Do Vánoc zbývají celé tři týdny :)
A dáme si týden v kuchyni. Uděláme si voňavý čaj, zapálíme svíčku a podíváme se na následující:
1. Seznam na sváteční menu
- promyslíme vánoční menu a vypracujeme rovnou i nákupní seznam surovin a potravin. Je na to přirozeně ještě dost času, ale bude příjemné a užitečné vědět, jak efektivně využívat aktuálních slevových akcí a kolik čeho bude potřeba. Až natrefíte na majonézu nebo sterilovanou zeleninu v akci, budete vědět přesně, zda vzít jednu sklenici nebo dvě, stejně jako instantní kávu, nebo rum na vaječný koňak (toho hodně!). I kuřecí prsa na řízky, štěpánské husičky nebo kachýnky už mohou trávit Advent v mrazáku. Těsně před Vánoci už tak dokoupíte jen čerstvé potraviny, nákup bude zase o něco kratší a méně vyčerpávající.
- Aby se vám vánoční menu lépe plánovalo, připojuji soubor k výtisku.
Na každý den svátků si vytiskněte list, naplánujte menu, počet porcí,
nezapomeňte na všechny hosty, sepište si potřebné suroviny a podle listu
pak i nákupní seznam.
Po svátcích si vše pak můžete zaarchivovat do "vánočního šanonu". Co je to?
2. V kuchyni
- využijte drobných (a četných) prostojů při pečení a přípravě jídla a než se vám třeba uvaří příloha nebo voda v konvici, přerovnejte šuplíky s kuchyňským náčiním. Vyndejte obsah, vlhkým hadříkem utřete dno, otřete nebo vyměňte podložku (nebo voskovaný papír), a složte obsah zpátky. Druhý den udělejte totéž s další zásuvkou, a tak dále, každý den v týdnu jednu. Rovnou vyhazujte věci, které se tam přimotaly nebo přemnožily od doby, kdy jsme zde dělali ordnung naposled: víčka, svorky, prasklé gumičky, zátky atd. Tato sezónní rutina má výhodu, že pomůže zrevidovat různá vykrajovátka, tvořítka, zdobicí trysky a další pomůcky, které nás obvykle nenapadne použít, ale teď se hodí.
- opakuji se, ale pokud pečeme cukroví, zaznamenáváme si v průběhu pečení postřehy, které k receptu máme. Nebývá na to sice čas ani nálada, ale v hlavě to člověk neudrží a pamatujte, že to děláme pro sebe (šetříme si práci do budoucna) a svou rodinu - ladíme recepty do ideální podoby a tvoříme tradici, která bude předávána jako rodinné stříbro.
P.S.: A úplně nakonec přidávám ozkoušené a osvědčené recepty na základní druhy cukroví.
Ihned měkké perníčky
Tyto
perníčky nemusíte nechávat odležet 3-4 týdny před Vánoci jako obvykle,
jsou měkké ihned. Peču je ve dvou várkách, první várkou dekoruji a
přikládám k přáníčkám nebo dárkům, zdobím jimi domov, a druhou dělám už hlavně ke konzumaci.
Do té první "dekorativní" várky přidávám trochu holandského kakaa,
perníčky jsou pak krásně hnědé a v kombinaci s bílou polevou vypadají
překrásně, jak z Ladových pohádek. ;)
Suroviny:
400 g hladké mouky
150 g cukru moučky
50-75 g másla
2 vejce
2 lžíce tekutého medu
1 lžička jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
1/2 lžičky holandského kakaa
žloutek na potření (bílek schovejte do lednice na pozdější polevu)
moučkový cukr a citron na polevu
Postup:
smíchejte všechny suché přísady
v misce, v druhé smíchejte vejce s medem, přidejte měkké máslo, vzniklou
kašičku postupně zapracujte do sypké směsi a zpracujte na měkké těsto.
Není to nijak pracné a trvá to chvilku.
Hotové těsto je měkké a poddajné. Zabalte ho
do fólie a nechte odležet v lednici, nejlépe do druhého dne.
Troubu
předehřejte na 160°C, připravte si dva plechy na pečení,vyložte je
pečícím papírem a zatímco se bude trouba vyhřívat, na pomoučněném vále
vyválejte plát těsta max. 0,5 cm silný, vykrajujte tvary a skládejte je
na plech s mírnými rozestupy, aby se tvary v troubě nespojily.
Perníčky
se pečou asi 8-10 minut a ihned po vytažení z trouby se potírají
rozšlehaným žloutkem s kapkou studené vody, aby dostaly krásný lesk.
Pozn. u dekorativních perníčků nezapomeňte dělat dírky jako oka na zavěšení. Já je dělám nejraději brčkem, zkuste
to, je to mnohem lepší než špejle, špunt z těsta se lehce vyfoukne ven,
dírky jsou jak strojově udělané a při pečení se nezacelí.
Poleva: mixérem vyšlehejte 1 bílek, 140 g jemného a několikrát přesátého moučkového cukru a 1 lžičku
bramborového škrobu. Po kapkách přidávejte citronovou šťávu tak dlouho,
až získáte polotuhou polevu. Neožulte to přesátí, aby se vám neucpávala zdobicí tryska!
Do části bílkové polevy můžete přidat i pidikapku potravinářské barvy, perníčky jsou pak veselejší.
I kočky rády přiloží tlapku k dílu! Zdroj: Facebook |
Ihned měkké rohlíčky
Tyto rohlíčky jsou krásně křehké a lahodné, nemusejí se nechávat odležet.
Suroviny:
30g moučkového cukru
1 žloutek
100g hladké mouky
špetka soli
100g vlašských ořechů, mletých
trocha nastrouhané citronové kůry (použijte chemicky neošetřenou, bio)
vanilkový cukr smíchaný s moučkovým cukrem na obalení
Postup:
Máslo utřete s cukrem do pěny, přidejte žloutek, pak sypké ingredience a nakonec zapracujte ořechy. Ořechy mějte umleté co nejjemněji, protože větší drobečky by mohly zapříčinit lámání upečených rohlíčků a to by byla škoda.
Po zpracování nechte těsto zabalené ve fólii odpočinou v lednici, aby máslo zase pořádně ztuhlo a s těstem se dobře pracovalo.
Předehřejte troubu na 180 °C. Z fólie odeberte asi polovinu těsta, udělejte váleček, nožem oddělujte kousky a z těch tvarujte malé válečky, skládejte je na plech vyložený pečícím papírem, růžky mírně stáčejte do tvaru rohlíčku nebo půlměsíčku. Pečte 8-10 minut, jakmile rohlíčky chytnou růžovou barvu, vyndejte, ať nehnědnou růžky. Ještě horké obalujte v cukru s vanilkou.
Linecké cukroví
S tímto těstem se moc dobře pracuje, nelepí se a tvary se dobře vykrajují a přenášejí na plech.
Změknou druhý den po promazání.
Suroviny:
250g hladké mouky
160g másla (a nic než másla!)
2 žloutky
80g moučkového cukru
trochu strouhané citrón. kůry (chemicky neošetřené) a 1 lžička citrónové šťávy
Postup:
Dostatečně dopředu si vyndejte máslo a nechte jej dobře změknout. Do prosáté mouky jej pak nakrájejte a zapracujte, přidejte ostatní přísady a nejlépe holýma rukama pořádně prohňácejte, zase zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici (hodinu - dvě).
Rozehřejte troubu na 180 °C, na pomoučněném válu vyválejte tenký plát těsta a formičkou vykrajujte žádané tvary cukroví. Ihned přenášejte na plech s pečicím papírem, já si pomáhám plochým širokým nožem, aby se tvar nedeformoval při přenášení a tvary byly jeden jako druhý.
Pečte zase do lehkého zrůžovění, cca 8-10 minut, druhý den lze promazávat a spojovat. Těsta je hodně, buď dělám jen z poloviny klasické linecké (kolečka a kroužky a mažu marmeládou), anebo polovinu použiju jinak - dělám jen kolečka a spojuji ořechovou náplní a máčím v čokoládě. (Ořechová náplň: jemně mleté ořechy smíchám s utřeným máslem a moučkovým cukrem podle chuti, můžeme přidat kapku rumu nebo sypkého kakaa, ingredience přisypávám od oka, aby náplň byla akorát, dobře se roztírala, nebyla ani příliš máslová, ani ořechová, opravdu záleží na vlastních preferencích, můžete průběžně ladit a dochucovat).
A co s těmi bílky, které vám zbydou?
Kokosky
Suroviny
300g cukru moučky
3 - 5 bílků (dle velikosti vajec)
1 polévkovou lžíci octa
100g mletého kokosu
2-4 lžíce polohrubé mouky
Postup: Pusťte troubu na 125 °C, připravte horkou vodu do hrnce a v misce vyšlehejte pevný sníh z bílků. Misku se sněhem dejte nad páru do vodní lázně a přimíchávejte moučkový cukr, kokos a přidejte ocet. Chvíli míchejte v teple, na závěr postupně přisypávejte mouku, jakmile bude hmota tužší konzistence a půjde tvarovat, odstavte ji z lázně a tvořte malé hrudky, nebo směsí naplňte sáček a kokosky stříkejte do pusinek.
V mírně předehřáté troubě pečte asi půl hodiny do lehkého zrůžovění a klidně pak nechte ve vypnuté troubě sušit přes noc.
Rekapitulace listů k výtisku:
Suroviny na cukroví - nepředtištěné (na vlastní a méně časté suroviny, přísady a koření)
Recepty na cukroví - zaznamenání receptur a poznámek k jednotlivým druhům cukroví
Žádné komentáře:
Okomentovat
Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.