středa 31. prosince 2014

Den 4. - DEN VYČIŠTĚNÍ DŘEZU

Zítra je ČTVRTEK, budeme mít Den vyčištění dřezu.
Věnujeme se oblasti předsíně, zádveří a jídelny/jídelního koutu.
Zahájíme také nácvik návyku měsíce a tím bude Čištění a udržování vyleštěného dřezu



Den začněte RANNÍ RUTINOU pro úspěšný start.

Úkol tohoto dne

Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili další týden.
Ve čtvrtek je však Nový rok, tak tento volný den využijeme k důkladnému vyčištění a vyleštění dřezu a udržet tento nový stav bude naším hlavním úkolem pro měsíc leden, budeme ho nazývat Návykem měsíce.

Začněte důkladným vyčištěním vašeho dřezu. Zašpuntujte a napustěte dřez horkou vodou až po okraj a vlejte do lázně zhruba hrnek Sava nebo Domestosu (tuto metodu nepoužívejte na smaltované povrchy). Nechte odstát asi hodinu, pak vypustěte a důkladně opláchněte. Následně povrch vydrhněte jemným tekutým pískem a opět opláchněte. Nakonec postříkejte přípravkem na leštění oken a vytřete utěrkou dosucha. Pokud je povrch už starší a zašlý i přes lázeň se savem, zkuste jej ošetřit ještě nějakým přípravkem na nerez nebo voskovou impregnací (jako na auta). Dobrou službu udělá i kapka olivového oleje na flanelovém ručníku nebo mikrovláknové utěrce.

Tak. Váš dřez je nyní absolutně čistý a stojíte na nové startovní čáře v jeho údržbě. Odteď jej po každém použití opláchněte a večer ho i vytřete utěrkou dosucha a do lesku a zůstane čistý napořád. Váš ranní příchod do kuchyně a pohled na čistý naleštěný dřez by vám měl dělat radost, startovat morál a udržovat motivaci ve vašem konání.

Výše jmenovaná metoda čištění není sice zrovna ekologická, ale jedná se o jednorázovou zátěž, o to větší  budete mít motivaci udržovat dřez čistý a prázdný. Konec nánosům vodního kamene, zaneseným mřížkám v odpadu, špinavému lemu kolem dokola, opatlané baterii a mokrému zatuchlému hadru na dně ;)

Mise tohoto dne v oblasti jídelny nebo jídelního koutu je:
Zaměřit se na okna a stěny. Vemte šetrný prostředek a houbičku a jemně očistěte stěny od otisků prstů a jiných drobných nehod, které se v této zóně občas přihodí. Otřete i okenní tabulky, bývají na ní stopy po prstíkách a nosíkách, tlapkách a čumákách našich nejbližších. Žádné velké mytí oken a praní záclon, jen otření oken zevnitř!


Nezapomeňte na pravidelnou 15minutovku debordelizace.

Den zakončete VEČERNÍ RUTINOU

14 komentářů:

  1. ahoj, mám tectonitový dřez bílý, zajímalo by mě, jestli se dá ten Domestos taky občas použít. normálně používám savo na koupelny ten písek, tedy jen občas, když už to nejde jinak umýt. Máte s tímhle dřezem někdo zkušenost?

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, nemám osobní zkušenost, ale tchýně má antracitový a Domestos tu a tam používá, a Sanytol ve spreji taky.
    U bílého bych se nebála :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý deň, také to klasické Savo doma nemáme, je možné použiť nejaký "univerzálny čistiaci prostriedok"? Teraz máme v zásobe tuším Ajax, ale nie som si istá tým, či to bude dostatočne účinné. Ďakujem :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Řekla bych, že to bude stačit. To Savo nebo Domestos mají funkci odstranění zabarvení, ke kterému dochází po dlouhodobém zanášení dřezu věcmi jako čaj, ovocné a zeleninové šťávy, polévky atd. a s prostředkem na bázi Sava dřez pak nemusíte drhnout (což není šetrné k povrchu). Když to postříkáte Ajaxem, necháte působit a jemnou stranou vyčistíte a důkladně opláchnete, mělo by to být dobré :)

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, náš dům máme napojený na biologickou čističku odpadních vod a tudíž přípravky typu SAVO a podobně nesmím používat. V kuchyni mám bílý keramický dřez. Napadá Vás nějaká eko alternativa? Děkuji moc za radu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer!

      chápu. Můžu doporučit tento odstraňovač skvrn, na nějž jsem před časem dostala tip a funguje:
      http://www.dumeko.cz/www-domeko-cz/eshop/0/0/5/195-DUMEKO-odstranovac-skvrn-1-kg-v-doze
      Nedejte se zmást tím, že je určen primárně k odstraňování skvrn z prádla, funguje i pro tyto účely. Na na čištěné místo ve dřezu (resp. do toaletní mísy) nasypat cca 2 polévkové lžíce, zalít menším množstvím horké vody (min. 50°C, čím teplejší, tím lépe účinkuje), nechat krátce působit a poté spláchnout. Výrobek je zcela biologicky rozložitelný (rozkládá se na uhličitan sodný a kyslík) a je proto vhodný i pro domácí čistírny odpadních vod anebo na sanitu, např. keramické mísy, tam, kde je tvrdá voda a mísa rychle zachází vodním kamenem.
      Vyzkoušejte sama a dejte vědět :)
      TD

      Vymazat
  6. Možná pozdě, ale třeba se to hodí někomu dalšímu. Na čištění jde použít 1 díl octa na tři díly vody. Funguje to docela dobře. :) Píše to i prodejce tak by to mělo být OK. http://www.drez.cz/granitove-drezy.html

    OdpovědětVymazat
  7. V jednom zajímavém článku jsem si přečetl několik užitečných rad o výběru vhodného typu dřezu a jeho následnou ochranu. Možná se někomu bude pár dobrých rad hodit.

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem si pořídila granitový dřez od společnosti FRANKE z https://eshop-franke.cz/464-granitove-drezy a jsem nadmíru spokojená s jeho údržbou. Neobarví ho zbytky kávy, čaje či jiné agresivní tekutiny a lze jej čistit i domácími prostředky. Já jsem s nákupem rozhodně spokojená.

    OdpovědětVymazat
  9. Z mého pohledu je kvalitní nerezový dřez pořád číslo jedna v kuchyni. Ve článku z https://eshop-blanco.cz/content/7-nerezove-drezy je popsáno několik variant z jakých můžete vybírat. Jejich největší předností je snadné čištění, tím lze dosáhnout nižšího rizika výskytu bakterií. Pokud si vyberete nerez s povrchovou úpravou, pak se nemusíte bát ani odřenin od nádobí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím jen souhlasit. Já jsem si pořídila taky jeden nerezový kousek a za super cenu. Dodneška jsem s ním maximálně spokojená!

      Vymazat
  10. Ahojte, jsem neverending flybaby a dřez (nerezový) jsem pro účely zavedení létání čistila už milionkrát. Postupně jsem opustila použití Sava (to mi vyžralo ze zátky dřezu všechen lesk) a přešla jsem na obyčejnou jedlou sodu a ocet. Nasypu sodu na dřez, vlhkým mikrovláknovým hadříkem vydrbu, kam zapadnou zrníčka sody, tam nastříkám ocet. Tu použiji i na místa, kde se mi po několikadenním nečištění vyrobily nehezké vápenaté mapy. Nechám vypěnit, zapůsobit, pak omyji či otřu vlhkým hadříkem. Nakonec vysuším suchým hadříkem (opět mikrovlákno) a doleštím pomocí prostředku na čištění oken (in USA Windex (o: ). S octovým čističem budu ještě experimentovat, naředěný by možná mohl nahradit i ten leštič oken (koncentrovaný zanechává duhové mapy). Létání 3x zdar!!!
    P.S. Moc děkuji za tyto stránky. Neustále začínám a potřebuji motivaci pro pokračování (příp. i pro ty neustále se opakující začátky) a tyto stránky mi dávají víc a víc. Díky, Fí.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, na granitový dřez se mi osvědčila čistící pasta - https://www.trendo.cz/cistici-prostredky/25009-cistici-pasta-franke-twister-velka-125-ml-1120007715-7612211041975.html

    OdpovědětVymazat
  12. Ještě jsem našel tyto rady a tipy: https://eshop-schock.cz/content/30-cisteni-granitovych-drezu-nemusi-byt-slozite taky mi docela dost pomohli :)

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.