čtvrtek 5. února 2015

Organizační série - Den 5.

V dnešním, v pořadí už pátém díle si povíme více o zútulnění předsíně. Ráda bych předeslala na úvod, že tento blog rozhodně nemá žádné designerské ambice a jsem daleka toho vám v tomto ohledu cokoli radit (natož přikazovat). Nicméně při hovoru na téma organizace a úklidu se často setkávám s námitkou, že po debordelizaci vypadá interiér poněkud neútulně. Pro řadu lidí je nepořádek dokonce jakýmsi "zútulňujícím" faktorem a známkou "zabydlenosti".

V první řadě je potřeba umět rozlišit, zda nejde jen o nezvyk. Pokud jsme zvyklí dennodenně míjet stěnu "vytapetovanou" řadou svršků a podlahu olemovanou botama, po čistce se může dostavit pocit nezvyklého prázdna.
Pokud prostor ale působí opravdu sterilně, pak se domnívám, že existují jiné, zábavnější a kreativnější (a z mého osobního hlediska i estetičtější) způsoby, jak danou zónu zútulnit a zabydlet. Možná jste si všimli, že ve fotogalerii na Pinterestu přibyly nové fotky, připíchla jsem je tam pro ilustraci, co mám na mysli pod pojmem uklizený, ale zároveň příjemně útulný vstup do bytu.


Své osobité svědectví o tom, že byt je zabydlený a žijí v něm lidé podají třeba:
  • Rodinné fotografie v rámečcích na stěně
  • Obrazy
  • Tapety
  • Polepy
  • Zajímavě nebo kontrastně vymalovaná stěna
  • Domácí galerie dětského umění
  • Viděla jsem vkusně vyvedené nápisy s motivačním citátem nebo citátem z bible
  • Iniciály jmen a rodinného příjmení
  • Rodinný talisman
  • Náboženský symbol

Našla jsem i opravdu pěkná květinová aranžmá i svícny, ale s ohledem na to, že velká část z vás má, pokud vím, malé děti, což je i můj případ, v tomto směru se musíme krotit. Aspoň se máme na co těšit do budoucna :)

Jiné možnosti jsou ale snad nekonečné a je jen na vás, co bude reprezentovat váš individuální "otisk".

Pozornost věnujte nejen tomu, co je za vašimi dveřmi, ale i před nimi. Čisté dveře a zárubně, čistá a funkční rohožka a neodfláknutá jmenovka nebo domovní číslo na dveřích a zvonku je samozřejmostí. Pokud vás už omrzela obyčejná nebo strojově napsaná cedulka a na výrobu nové nápaditější si sami netroufáte, na etsy nebo fleru jsou mraky šikovných a ochotných rukou, které vám nějakou pěknou a osobitou vyrobí.

Tady bydlí Beránkovi :) (etsy.com/


Jak jsme si řekli hned v úvodním díle, předsíň a zádveří jsou "vítací zónou" a mají na naše naladění vliv, proto bych vstup do domu, jeho čistotu a dobrou organizaci a zútulnění nepodceňovala a do zřízení "vítací zóny" dala srdce.

Mějte se krásně a bavte se u tvoření, vnitřní úložné prostory jsou za rohem! :)

2 komentáře:

  1. Díky moc za inspiraci na pinterestu, už mám přepíchnuto :-) I.

    OdpovědětVymazat
  2. Rádo se stalo :) Hlavně naplánuj realizaci a deleguj okolí, ať to klapne :)

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.