neděle 1. února 2015

Čistící prostředky

Pilná Karolína alias Karcoolka (kterou tímto zdravím, protože stříhá metr posledních dní do narození miminka!), se na mě obrátila s dotazem, jaké používám čistící prostředky.


Jak vidíte, není jich zas tak moc. Prošla jsem obdobím kupování a testování mnoha a mnoha přípravků, měla emulze na nerez, na sklokeramiku, zvlášť roztok na dlažbu i na dřevěnou podlahu, driják na skleněnou zástěnu v koupelně, sprej na skla a zrcadla, kachnu na WC, jiný sprej zas na sanitu.

Přípravky zabíraly celou skříňku pod umyvadlem i pod dřezem a když jsem je odsud při úklidu všechny vytáhla, s nadsázkou lze říct, že bych v té době užila vozík po vzoru pokojských nebo nemocničních uklízeček.

Posedlost přípravky ale vyprchala s expirační lhůtou mnoha těchto prostředků. Proč? Protože jsem tvor od přírody líný a mám tendenci si věci co nejvíce zjednodušovat. Což někdy nemusí být výhoda, ale v tomto případě stoprocentně ano. Střídání čistících prostředků a jejich přenášení z mého pohledu proces úklidu  narušuje a komplikuje.

Osvědčilo se mi mít jen několik přípravků, některé po dvou i více kusech, strategicky rozmístěné v místě jejich používání.
A co je tedy v tomto all star teamu a hlavně proč?

Ocet
Prostředkem první volby je ocet. Je nejlevnější, antibakteriální, zcela netoxický. Naředěným octem myju lednici, podlahy, obklady, kuchyňskou linku, okna. K octu můžete přidat i kapku jaru nebo sprchového gelu, který z nějakého důvodu nepoužíváte, ale je vám ho líto vyhodit, a budete mít dobrou voňavou emulzi na mytí povrchů. Nenechávejte ocet působit lokálně, je to pořád kyselina, takže by mohl udělat nějakou tu skvrnu na citlivém povrchu. Vždy ho rozetřete a přiměřeně řeďte.
Ocet je taky dobrá dezinfekce na prádlo a zároveň má mírně změkčující účinek, je proto vhodný na látkové pleny a miminčí garderóbu vůbec, ale mějte na paměti, že v takovém případě je třeba vybrat bílý ocet, aby vám prádlo nezežloutlo.

Citron a jedlá soda
Tahle dvojka taky zaslouží metál. Ze sody a citronové šťávy vyrobíte jemně abrazivní a vysoce účinnou směs, která perfektně vycídí například mikrovlnku zevnitř a hned po čištění můžete ohřívat pokrmy, aniž byste se přiotrávili. Když před čištěním necháte v mikrovlnce několik minut povařit misku s vodou a citronovou šťávou, citronová pára zařídí, že i ty nejpřipečenější zbytky jídla pak půjdou dolů raz dva.
Zbytek citronu můžete dát na provonění do lednice, nebo do myčky do šuplíku s příbory, provoní takhle asi 2 mycí cykly.

Olej
Olej sice v mém arzenálu chybí, protože vařím na elektrice a s mastným prachem charakteristickým pro vaření na plynu se nepotýkám, ale chci se o tip s olejem s vámi podělit, protože v poslední době jsem slyšela samá slova chvály a přívlastky jako "geniální a magnifique" na jeho použití právě v boji s mastnou vrstvou lepivého prachu na vrchu kuchyňských skříněk. Nedělám si z vás šoufky. Říká se tomu nadneseně homeopatická metoda, protože vychází ze stejného principu, kdy proti symptomu bojujeme stejným prostředkem (stejné stejným, čili mastné mastným). Na vrstvu zažloutlé chlupaté vrstvy nalejte obyčejný kuchyňský olej, rozetřete, nechte chvilku působit, seškrábněte a dočistěte nějakým abrazivním přípravkem (Cif, Real). Tak co? Funguje? Dejte vědět!
Ale hlavně si poté vršky vašich kuchyňských skříněk přikrejte, aby na ně mastný sajrajt už nepůsobil. Poslouží obyčejné noviny, voskový kuchyňský papír, karton, složená malířská fólie. Jednou za uherák  ochrannou vrstvu vyměníte a můžete "homeopatii" v kuchyni zcela vypustit z hlavy i rutin.


Další přípravky netřeba představovat; mám v oblibě Pur Balzám (nebo Jar s heřmánkem) na ruční mytí nebo předmytí nádobí, Domestos na WC mísu, Sanytol na WC a sanitu, Pronto proti prachu (miluju jasmínovou nebo jarní vůni) na povrchy polic, skříňky, dřevěný nábytek a dvířka kuchyňských skříněk, Mr. Muscle (nebo Clin) na okna, příležitostně i na sklo a zrcadla, ne často, neb tam dělá svoje švédská utěrka, dál Real tekutý písek s naprosto nádhernou vůní levandule, slouží v kuchyni (dřez, varná deska) i koupelně (vana, umyvadlo, obklady) a opravdu krásně provoní celý prostor, stejně jako Pronto na dřevěné podlahy s mandlovou vůní. Ten používám i na dlažbu, jednou za čas, na střídačku s octem.

Na vnitřek trouby používám ještě Čistič na trouby ve spreji z DM, používám ho tak sporadicky, že ho ani momentálně doma nemám, ale mohu doporučit, je opravdu dobrý.

A to je vážně vše.

Příště napíšu něco na téma pracích prostředků a přinesu manuál s tipy na čištění nejrůznějších skvrn, který snad brzy dodělám ;)

Krásnou zimní neděli přeji!

17 komentářů:

  1. na mastný prach na digestore a kuchynských linkách mi vynikajúco zaberajú mokré vreckovky z lidla W5,používam modré a žlté. používam ich na prach a náhodou som ňou pretrela digestor a ono to všetko zišlo dočista! bez použitia čohokoľvek iného. takže určite lepšie než olej, ktorým som čistila dovtedy. vyskúšajte.
    Na rúru je zase vynikajúci prostriedok well done, zelený obal, predávajú ho v drogerkách i potravinách, je na pripálené hrnce a pod. Nastriekať, nechať pôsobiť, zotrieť. Skutočne ako v reklame. Moje naj objavy v čistení sú tieto dva prostriedky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za tipy, hlavně vreckovky určitě vyzkouším, na značku W5 jsem slyšela chválu z vícero stran :)
      Pěknou neděli!

      Vymazat
  2. Jojo, navlhčené ubrousky w5 taky chválím. Žádná eko verze, ale fungují skvěle. Případně i vlhčené ubrousky na dětský zadek... Když vidím, co všechno za špínu zlikvidují, používám je raděj jen na ten úklid, aby mi z toho dětského zadečku něco zbylo :D

    OdpovědětVymazat
  3. Jéé, moc děkuji za rychlou reakci a super článeček, snad přinese užitek i dalším čtenářům ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, přeju hezké poslední dny s bříškem a hladké vylodění :)

      Vymazat
  4. Děkuji za perfektní blog. Jste mojí inspirací pro každý den a taky motorem který jede proti mé vlastní lenosti:)
    Přidávám vlastní tip na osvědčený přípravek - je to perfektní hlavně na koupelnu a kuchyň - octový čistič. K sehnání na www.dumeko.cz. Sice není v rozprašovači, ale nalyla jsem ho do prázdného obalu od čističe na koupelnu a funguje parádně. A nemůžu si pomoct, octová vůně ve mně navodí vždycky pocit že je opravdu čisto:) J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. J., mně ocet taky voní čistotou. Naředěný, samozřejmě :)
      Díky za tip!

      Vymazat
  5. Oprava - "nalila" fuj to jsem se sama lekla:) a čistič je od Frosh. http://www.dumeko.cz/www-domeko-cz/eshop/3-1-UKLID/12-2-Univerzalni-cistice/5/88-FROSCH-Univerzalni-octovy-cistic-1-l

    OdpovědětVymazat
  6. zdravím a ďakujem za blog, príma motivácia :-)
    Octový čistič od Frosch som tiež práve objavila (dokonca v Alberte!), dá sa zohnať myslím bežne v DM. Vobec značku Frosch odporúčam hlavne kvoli ekologickosti, prípravky sú aj dostatočne silné aby skutočne zabrali, ale zároveň uľavia svedomiu, že fakt nevypúšťate do odtoku humusy. Používam sprej na okná a zrkadlá, tekutý piesok, pracie gely, gel na riad a som spokojná :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď zrovna zkouším Levandulový tekutý písek od Frosche. Je fajn, ačkoli zrovna vůní mi víc sedí Real.

      Vymazat
  7. K takto "početnému" arzenálu čisticích prostředků bych se taky chtěla dopracovat - aktuálně mám tu plnou skříňku :-). Ale postupně vypotřebovávám, on ten častější a pravidelnější úklid tomu dost pomáhá.
    Každopádně moc díky za tip na použití Pronta na kuchyňská dvířka. Jak já nesnášela drbání od těch mikrokapek mastnoty... teď stříknu, rozleštím utěrkou z mikrovlákna a tradá, hotovo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, Pronto je opravdu na tohle supr, taky nevím, proč jsem to dřív spíš odmašťovala :D Navíc se mi zdá, že potom jsou ta dvířka i mnohem míň náchylnější na otisky prstů.

      Vymazat
  8. Koukám, že to je ve většině domácností zhruba stejný "sortiment":-) sranda

    OdpovědětVymazat
  9. Milá Fidorko, chci moooc poděkovat za tip na vyčištění mikrovlnky. Ta naše byla - decentně řečeno - dlouhodobě zanedbána.... A teď je jako nová :-) díky kombinaci citronu a sody to šlo raz dva. Jupí! A když už jsem byla v ráži, tak jsem udělala debordelizaci skříňky pod dřezem. Třikrát hurá! Další kostlivec je pryč :-) Vím, že se opakuji, ale díky moc za tento blog a Váš čas!

    OdpovědětVymazat
  10. Chci se zeptat - ještě jsem nepotkala bílý ocet. Vím, že existuje a že o něm básní i americké a jiné hospodyně...poradíte mi, kde ho potkat?

    OdpovědětVymazat
  11. Aco na nerez? Je také nějaká vychytávka?

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.