čtvrtek 8. ledna 2015

Co vás trápí

Schyluje se ke konci druhého týdne s Fly Lady a dostávám od vás zpětnou vazbu, za kterou jsem velmi vděčná, je mi hnacím motorem, když vím, že moje denní příprava a čas strávený před monitorem nepřichází vniveč.



Z vašich reakcí vyplývá, že mnoho z vás už sklízí první ovoce a zažívá opojný pocit spojený s pozitivními změnami ve svém domově. Často překvapeně konstatujete, že se vám to podivné pravidlo s leštěním dřezu dokonce i začalo líbit. Někteří jste stavem "zenu čistého dřezu" tak zaskočení, že se až obáváte, jestli se z vás nestane maniak nebo stepfordská panička. Obavy, že se lesk vašeho dřezu přenese na vaši duhovku a s tímto šíleneckým jiskřením v oku začnete obsluhovat vaše nerezové spotřebiče v bílých bavlněných rukavičkách aby se neohmataly, česat třásně a vlas koberce jedním směrem, třídit Lego kostičky podle barev a terorizovat vaši rodinu a okolí, se mi zdají zbytečné. Věřím, že kdybyste měli obsedantně kompulzivní nebo jinou neurotickou poruchu, už byste si všimli a její rozvoj by nečekal na impulz od Fly Lady ;)
Věřím a chápu, že vás zpočátku zamrzí, když deset minut po naleštění dřezu přijde manžel a vykýbluje do výlevky hrnek s nedopitým turkem, nebo když děti ukápnou rajskou na právě vyměněný ubrus, ale tyhle hrany se obrousí, věřte mi. Jakmile se domácí práce ve vaší domácnosti budou odehrávat s určitou periodicitou, a vy zjistíte, jak domov prokoukává, dokážete se nad těmito běžnými projevy obývané a užívané domácnosti povznést, protože prostě víte, že se každý její kout pravidelně udržuje, a ukápnutá rajská nebo logr v dřezu váš domov do stavu chaosu a beznaděje nevrátí. Tou zpáteční jízdenkou je jen a pouze kapitulace.



Objevily se ale i stížnosti na pocit přetížení a pracnost některých úkolů. Pokud máte dojem, že pořád jen uklízíte a nemáte čas na nic jiného, pak je něco opravdu špatně a je potřeba se na to podívat a narovnat to, dřív, než se dostaví pocit vyhoření.
Úkoly s FL by neměly zabrat ani celý den, ani půl dne, ba ani tři hodiny. Ten nejnáročnější den, kterým je pondělní žehnání domovu, má podle Fly Lady trvat čistého času 60-70 minut, míněno na americkou domácnost. Zkuste proto popřemýšlet, jestli už máte doopravdy dobře debordelizováno (je známo, že dům s krámy vám značně komplikuje a prodlužuje úklid a celkově demotivuje k jeho provádění). Pokud ne, soustřeďte se místo úklidu na vyhazování a uvolňování prostoru.
Zvažte, jestli se některé úkoly nedají načasovat na jinou denní dobu, kdy se vám budou dělat snáz nebo rychleji, případně na úplně jiný den.
Popřemýšlejte, jestli to nepřeháníte. Častá chyba začátečníků je, že se v zápalu nadšení pouštějí do úkolů s daleko větším nasazením, než je nutné, a místo pouhého otření povrchu lednice odmrazují mrazák a inventarizují jeho obsah. Je přirozené, že když něco chceme, chceme to mít hned a s pořádkem je to podobné. Ale chaos ve vašem domově nevznikl přes noc a tak ani nemůže zmizet přes noc. Dejte tomu víc času. Zvolněte a nepřehánějte to, nebo přijde vyhoření a demotivace.


Dále je možné, že i šetrná porce úkolů podle FL je na vás ještě pořád hodně, protože jste v nějaké specifické situaci, která vám ubírá síly. Tou může být těhotenství, šestinedělí, chronický nedostatek spánku, zdravotní potíže (z vlastní zkušenosti vím, co dokáže štítná žláza), nějaká jiná životní změna, práce a jiné komplikace. Ať už je to cokoli, neznamená to, že se musíte vzdávat a "teď na to nemáte". Děláte to pro sebe, ne pro mě, ne pro FL, ani nikoho dalšího. S nikým nesoutěžíte, nikdo vám nic neboduje. Děláte to pro to, aby se VÁM žilo a dýchalo líp. Zvolněte tempo, vyberte si z denních rutin jen tolik, kolik ve vaší situaci zvládnete a kolik vám vyhovuje a neklaďte na sebe větší nároky. Každý večer si zpětně promítněte, co se vám všechno povedlo, co jste stihli a soustřeďte se na to, ne na opak.

Nevzdávejte svoje úsilí, i malé krůčky jsou pohyb vpřed  a i částečně udělané rutiny mají svůj efekt a vedou ke změně!

4 komentáře:

  1. Ahoj, musím poděkovat za práci, kterou odvádíte, váš blog je naprosto jedinečný!!!! Děkuju!!!! :) dnes jsem debordelizovala 3 police knihovny (náš hotspot) v obýváku, manžel ocenil :) a já jsem naprosto spokojená a stále se na ni chodím dívat :) Ještě napíšu, jdu uspat prtě :) Další dvě uspává manžel :) Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Musím napsat, objevila jsem Vás před dvěma dny...věci se prostě dějí, tak jak mají. Dlouho u mě uzrávalo, že rok 2015 bude u mě patřit k debordelizaci. Nejenom duševní, ale především té v domácnosti, v práci...plán byl začít mezi svátky, ale nebyla jsem doma, tak jsem začala po návratu...a hle, narazila jsem na Váš blog :-D
    Již mám sice vytisklé a také napsané TO DO LISTS, ale samozdřejmě i Vy mě vlastně podporujete :-)
    Jo a to s čistým dřezem praktikuji dlouho, léta...naučila mě to maminka, uklidit linku a jít spát, je to jako s čištěním zubů...díky mami!
    A ten fór s lehkým utením vany, umyvadla a záchodu dělám taky...díky tomu jsou ty dvě místnůstky připraveny na možnou návštěvu a mě neiritují...dělám to tak 3x týdně plus sobotní úklid...:-)
    Takže díky, budu sem chodit pravidělně, i když už vím, že přesně tento návod dodržovat nebudu, ale pomáhá mi i tak:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám z domova vštípené tyhle zásady uklizené kuchyně a čisté koupelny, ale už mi maminka nějak zapomněla vštípit schopnost mít v pořádku i jiné oblasti, aby moje skříňky nebyly pandořiny ;) A tímhle podle mě trpí hodně lidí.

      A ano, věci se nedějou jen tak náhodou ;) Tak ať se dál daří!

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.