neděle 8. února 2015

Organizační série - Den 7.

Vítejte zpět u 7. dílu Organizační série, tento týden věnované kuchyni a provozu v kuchyni.

Ne nadarmo se kuchyně považuje za srdce domova. V kuchyni připravujeme jídlo pro sebe a svoje nejbližší, v kuchyni se scházíme u stolu, bavíme se a trávíme v ní nemálo času. Trend poslední doby je navíc naštěstí takový, že se kuchyně stávají rovnocennou obývací zónou, nejde už oddělené pracoviště služek a kuchařek jako v dobách buržoazních, na které pak volně navázali soudruzi architekti s panelákovými nudlemi charakteru čajových kuchyněk, které měly původně sloužit jen k ohřívání polotovarů (plnohodnotnou stravu měly zajišťovat závodní jídelny, socialistická žena měla totiž ovládat stroje, řídit kombajny a budovat světový mír).
Dnešní kuchyně už jsou naštěstí praktičtější, přibyla spousta báječných technologií a vychytávek, bývají ergonomicky uspořádané a také jsou často propojené s obývacím pokojem, což ale znamená, že jakýkoli nesoulad (pokud nechci říct rovnou nepořádek) působí dvojnásob rušivě.


Bez ohledu na velikost kuchyně, vždy je rozdělena do 6 zón podle svojí funkce:

  • přípravná zóna - místo, kde krajíte, sekáte, řežete, mixujete, mažete atd.
  • varná zóna - sporák, trouba, mikrovlnka
  • mycí zóna - dřez, odkapávací plocha, myčka
  • potravinová zóna - lednice a spíž, skříňky a výsuvy s potravinami
  • skladovací zóna - skříňky a šuplíky, ve kterých skladujete nádobí a náčiní a také čistící prostředky, čisté utěrky a ručníky
  • stravovací zóna - místo kde stolujete, někdy je oddělené

Profesionálové z kuchyňských studií dokáží poradit s ergonomií a intuitivním uspořádáním zón tak, aby všechny procesy byly co nejplynulejší, nenachodili jsme zbytečně kilometry navíc a práce v kuchyni byla radost.

Jak je tedy - krucipísek - možné, že se něco zvrtne a časem to dojde sem?

www.harperimpulseromance.com


1000waystohelptheworld.com

www.theartofdoingstuff.com

evetterios.com
www.wltx.com
Pokud jsou vám tyto obrázky něčím povědomé a chytáte ruměnec, nevěšte hlavu, přátelé. Vememe to zónu po zóně a v krátké době bude srdce vašeho domova zase v pořádku :)

Zítra je podle FlyLady Den požehnání domovu a ten bývá trochu náročnější, proto si naordinujeme nenáročnou léčebnou kúru ve stravovací zóně:

Pokliďte jídelní stůl, odstraňte z něj všechny předměty, které nesouvisí se stolováním: všechnu došlou poštu, noviny, psací potřeby a další. Otřete a doplňte slánku, pepřenku, případně jiná dochucovadla, nezapomeňte na ubrousky a párátka, pokud je míváte na stole. Omyjte jídelní podložky a vyměňte ubrus.
Výměnu ubrusu si napište do týdenních rutin, pokud nenastane nějaká nehoda a nebude to potřeba dříve. Stůl odteď udržujte prázdný, podložky otírejte denně a do denních rutin zaneste i denní zametání kuchyně (i pod stolem) po večeři, ať váš den ráno začne příjemněji, než šlápnutím bosýma nohama do drobků. Šikovné je mít v kuchyni za tímto účelem po ruce koště, lopatku a smetáček, nebo příruční vysavač, aby takové zpacifikování drobků bylo záležitostí vteřin a nemuseli jste nikam odbíhat.

Zítra budeme pokračovat, těším se na vás :)

2 komentáře:

  1. šmankote, jsem se trochu lekla posledního obrázku :o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se víc lekala některých lednic zevnitř, které jsem vygooglila, ještě že internet nepřenáší pachy, raději jsem to sem ani nedávala :D

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.