úterý 10. února 2015

Organizační série - Den 9.

Vítejte u 9. dílu organizační série, dnes věnované lednici zvrchu i zevnitř.

Lednice má chránit pokrmy a potraviny před působením bakterií, které urychlují proces kažení. Říká teorie.

Někdy však situace v lednici nebývá v tomto ohledu úplně ideální a bakteriím naopak poskytuje útočiště za přímo ideálních podmínek. A ne vždy to dokonce bývá očividné a tak vás může lehce něco prohnat, aniž byste tušili, proč.
Pokud si nejste jisti, jestli ukladáte potraviny správně, podívejte se na váš typ lednice (na štítku) a stáhněte si manuál, kde je doporučené schéma ukládání. Bohužel, ani některé instrukce od samotných výrobců nebývají úplně optimální. Například některé lednice mají schránku na vejce přímo na dveřích, skutečnost je však taková, že tam je teplota nejnižší a fluktuuje v závislosti na četnosti otvírání dveří. To vejcím neprospívá.



Obecně se potraviny ukládají takto:


Podívejte se tedy na vaše uspořádání, jestli je v pořádku, to je úkol na další den. Při té příležitosti zkontrolujte datum spotřeby u všech produktů a ujistěte se, že dovnitř už vracíte jen čerstvé potraviny.
Jejich trvanlivost od této doby pečlivě hlídejte. Pokud nevíte, jak dlouho vám vydrží různé věci bez vyznačeného data spotřeby nebo trvanlivosti, nalistujte si český web Jak v kuchyni, kde najdete (nejen) tuto informaci u široké škály u nás dostupných produktů.
U lednice doporučuji mít o ruce permanentní popisovač a u každého produktu, který po otevření vracíte nespotřebovaný do lednice, označit na obale datum otevření, abyste jej přednostně brzy spotřebovali, nebo vyhodili dřív, než to v něm začne žít.

Pokud můžu doporučit ještě jednu věc, která se mi velmi osvědčila, pak je to uspořádat jednotlivé produkty do vnitřních průhledných nebo polopropustných boxů či košíků.
Jednak potraviny drží pohromadě, takže se nemůže stát, že vám šunka i s papírem přimrzne ke zadní stěně lednice, a dále tak udržujete skupiny podle druhu při sobě, což je nejen hygieničtějčí, ale zároveň i usnadňuje orientaci v lednici, a to nejen při vybírání, ale i ukládání.
V neposlední řadě - pokud se stane, že něco vyteče, potřísní se jen produkty v daném boxu, nestane se, že by vám něco proteklo o dvě police níž a měli jste o zábavu postaráno.
Nejen proto doporučuji při vybírání takových boxů, aby měly co nejpravidelnější tvar, plné dno, byly omyvatelné (v tomto případě: plast nad zlato!) a samozřejmě měřte, abyste po nákupu nezjistili, že někde něco drhne.

Samostatnou kapitolou je mrazák. Tady doporučuji opět skladovat potraviny odděleně podle druhu (maso, zelenina, ovoce, hotovky), především proto, abyste "ten zatracený kousek hovězího" na  polévku nehledali půl dne. Dobré a výrazné popisování zamražovaných produktů je samozřejmostí, šikovné je mít někde na boku lednice seznam, abyste s jistotou věděli, co mrazák obsahuje. Možná se vám to zdá už příliš puntičkářské, ale ušetří vám to čas a energii, když nebudete muset holýma rukama probírat ledové balvany a študovat ojíněné etikety! Předpokladem je však spolupracující rodina, protože pokud si někdo v noci k pivku rozmrazí ulitou porcičku guláše a neodškrtne ji ze seznamu, pak vás pohřešovaný guláš, se kterým jste počítali, může poněkud zaskočit a vést ke studené válce (nebo aspoň večeři) ;)


A nakonec ještě jedna malá poznámka: není to teda úplně organizační záležitost a je to taky věc vkusu, ale pokud máte dojem, že vaše kuchyně vypadá pořád nějak ne(u)spořádaně a potrpíte si na na zvyk připínat k ní magnetem všechno, co vám přijde pod ruku, pak zvažte, jestli by nebylo lepší se tohoto zvyku zbavit.
Osobně jsem od doby, kdy jsem celý den hledala pozvánku na vítání občánků, abych ji našla asi o týden později na lednici, kde jsem ji "přece měla na očích",  na tento způsob zanevřela a lednice a nejen ona, ale i celý jídelní kout vypadá tak nějak upraveněji. Tak to posuďte, ale jinak - proti gustu žádný dišputát, pokud vám to funguje, je to vaše věc! :)


Mějte se hezky!

10 komentářů:

  1. Na tenhle díl jsem čekala, plastové box a štítkovač už jsou v pohotovosti :-) Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obdivuji tvoji disciplínu, žes to čekání vydržela :) Ať je tvoje radost i páska ve štítkovači nekonečná.. :D

      Vymazat
  2. Máme stejnou lednici :D Já tam dávám turistické magnetky hradů a zámků. Jinak chci poděkovat za rady a tipy. Tyto stránky se mi moc líbí.
    JanaS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Electrolux rulez! :)
      Děkuji za pochvalu, snad se budou líbit i dál :)

      Hezký den a díky za vzkaz!

      Vymazat
  3. Dnes jsem se konečně dostala do Jysku a koupila tři ty boxy. Jó předvedla na pokladně parádní válecí hysterák, že jsem jí nekoupila 1.lampičku 2. kufřík na kolečkách s kytičkama. Jen tedy nevím, co s víčky. Je mi líto je jen tak vyhodit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je dala do komory s tím, že je asi vyhodím a ocenila jsem je, když jsem nedávno potřebovala vymýt lednici - boxy jsem zavřela a zavřené dala na sebe na balkon.
      Taky se víko může využít v budoucnu, kdy třeba boxy dostanou jiný účel. Takže bych je taky jen tak nevyhazovala :)

      Vymazat
  4. Dobrý den, chtěla bych se zeptat kde jste koupila ty štítky, které máte na boxech v lednici. Předem děkují za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, štítky jsou vyrobené štítkovačem černým fontem na transparentní pásce (aktuálně je k dostání v některých Lidlech s 4m bílou páskou a černým fontem).
      O štítkovači chystám příspěvek a vyjednávám s dovozcem o slevové akci pro moje čtenáře, tak snad to bude úspěšné :)
      TD

      Vymazat
    2. Dobrý den, je k sehnání štítkovač, o kterém se zmiňujete? Děkuji Jolana

      Vymazat
  5. Byl by typ na boxy? Ten zmiňovaný Jysk je má pořád nebo to byla náhoda?
    Díky!!! Katka

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.