neděle 4. září 2016

Večerní a ranní rutiny pro děti

O tom, jak je večerní rutina důležitá pro nás, dospělé, jsme si povídali už několikrát, naposledy před pár dny v rámci uvedení nového návyku měsíce v tomto příspěvku.

Večerní rutina je zkrátka naše  záchranná kotva. Rodiče malých dětí ji však mají okořeněnou navíc ještě o pár ne zrovna nenáročných a časově nezanedbatelných úkonů. A v tom ne zrovna ideálním světě to obnáší děti usměrnit, donutit svléknout a umýt (proč?), vyzubit, dostat do postele (nechci spát!), uspat, a potom po nich uklízet spoušť v koupelně, rozkrámované hračky z podlahy (většinou v obýváku) a těšit se na to, jak nás za pár hodin čeká dostat děti zase z té postele ven (chci spát!), donutit je něco pozřít, vyčistit zuby (už zase?), obléct, dostat ze dveří a dovést/dovézt do institucí. Následně s tepovou frekvencí a hladinou adrenalinu a kortizolu někde na úrovni pilota F1 letět do práce, nebo se vrátit zpátky domů do kolotoče péče o mladší dítě (děti) a domácnost. Známe to všichni.

Tento systém-nesystém ale zpravidla přináší jen chaos a napětí a dlouhodobě ovlivňuje pohodu rodiny. Jak z toho ven? Nejsem psycholog ani expert na výchovu a necítím se kompetentní radit, jak by to mělo vypadat (rádců je dost...), ale ráda se podělím o recept, který se osvědčil u nás doma, a tím je zavedení vlastních rutin pro děti.



V první řadě bylo však potřeba skutečně poctivě nastolit řád sama sobě, v našem případě tedy zavést ranní a večerní rutiny a dodržovat je (- a Bůh ví, že jsem to potřebovala!). Vím, že se opakuju, ale potvrdilo se mi, že jen tehdy, pokud my sami na vlastní kůži okusíme a pochopíme benefity, které nám přináší dodržování vlastních rutin, můžeme teprve začít přesvědčivě působit jako následováníhodný příklad vlastním dětem. Optikou takového předškoláka a malého školáčka totiž asi není nic divnějšího (a pro starší děti i směšnějšího), než když se tatáž osoba, která ráno běhá po bytě a nemůže najít klíče, dožaduje řádu a pořádku po druhých.

Ve fázi, kdy se tedy eliminují tyto tyjátry a základní věci fungují, lze do hry přibrat dítě (děti).
Nejprve jsme s mužem zrevidovali naše rutiny (v rámci péče o děti) a vybrali ty, které jsme se rozhodli ve větší či menší míře předelegovat na ně samotné.  
Večer jsou to tyto:

  • úklid hraček. Protože není důvod, abychom to dělali my, rodiče. Kluci mají hračky uložené v poměrně propracovaném systému krabic, hračky jsou rozdělené podle svého druhu a využití, boxy jsou označené, vše má své místo. S úklidem v rámci urychlení rádi pomůžeme, ale není to samozřejmost. Výhodou přenesení odpovědnosti za úklid vlastních hraček je to, že nám odpadají pozdější odpovědi na rozčilené dotazy typu "kde mám ten maják, kam jsi ho dala?", případně:"ten nepatří do policejních aut, to je přece hasičskej maják!" atp..
  • vysvléknout se a špinavé prádlo dát do prádla. Čím dříve dítě zjistí, že poté, co se svlékne jako had někde na podlaze, se prádlo neodpaří, neodplazí, ani ho neodnese hospodyně Berta, tím lépe pro všechny.

Ráno:
  • obléknout se (případně s minimální dopomocí - v institucích taky zpravidla nikdo nepomáhá)
  • ustlat svoji postel (nejde o precizní stlaní, jako o návyk, proto nekritizujeme a ostentativně nepředěláváme provedení)

Samozřejmě, že změna ve fungování rodičů může vyvolat údiv a nové požadavky případně i nevoli, jako by nestačilo, že je pro dítě samo o sobě nepříjemné, že si ještě musí například čistit zuby, nebo jít do postele (vstávat), proto je potřeba přistoupit k náročnější stránce věci a dítě patřičně namotivovat.
My jsme proto v začátcích našim rutinám dali grafickou podobu a přidali systém sbírání hvězdiček, čímž jsme dali vzniknout jakési juniorské obdobě odškrtávání to-do listů.
Přehled rutin jsme vytiskli (pro každé dítě dva listy), dali k sobě a ještě proložili papírem, aby neprosvítaly (můžete rovnout tisknout oboustranně na silnější papír) a zalaminovali kapsovým laminem, aby se dala vzniklá oboustranná zalaminovaná tabulka s večerními na jedné a ranními rutinami na druhé popisovat permanentním fixem. Popisováním myslím zejména vybarvování hvězdiček u splněných úkolů. Vybarvování zabere chvilku a děti baví, řekla bych, že s přibývajícími vybarvenými políčky zažívají podobnou spokojenost, jako když si my odškrtáváme splněné úkoly v diáři :)
Obě tabulky jsme pomocí magnetu umístili na magnetickou tabuli, pokud ji doma nemáte, nevadí, poslouží jiná magnetická plocha (bok lednice) nebo do tabulky můžete udělat děrovačkou dva otvory, provléknout provázek a zavěsit na háček. Však vy si poradíte :)
Na konci týdne nás při pohledu na tu hvězdnou smršť čeká oslava. Důraz kladu na slovo oslava, nikoli odměna, a dětem je potřeba vštěpovat, že to není jedno a totéž! Odměnou je nám to, jak systém funguje, jak fungujeme my spolu, jak se díky lvímu podílu dětí nezadrháváme na chaosu a nespolupráci a máme víc času nejen na sebe, ale i na nějakou aktivitu (realizaci "oslavy", ať už jde o cokoli).
Následně se tabulka zase smaže a začíná se nanovo, do úplného zautomatizování a upevnění návyku.

Pokud vás tento systém zaujal a rádi byste ho zkusili, připojuji odkaz ke stažení a výtisku našich rutin. Jde o úplně základní úkony pro děti předškolního a mladšího školního věku. Klikejte na tituly níže:

Večerní rutina
Ikonky představují úklid hraček na své místo, odnos špinavého oblečení do koše, sprcha nebo koupání, vyčištění zubů (ať už s dopomocí, nebo bez, hlavně bez řečí!) a včasné zaplutí do postele a respektování "večerky". Tento čas se bude v každé rodině různit, permanentní fixkou lze označit ten váš.


Ranní rutina
První ikona představuje čas vstávání (opět můžete přepsat) a vybarvenou nebo odškrtnutou hvězdu si dítě zaslouží tehdy, pokud v žádaný čas vstane bez revolty a přemlouvání. Následuje ikona oblékání, ustlání (upravení) postele, snídaně (k té děti musíme často nutit víc, než ke kterémukoli jinému jídlu, já po dětech žádám alespoň symbolické ukousnutí a ochutnání, aby nevycházely úplně nalačno). Ranní rutinu uzavírá čištění zubů. (pozn.: zubaři se nedokáží shodnout, zda čistit zuby před jídlem, nebo po něm, jde o skladbu snídaně, pokud se snídá ovoce, džusy a potraviny, které mají vliv na pH v ústech a sklovinu, pak se čistí před, v jiných případech je lepší čistit po, aby na zuby nepůsobily zbytky jídla - vyberte si, celkově nejde o pořadí, ale splnění rutiny).

Podobně jako v systému FlyLady,  zvládnutí těchto úkonů je základ a pak teprve mohou přijít na řadu další drobné úkoly v rámci školní přípravy a výpomoci s domácími pracemi, ale netlačme na pilu a dopřejme dětem čas na zavedení a upevnění návyků.

Toť pro tentokrát vše. Nemůžu vám tu nabídnout sluncem zalitou realitu, andělsky spolupracující děti, zpěv ptáčků a duhové jednorožce, ale (alespoň dílčí) zlepšení a větší namotivovanost dětí určitě ano a za pokus to stojí.

Tak ať se vám daří a vaše večery a rána probíhají ve větší pohodě!


Odkazy ke stažení:
Večerní rutina
Ranní rutina

18 komentářů:

  1. Asi si musím vytlačiť niečo s hviezdičkami aj pre seba. Aby som tým deťom nezávidela ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. B..e, Fí, já tě obdivuju, já se v tom plácám, děkuju ale za článek a stahuju.
    Leonty

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den. Je to super, jen mám večerní na výšku a ranní na šířku... Dělám něco špatně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A kontrolujete rozložení stránky před výtiskem? Oba soubory jsou na šířku. Snad už se to mezitím vyřešilo :)

      Vymazat
  4. Úžasný, moc děkuji :-) a časem prosím něco podobného pro domácí práce - u nás to jsou zvířata, odpadky denně, tříděný odpad týdně, luxovani a prach týdně. Děti osm a šest let. Co dělají vaše děti doma
    ?

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Super geniální, jako vždy :-) Prosím, v jakém programu děláte ty ikonky - kolečka s obrázky? Samozřejmě, jestli to nepodléhá výrobnímu tajemství ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :)
      Není to tajné, připravuji je v Adobe Illustratoru :)

      Vymazat
  7. Díky za inspiraci! Já nakonec zvolila zalaminovaná barevná kolečka (piktogramy jsme kreslili fixem před laminací), která mají zespodu lepící suchý zip, a holky si je po dokončení "mise" odlepují a vkládají do plastových kyblíků umístěných pod nimi(každá si vybrala svou barvu, aby si je nepletly a hlavně se nehádaly). Vše jsme umístili na bok skříňky v kuchyni, tudíž viditelně od stolu i spodní koupelny. Obdobně jsme uspořádali večerní rutinu, tu jsme nalepili na dveře od vrchní koupelny. A skutečně to funguje! Už neříkáme ráno třikrát až devětkrát až tisíckrát - " Už máš vyčištěný zuby? Co svačina a pití, máš to v tašce?" .... kdy se pak každá dotčeně otočila, že ona už to jako má, a my vysvětlovali, že jsme se zrovna ptali té druhé, nebo třetí, protože v tom ranním shonu jsme měli problém děti zaznamenat, natož správně oslovit....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky za příspěvek. Ano, tyhle vizuální systémy fungují skvěle. Někdy se tomu lidi pošklebují, že to je takové autistické, ale pro dítě je daleko přirozenější vnímat kreslenou informaci, než ústní příkaz, to je často jen taková zvuková kulisa ;)
      Na vizuální systém nedám dopustit!

      Vymazat
  8. Archy na ranní a večerní rutinu měli děti také. k nezaplacení!

    OdpovědětVymazat
  9. Vzhledem k tomu, že svoje ranní a večer rutiny jsem již zvládla, až na malé nedostatky :-) Tak nyní tisknu pro syna :-) U těch ranních máme sice jiné pořadí - syn se převléká až po snídani a čištění zubů - eliminujeme totiž to, že bychom se ráno převlékali do jiného oblečení než do toho večer připraveného, protože často ukápne buď kakao anebo pasta :-)
    Jinak je to perfektní, díky moc!
    A.

    OdpovědětVymazat
  10. Díky za inspiraci, která mi teď přišla neskutečně vhod!!! Přeji ať se daří! Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, držím palce, ať jde všechno hladce! ♥
      Fi

      Vymazat
  11. Ddobry den, soubory mi nejdou stahnout, jsou odkazy prosim jeste funkcni? Dekuji

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den nejdou mi stáhnou soubory večerní a ranní rutiny máte ještě k dispozici prosím :-) děkuji

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den, mohla bych poprosit o nový odkaz na ranní a večerní rituál? Bohužel mi nejdou otevřít. Děkuji Katka

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.