :)

14 komentářů:

  1. Zdravím a chci poděkovat za dobrou práci. Blog čtu teprve asi 3 neděle a úplně se jím neřídím, ale čerpám inspiraci, rady, hlavně oceňuji organizační sérii. Poňoukl mě (blog) k činnosti a to rozhodně stojí za poděkování. A doufám v pokračování...

    OdpovědětVymazat
  2. Taktéž Vám MOC děkuji za tento blog. Aktuálně jsem na RD s 2 holcickami ( pul a 2 a pul roku) a zjistuju, ze v mé domácnosti vladl jednim slovem CHAOS. Vaše původní idea s měsíčním provozem má podle mně smysl stran FL. Aspoň u mě tato doba stačila abych si v uklízení našla systém, teda spíš pochopila, já ho v tom chaosu najít. Než bude systém hotový, ještě to potrvá:), ale pak se ráda podělím/podhoubím:). FL úkoly mě teď už spíš matou. Pokud se nemylim, FL kalendář má pro účely měsíčních úkolů pět týdnů, takže to moc nejde aplikovat na kalendářní měsíce stylem " 1tyden v měsíci peru předložky v koupelne". Nicméně nadále budu z Vašeho blogu čerpat inspiraci a budu se těšit na počiny typu organizační serie ( už x kamaradkam jsem předala Vasi vychytavku s vertikálními kominky, ukládání povlceni atd.) a ještě jednou Vám moc děkuji a obdivuju Vas:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky děkuji :)
      S tou FL - já se teda taky brzy odklonila, ale pro začátek je to opravdu fajn vodění za ruku, je to prostě to světýlko, co člověka vyvede z tunelu, někdy pořadně temného a dlouhého :)
      Nějakou inspiraci určitě budu dál přinášet a moc ráda slyším, že se šíří dál, z toho mám velikou radost a povzbuzuje mě to :)

      Vymazat
  3. Miluju T9, misto podhoubim tam ma byt pochlubim :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. chápeme :) Mně to jednou napsalo zlomyslnej fórek, takže jsem informovala paní učitelku, že si syna vyzvednu až po s*aní ;)
      Někdy je to opravdu záludná funkce a dodnes jsem nepochopila, proč mi to tam občas háže úplnou pitomost, i když začnu psát to slovo ve správném tvaru a je mnohem frekventovanější, než slovo, které mi cpe telefon nebo tablet...

      Vymazat
  4. Zdravím, Fidorko, Váš blog jsem objevila před pár dny a jsem nadšená, moc za něj děkuji, honorář byste si jistě zasloužila. O nějaký systém se snažím už dlouho se střídavými úspěchy, ale potřebuju se zbavit mnoha nahromaděných věcí, trošku si domov provzdušnit a zorganizovat, našla jsem vás právě včas. Přeju, ať se blogu daří a ať vyjdou i Vaše plány.
    K té T9, já zase psala sestře z nemocnice: Jsem v nemocnici, dostala jsem kapavku (kapačku).
    Krásné dny, Markéta







    K té T

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, taky přeji ať se daří :)
      A kapavka je super :D

      Vymazat
  5. Ahoj Fidorko, Tvůj blog jsem objevila kolem půlky ledna a od té doby jsem pravidelnou návštěvnicí. Nemyslím si, že jsem bordelář, ale při pěti dětech, spoustě zvířat, zahradě a práci z domova, je tu občas prostě chaos a já propadám beznaději, tedy propadala jsem...již několik let jsem čas od času zkoušela FL, ale úplně mi nevyhovovala a tak jsem si vytvořila vlastní systém, který je hodně podobný Tvému, ale nějak jsem u něj nedokázala důsledně setrvat a domácnost zase upadala v chaos. Ovšem Tvé denní(skoro), pro mě velmi motivační a s mojí náturou rezonující, příspěvky konečně dokázaly, že zajíždím důsledný systém a to je po 20 letech ve vlastní domácnosti skoro zázrak. Opravdu Ti děkuji z hloubky mého srdce, protože já sama se v tom cítím velmi spokojeně a v naší domácnosti zavládá klid a občas i pořádek, nedohadujeme se a nehádáme se kvůli nepořádku a to je opravdu nedocenitelné!
    Patří Ti také velké díky celé mé rodiny a kdyby jsi někdy potřebovala pomoci, podpořit, zaskočit...nabízím se.
    Krásné Velikonoce Vám všem. Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za krásný vzkaz :)
      Na tvůj blog taky občas nakukuju a obdivuji snad všechno - velkou rodinu, bydlení na horách, i voňavé podnikání...
      Jestli ti můj blog trochu pomáhá tohle všechno zvládat ještě líp, pak mám ohromnou radost, ale fungovalas zjevně už předtím!
      Krásné Velikonoce i k vám :)

      Vymazat
  6. ahoj Fi, som rada, že píšeš tento blog. Tvoje písanie ma vždy bavilo aj na tom nemenovanom fóre a z neho sa aj poznáme :) rada vidím tvoju tvár aj chlapcov, S.poriadne vyrástol. priznám sa, že až tak sa blogom neriadim, zatiaľ na to nemám čas(chuť po práci), ale baví ma čítať ho. nekonči, nerob reklamy, dobre robíš, čo robíš. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :)
      S. v neděli oslavil 6.narozeniny, je to chlapík, na fotce je ještě takovej nuník, teď má kratší vlasy a je dlouhán..brzy mi přeroste přes hlavu! :)

      Vymazat
  7. Ahoj tajemná Fidorko ;-)
    Na systém FLY lady jsem se snažila najet něco přes rok a pořád to nebylo ono. Pak jsem na FB narazila na odkaz na tento blog, bylo to před začátkem nové organizační série. Pročetla jsem si zpětně celý blog (mimochodem píšeš úžasně zábavně :-) ) a bylo to to pomyslné nakopnutí, které jsem potřebovala. Hned první den (pondělí) manžel poznal změnu a když přišel domů, ptal se mě, kam jsem dala děti, že je tady tak uklizeno :-D.
    A abych nezapomněla, "Terapie domova" je opravdu výstižný název. Od té doby, co jedu podle tohoto blogu, nejsem nevrlá, že je u nás čurbes, neštvou mě návštěvy a celkově u nás panuje pohoda. Udělám toho víc, ale paradoxně mi to zabere míň času a mám víc prostoru pro děti.

    Takže tímto děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný komentář, cítím vždycky radost a vlastně i dojetí, když mi někdo napíše, že mu to opravdu něco dává :) Sama si pamatuju přerod chaosu naší domácnosti na útulné bydlení, tak mám děsnou radost, že se mi daří to předat dál...
      Díky!
      Fi

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.