středa 7. ledna 2015

Co je HOTSPOT?

Hotspot je místo, kde se chronicky tvoří nepořádek. Fly Lady má přirovnání: hotspot je jako ohnisko požáru, které, pokud neuhasíte v počátku, rozhoří se ve velký lesní požár. Jak trefné!

Známe to všichni: před odchodem ven sáhnem do kapsy kabátu, z ní vyndáme hrst drobných, použitý kapesník, účtenku, položíme na komodu, pak se přiřítíme zpět domů, k výše uvedenému přidáme klíče, čepici, vejíř pošty a letáků právě vybraných ze schránky, skopneme boty a rychle jdeme dát dítě vyčůrat nebo vybalovat nákup, například. Pokud se nevrátíme uhasit ohnisko, přijde domů muž, vidí hromádku, přiloží další polínko v podobě svých klíčů a mobilu a papírů od auta a voilá, máme požárek, který přitáhne další účtenky, papírky, mince a podobný materiál.
Hotspot se tvořívá i jinde - v kuchyni na jídelním stole, kam mimoděk odložíme časopis, rozpitý hrnek a dudlík a než se nadějeme, večeříme vedle štosu novin, letáků a došlé pošty a v noci pak marně hledáme dudlík, který jsme někde zahlédli, ale kde jen to bylo...?

zdroj: http://www.tinboxtraveller.co.uk/2014/08/post-holiday-clutter-wickedwednesdays.html



Hotspot je stolek v obýváku, křesílko v ložnici, ze kterého se stává němý sluha, trpělivě držící kopičku oblečení, která přeroste v horu šatstva. Hotspot může být kdekoli ve vašem bytě.

Když pak nečekaně zazvoní u domovních dveří tchýně, že jde na kávu, sklízíme rychle kupičky s hotspoty a zavíráme do útrob skříní a jiných úložných prostor a vzniká riziko, že tak na dobu neurčitou pohřbíme úřední obálku nebo jinou důležitou věc, kterou pak marně hledáme.

Hotspoty je proto důležité eliminovat a to dvěma způsoby
  • pravidelně se k nim vracet a věci z nich dávat na své místo
  • preventivně zamezovat jejich vzniku pomocí lepšího uspořádání věcí
Zamyslete se proto, proč na daném místě vzniká takový hotspot. Kupříkladu jmenovaný botník nebo komoda u vchodu dveří. Zamyslete se nad svými návyky a popřemýšlejte, jak zádveří lépe zařídit, abyste měli po příchodu domů kam pohodlně odložit drobnosti, aniž by se kupily nebo vrstvily na hromádce. Mějte tam háček na "roznošenou" kabelku nebo batoh, dostatečný počet věšáků na svršky, košík nebo kapsář na rukavice a čepice, věšák na klíče, držák na neotevřenou poštu, ke které se vrátíte v pravidelných intervalech a vyřídíte ji, misku s drobnými na tramvaj atd. Uspořádání promyslete tak, aby vám takové řešení bylo "uživatelsky příjemné" a pohodlně po ruce, a to po té, kterou používáte (pravák x levák, nebo háček na levé zdi za dveřmi na zavěšení kabelky nošené na levém rameni atd.). Systém musí být pohodlný, příjemný, intuitivně zařízený, jen tak ho budete opravdu používat.


I přes ta nejdůmyslnější opatření však budou hotspoty existovat a doutnat vždy, tomu nezabráníte; ale čemu zabránit můžete, je jejich rozhoření a to tím, že je budete pravidelně likvidovat. Zahrňte proto oběhnutí hotspotů do svých denních rutin, zaberou vám jen dvě minutky a vaše domácnost se  nepromění v živelný lesní požár!

18 komentářů:

  1. Super blog! Ten stůl vypadá jak u nás doma :-) teda už pár týdnů se mi ho střídavě daří udržet prázdný, ale je to fuška! Těším se na další úkoly, mám v poslední době potřebu zjednodušovat věci kolem sebe, objevila jsem vás v pravý čas! Díky evuli kotuli :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Sláva evulikotuli! ;)
    Fuška to brzy nebude, jen to chce vydržet :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kéž by náš stůl vypadal jen takto:-(

    OdpovědětVymazat
  4. Hotspot nemôže byť kdekoľvek v byte. Hotspot JE kdekoľvek v byte :D A stále vznikajú nové, keď už veci z predošlých hotspotov padajú. :D :D :D Ach jo. To bude zapeklité.

    OdpovědětVymazat
  5. Super :) máme jich také dosti - polička v kuchyni, můj šicí stolek, tiskárna v obyváku - tyto místa na nás úplně volají "pojď sem něco odložit" :D
    Barča

    OdpovědětVymazat
  6. haha...mám pocit, že takových hotspotů je u nás nějak povícero :D

    OdpovědětVymazat
  7. u nás vznikne hotspot v okamžiku, když někde pěkně uklidím. Jeje, uklizenej stolek? Tam se toho vejde .... úplně to zve tu strohost a nevhodnou sterilitu narušit.. :-(

    OdpovědětVymazat
  8. celý náš dům je hotspot. Vaše stránky jsou super, zkusím se řídit FL systémem

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, líbí se mi Váš blog. U mě je to tak, že když udržuji pořádek, jsem unavená. V opačném případě se vše rychle kupí. Přijde mi trochu, že jsou to hlavně tipy pro ženy na mateřské.

    OdpovědětVymazat
  10. Já mám s hotspoty problém rovněž, a to velký. Místo 1: kuchyňský malý (dříve plánován jako snídaňový, aktuálně pouze odkládací) stůl,a místo 2: celý obývák: kde se různě válí hračky a hlavně výkresy dětí a různé předškolní úkolové sešity, omalovánky, kbelíčky s razítky, kbelíčky s pastelkami a vodovky a kelímky, které už není kam dávat. Proto se to všude válí a já šílím, ale kam to dát netuším, prostoru málo.
    Olga

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den,
    u nás začal třetí den debordelizace. Nez se syn vrátí z návštěv bude uklizeno. Co se týká kuchyňské linky a povrchu na skříních,je to jak ten stul na obrázku. Dneska se vrham na linku.

    OdpovědětVymazat
  12. Ja som tiež veľmi vďačná za túto stránku, odkedy ju čítam, odstránila som z bytu 6 veľkých nákupných tašiek oblečenia, asi 3 párov rôznej obuvi, niekoľko tašiek kníh putovalo do mestskej knižnice a pomaly zisťujem, že kuchynská linka môže byť aj vidieť, že skriňa akoby začala dýchať a prestávam mať pocit, že máme málo miesta. NIE. To sme len mali strašne veľa nepotrebných vecí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, tak to vám jde úplně skvěle! Palec nahoru! Ano je pravda, že člověk ještě nikdy neměl možnost mít tolik věcí. Nikdy dříve v minulosti nebyly obchody nabité tak lehce dostupným a lákavým zbožím a kupní síla nebyla tak silná. Je to vlastně novodobý fenomén a naše domovy jsou úplně zahlcené. A s nimi i my. Udržovat ve všech těch věcech pořádek je vysilující, vůbec si neuvědomíme moment, kdy už věc dosloužila a stala se nepoužívanou a jen zabírá místo. Máme úplně zbytečný pocit, že bychom potřebovali přistavit "o štok", nebo mít doma aspoň o místnost navíc, aby byl doma pořádek (přirozeně neplatí pro velké rodiny v malometrážním bytě).
      Pravidelná debordelizace a přemýšlení před nákupem každé nové věci je jediný způsob, jak to udržet pod kontrolou. :)
      Ať se vám daří!

      Vymazat
  13. Ach, aká úľava! Ja nie som sama :-D s hotspotmi.
    Eva

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den ,
    objevila jsem Vás až dnes , jsem úplně nadšená . Vtipné , reálné -lidské :).
    Jsem hodně zaměstnaná , ale zkusím podle Vás . Mám sběratelskou náturu , takže musím nebo mě věci převálcují :D

    OdpovědětVymazat
  15. Tak to mě už věci prevalcovali, mám nánosy všeho možného, nic nestíhám a jak píšete pak se narychlo hází do skříní, že až bude čas tak se to přebere, mám vnučku a ta je alergik, takže jsem v dost prekerni situaci, potřebuji uklidit rychle a důkladně což je nemožné

    OdpovědětVymazat
  16. Děti jsou schopné žít bez hotspotu, kdezto manžel jejich zakládání má jako hlavní hobby. a kdyz ho uklidim, pak údajně neví, kde co má, když ho neuklidim, tak prý máme doma neustále bordel. ��

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.