neděle 24. května 2020

Zónový úklid 25. - 31.5.





Pondělí 25.5.

Denní rutiny

Z místností v domě patří pondělí vždy ložnici*.
  • Lůžkoviny dáme vyvětrat na vzduch.
  • Využijeme přízně počasí a dáme vyprat přehozy, dekorační polštářky a koberečky a předložky kolem postele.
  • Probereme povlečení na postel v ložnici, Nemáte ve skříni soupravy, které nejsou dlouhodobě využívány, preferovány, zapomenuty? Nenašly by uplatnění jinde? (Chalupa, darování potřebnějším).
  • Sklidíme povrch nočních stolků, aby na nich nebyly kapesníky, papírky, sponky, hrnky od nápojů, odklidíme rozházené čtivo nebo šatstvo kolem postele. 
  • Zameteme nebo vyluxujeme podlahu.
  • Hezky usteleme postel.
  • Na závěr vytřeme vlhkým mopem podlahu* a vyvětráme.
V pondělí zrevidujeme povíkendové zásoby v lednici (které také přednostně upotřebíme) a naplánujeme menu na příští dny. Vytvoříme seznam a zajistíme nákup.


* Proč začínáme ložnicí?
Dobrá otázka. Mohla jsem vybrat kteroukoli jinou místnost, a třeba koupelna nebo obývák by to možná po víkendu potřebovaly víc, že? Jednou jsem tento důvod vysvětlovala na mém instagramu:

Nehledejte v tom žádnou složitou logiku. Jednoduše bývám v pondělí úplně marná, mívám studený spoje a starty, těžko po víkendu nabíhám zpět do režimu a tak zevrubný úklid jako má např. FlyLady (Home Blessing) při pondělku nedávám, resp. těžko hledám motivaci hned při pondělku obrátit kvartýr vzhůru nohama a být produktivní, jak by bylo potřeba.
A jelikož ložnice je místnost, kde se toho během týdne zase tolik neodehraje (teď myslím co se týče provozních záležitostí), tak se "poprcává" celkem rychle a to pondělní ulehnutí do převlečených nebo aspoň vyvětraných lůžkovin bývá příjemně nabíjející a zároveň to člověka zkrátka nevycucne tak, jako kdyby začal jinou zónou s náročnějšími misemi.
Tak proto.
Pokud to máte jinak, neznamená to, že to máte hůř nebo líp, máte to prostě tak, jak to VY a VÁŠ domov potřebujete!
😘

 
 
** Proč nejdřív stlát a pak teprve vytírat? Při přenášení lůžkovin a stlaní se uvolňují mikročástečky textilního prachu a vláken a byla by škoda, kdyby se snášely dolů na právě vytřenou podlahu. Vlhký mop na závěr krásně sebere všechny nečistoty, vlasy a prach a korunuje týdenní úklid místnosti. 


-------------------------------------------------

Úterý 26.5.

Denní rutiny

V úterý přichází na řadu koupelna. 
  • Dáme vyprat ručníky, osušky, sprchové závěsy a předložky.
  • Vyleštíme zrcadla a skleněné výplně dveří v celém bytě. 
  • Probereme a vytřídíme ručníky, osušky, žínky a další koupelnový textil*
  • Zameteme a vytřeme podlahu v koupelně, na WC a protáhneme trasu do předsíně.
  • V předsíni také srovnáme svršky na věšáku, srovnáme obuv, vyklepeme rohožku.
  • Na závěr dáme voňavé čisté ručníky a čistou předložku. Ty samozřejmě měníme i častěji podle potřeby, ale v každém případě vždy jednou týdně v úterý.
Žehlíme nastřádané prádlo - každý den nebývá nálada ani podmínky na okamžité vyžehlení některých kusů prádla, navíc není ani ekonomické žhavit žehličku a rozkládat prkno kvůli dvěma kouskům, které to opravdu potřebují (i přes sušení v sušičce nebo dobré vyvěšení, např. košile, plátěné kalhoty atp.). V úterý je proto u nás den, kdy se - třeba u večerního seriálu - "vyřídí" takto  nasbírané kousky, aby koš s prádlem nenabral gigantických rozměrů.
Pokud jste příliš zaměstnáni, úterý může být také dnem, kdy odnášíte některé "náročnější" prádlo do čistírny nebo prádelny a vyzvedáváte čisté.


* Využíváte všechno, co ve skříňce s tímto textilem máte? 

----------------------------------------------------

Středa 27.5.

Denní rutiny

Dětský pokoj uklízíme ve středu.
  • Zatímco se na vzduchu větrají lůžkoviny, uklidíme povrchy skříněk a komod. Zapojujeme děti přiměřeně svému věku, ale je důležité, aby byly úklidu přítomny a alespoň symbolicky přikládaly ruku k dílu. Denní úklid hraček na své místo je samozřejmostí.
  • Dáme vyprat přehozy, dekorační polštářky a koberečky a předložky kolem postele, hrací koberečky atd.
  • Utřeme prach na debordelizovaných plochách.
  • Probereme dětské povlečení - jsou všechny soupravy využívány?
  • Zameteme nebo vyluxujeme podlahu, nevynecháváme prostor pod postelí.
  • Hezky usteleme.
  • Na závěr stáhneme vlhkým mopem podlahu a vyvětráme.

Pokud máme nějakou úřední záležitost, středa je úředním dnem na většině úřadů v ČR a proto na tento den naplánujeme vyřízení takových záležitostí nebo pochůzek.


 -------------------------------------------------------

Čtvrtek 28.5.

Denní rutiny

Čtvrtky patří kuchyni

  • Před nadcházejícím víkendem opět v rychlosti koukneme do lednice, zda v ní nezůstává něco, co by mohlo podlehnout zkáze nebo zbytečně zabírat místo, zrevidujeme i chlebník a vytřídíme pečivo.
  • Poklidíme jídelní stůl, dáme čistý ubrus a prostírání. Děti mohou pomoci s otřením a doplněním slánek, pepřenek a cukřenek, zásob ubrousků a párátek.
  • Pomalu se blíží sezóna lokálního čerstvého ovoce a zeleniny, zavčasu probereme mrazák a možnosti zamražení čerstvé úrody (a zmrzek!). Podíváme se na obsah mrazáku a zvážíme, co by šlo přednostně spotřebovat a uvolnit tak potřebnou kapacitu. Šuplíky rovnou vymyjeme a uspořádáme tak, aby se v nich dobře orientovalo.
  • Přebereme kuchyňský textil - utěrky, chňapky, zástěry, prostírání, běhouny a ubrusy.  
  • Na závěr rychle přejedeme mikrovláknem madla skříněk a jejich okolí a stejně tak i panely a povrchy na velkých spotřebičích (mikrovlnka, dveře lednice, trouby, kryt digestoře atd.), aby je nehyzdily otisky prstů a zaschlé kapky.

Ve chvíli volna u kávy také zaplatíme účty a faktury, které v průběhu týdne shromažďujeme na jednom místě. 

-------------------------------------------------------

Pátek 29.5.

Denní rutiny

Každý pátek připravíme obývák pro víkendový relax i přijímání návštěv. 
  • Vyklepeme a srovnáme polštáře a matrace sedaček, vysajeme drobky.
  • Dáme prát plédy, koberečky, běhouny, dekorační polštářky a zvířecí pelíšky a schovky.
  • Uklidíme a utřeme konferenční stolek, oprášíme případné aranžmá na něm. 
  • Vytřídíme tisk a čtivo, nepřečtené časopisy a letáky dáme na své místo (do stojanu), přečtené a prohlédnuté do tříděného odpadu.
  • Utřeme prach na parapetu, stolkách, oprášíme a otřeme televizi.
  • I obývák má svůj textil: různé ubrousky a prostěrky, podložky, deky, plédy, přehozy, dekorační povlaky na polstářky apod. Přetřídíme je a srovnáme ve skříni.  
  • Na závěr vyluxujeme a vytřeme a mopem stáhneme i kuchyň nebo kuchyňský kout, které bývají často součástí obýváku.
Tento pátek taky dáme trochu do pucu naše auta. Vyhodíme drobné odpadky, parkovací lístky, prázdné PETky a ubrousky, vyklepeme koberečky, vyluxujeme dětské autosedačky a otřeme prach na palubce a středovém panelu. V případě trvající přízně počasí sedačkám a koberečkům můžeme dopřát i mokré čištění. Tuto misi si u nás doma často necháváme na víkend, protože naši kluci ji pochopitelně milují a rádi asistují, zejména, když ji zakončíme výletem do myčky nebo auto myjeme na zahradě. Je to taky příjemná společná aktivita tatů s dětmi na vzduchu, pro nás ženy velmi úlevná, zvlášť když je načasována třeba na dobu, kdy probíhá příprava víkendových opulentních obědů. Pánové, když se toho ujmete, podívejte se rovnou na stav provozních kapalin, na platnost lékárničky a STK, ať se Vaše ženy nedostanou při rozvážení dětí do nejrůznějších možných trablí.

Krásný víkend! :)

--------------------------------------------------------

Sobota 30.5.

Denní rutiny

Stejně jako u FlyLady se v sobotu věnujeme hlavně rodině a odpočinku. Při odchodu ven ale odnášíme tříděný odpad, aby nám nepřerůstal přes hlavu.
V sobotu také zaléváme většinu pokojových rostlin (některé častěji, ale většina potřebuje zálivku 1x týdně). Sobota je také vhodným dnem pro relaxační péči o zahradu nebo balkónovou džungli, např. hnojení a přištipování.

-------------------------------------------------------------

Neděle 31.5.

Denní rutiny

V neděli přiměřeně lenošíme a odpočíváme. Stres z pondělního rána zmírní dobrá večerní příprava věcí, tašek a úprava zevnějšku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.