neděle 5. listopadu 2023

Podzimní plán - 7 týdnů do Vánoc

 Je pondělí 6. listopadu. Do Štědrého dne zbývá.....

...celých 7 týdnů!

Proto náš plán také začíná být více vánočně laděný.


Co nás čeká tentokrát?
  • Samozřejmostí je, že stále pokračujeme v nákupech a objednávkách dárků.
  • V nejbližším nadcházejícím termínu převlékání postelí otočte matraci. Některé mají přímo letní a zimní stranu, v každém případě je třeba ji přehodit, pokud jste to ještě neudělali. Pakliže na noc moc netopíte, je i nejvyšší čas na zimní teplejší lůžkoviny (a vyprání a uložení těch letních).  

V kuchyni tento týden zapracujeme na naší spíži. Naposledy jsme ji trochu porovnali koncem srpna, tak by to mělo jít hladce.
  • Rozdělte si spíž na pětiny a každý pracovní den v tomto týdnu udělejte právě jednu z nich.
    Postupujte tak, že vyndáte obsah jedné pětiny (police, výsuvu, skříňky) na zem, vytřete a vše naskládáte zpět. Souběžně kontrolujte datum spotřeby a stav potravin. Vše podezřelé vyhoďte, co se hýbe, vraťte do přírody. :)
    Spíž bude na konci týdne jako klícka a uvidíte jak to oceníte v dalším kroku.
  • No ano, paralelně dojde na pečení vánočního cukroví. Ale v klidu, zatím jen na papíře! 
  • v rámci dne plánování (ano, úterý) si projděte své "vánoční" záznamy z minulých let, ponořte se do vzpomínek, poptejte se ostatních členů rodiny na jejich preference a sestavte předběžný seznam druhů cukroví, které letos budete chtít napéct nebo uhňácat 
  • až budete mít tento seznam druhů, projděte si receptury a udělejte si i seznam potřebných surovin a přísad a nákupní seznámek (s tou uklizenou spíží to půjde snadněji, že?). Je užitečné vědět dostatečně dopředu kolik balíčků másla, mouky, cukru a dalších ingrediencí budete již brzy potřebovat. Supermarkety totiž postupně spouští slevové akce právě na tyto vánoční suroviny a tak je dobré vědět, jak je efektivně využít, vytěžit z nich co nejvíc a pokud možno pořizovat co nejkvalitnější suroviny. Použití kvalitní mouky, másla místo umělého ztuženého tuku, vanilkového cukru/lusku namísto vanilinu atp., pozvedne naše vánočně-cukrářské úsilí minimálně o stupeň výš a ještě můžete výrazně ušetřit.


  • nepřehánějte to s množstvím. Oč jde? O zpříjemnění, provonění a podtrhnutí vánoční atmosféry, o pár kousků na doplnění sváteční tabule a ke sváteční kávě, nikoli o soutěž nebo galeje! FlyLady ani žádná chytrá hospodyně netráví adventní čas točením plechů do zblbnutí ještě dlouho po půlnoci, aby se po svátcích dočista zhroutila a byla ráda, že to má za sebou (...a dojídala kousky  ztvrdlého cukroví ještě dlouho po Třech králích).
  • nakonec si do diáře či kalendáře zaneste plán s konkrétními daty pro pečení nebo přípravy jednotlivých druhů cukroví. První budou jistě klasické perníčky, naposled nepečené chlazené druhy. Udělejte si plán, kdy který druh připravit, a nechte si mezi jednotlivými termíny čas na odpočinek, ať se nehoníte. Nezapomeňte si poznačit, která těsta budou potřebovat "odpočinek" a které ingredience připravit nebo vyndat dopředu před zpracováním, jako např. máslo.
  • Pokud máte školáky a předškoláčky, nezapomeňte započítat "besídkový vzorek".
  • Nezapomeňte také, že některá těsta i hotové kousky lze dopředu připravit a zamrazit; cukroví neztratí na kvalitě, ba naopak, vanilkové rohlíčky nebo linecké budou stále krásně křehké!

Další důležitý tip:
  • domluvte se dostatečně dopředu s kamarádkou, švagrovou, maminkou, tchyní nebo dobrou sousedkou na spolupráci. Může jít o pohlídání dětí, ale taky o vzájemnou výměnu cukroví, kdy obě uděláte dvojnásob "svého" cukroví od pár druhů a pak si polovinu svých dávek vyměníte, abyste znásobily počet druhů.



To je pro tento týden vše.
Vynaložený čas nyní vám ušetří nervy, síly a čas o Adventu, uvidíte!

Nakonec přikládám listy k výtisku:
Suroviny na cukroví - předtištěný seznam nejčastějších surovin (mouka, máslo...)
Suroviny na cukroví - nepředtištěné (na vlastní a méně časté suroviny, přísady a koření)
Recepty na cukroví - zaznamenání receptur a poznámek k jednotlivým druhům cukroví

Stahujte a tiskněte!
Zaznamenejte si později jakékoli postřehy, které jste během přípravy, pečení i konzumace zaznamenaly/i, po sezóně si je pečlivě uložíte a za rok - jako když najdete!!!


Printables:
 
Dávejte při tisku pozor na vlastní nastavení. Soubory mají formát A5, aby se nám vešly do diářů nebo kabelek a mohli jsme je mít stále při sobě!
 
Hodně zdraví a pohody!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.