Vítejte u dalšího dílu organizační série, dnes věnované lednici - zvrchu i zevnitř.
Lednice má chránit pokrmy a potraviny před působením bakterií, které urychlují proces kažení. Říká teorie.
Někdy
však situace v lednici nebývá v tomto ohledu úplně ideální a bakteriím
naopak poskytuje útočiště za přímo ideálních podmínek. A ne vždy to
dokonce bývá očividné, a tak vás může lehce něco prohnat, aniž byste
tušili, proč.
Pokud si nejste jisti, jestli ukladáte potraviny
správně, podívejte se na váš typ lednice (na štítku) a stáhněte si
manuál, kde je uvedeno doporučené schéma ukládání. Bohužel je ale pravdou, že ani některé
instrukce od samotných výrobců nebývají úplně optimální. Například mnohé lednice mají schránku na vejce přímo na dveřích. Skutečnost je
však taková, že tam je teplota nejnižší a fluktuuje v závislosti na
četnosti otvírání dveří, což vejcím neprospívá.
Obecně se potraviny ukládají takto:
Podívejte se tedy na vaše uspořádání, jestli je v pořádku, to je úkol na příští dny. Při té příležitosti zkontrolujte datum spotřeby u všech produktů a ujistěte se, že dovnitř už vracíte jen čerstvé potraviny (pokud praktikujete Zónový úklid, počkejte na čtvrtek ;)).
Jejich
trvanlivost od této doby pečlivě hlídejte. Pokud nevíte, jak dlouho vám
vydrží různé věci bez vyznačeného data spotřeby nebo trvanlivosti,
nalistujte si český web Jak v kuchyni, kde najdete (nejen) tuto informaci u široké škály u nás dostupných produktů.
V blízkosti lednice doporučuji mít po ruce permanentní popisovač a u každého
produktu, který po otevření vracíte nespotřebovaný zpět, označit
na obale datum otevření, abyste jej přednostně brzy spotřebovali, nebo
vyhodili dřív, než to v něm začne žít.
Pokud můžu
doporučit ještě jednu věc, která se mi velmi osvědčila, pak je to
uspořádat jednotlivé produkty do vnitřních průhledných nebo
polopropustných boxů či košíků.
Jednak
potraviny drží pohromadě, takže se nemůže stát, že vám šunka i s
papírem přimrzne ke zadní stěně lednice, a dále tak udržujete skupiny
podle druhu při sobě, což je nejen hygieničtějčí, ale zároveň i
usnadňuje orientaci v lednici, a to nejen při vybírání, ale i ukládání.
V
neposlední řadě - pokud se stane, že něco vyteče, potřísní se jen
produkty v daném boxu, nestane se, že by vám něco proteklo o dvě police
níž a měli jste o zábavu postaráno.
Nejen proto doporučuji vybírat takové boxy, které mají co nejpravidelnější tvar, plné dno,
byly omyvatelné (v tomto případě platí: plast nad zlato!) a samozřejmě měřte,
abyste po nákupu nezjistili, že někde něco drhne.
Samostatnou kapitolou je mrazák.
Tady doporučuji opět skladovat potraviny odděleně podle druhu (maso,
zelenina, ovoce, hotovky), především proto, abyste "ten zatracený kousek
hovězího" na polévku nehledali půl dne. Dobré a výrazné popisování
zamražovaných produktů je samozřejmostí, šikovné je mít někde po ruce seznam, abyste s jistotou věděli, co mrazák obsahuje a mohli efektivně plánovat, ale i využívat zásob (tento seznam je například součástí TD Diáře, vidět ho lze například na tomto videu v 9. minutě). Možná se
vám to zdá už příliš puntičkářské, ale věřte, ušetří vám to čas a energii, když
nebudete muset holýma rukama probírat ledové balvany a študovat ojíněné
etikety! Předpokladem je však spolupracující rodina, protože pokud si někdo
v noci k pivku rozmrazí ulitou porcičku guláše a neodškrtne ji ze
seznamu, nebo vám to nedá ve známost jinak (doufejme, že ne špinavým talířem ve dřezu!), pak vás pohřešovaný guláš se kterým jste počítali může
poněkud zaskočit a vést ke studené válce (nebo aspoň večeři) po dobu příštích dnů. ;)
A
nakonec ještě jedna malá poznámka: není to teda úplně organizační
záležitost a je to taky věc vkusu, ale pokud máte dojem, že vaše kuchyně
vypadá pořád nějak ne(u)spořádaně a potrpíte si na zvyk připínat na lednici magnetem všechno, co vám přijde pod ruku, pak zvažte, jestli by
nebylo lepší se tohoto zvyku zbavit.
Osobně jsem od doby, kdy jsem
celý den hledala pozvánku na vítání občánků (abych ji našla asi o týden
později na lednici, kde jsem ji "přece měla na očích") na tento způsob
zanevřela a lednice a nejen ona, ale i celý jídelní kout vypadají tak
nějak upraveněji.
Tak to posuďte. Proti gustu žádný
dišputát, ale už v prvním díle Organizační série o předsíni jsme si pověděli o slepotě, imunitě a neschopnosti (vědomě, nikoli podvědomě) vnímat vizuální chaos, jemuž jsme prakticky neustále vystaveni.
Mějte se v přístích dnech krásně a těším se zase u dalšího dílu!
Haha, syn přichází do puberty a cpe se tak, že jídlo v ledničce se ani neohreje, resp. nevychladi. Takže zkažené jídlo u nás nehrozí😁
OdpovědětVymazat