pondělí 21. listopadu 2022

Podzimní plán - 5 týdnů do Vánoc

 

Zónový úklid už napověděl, že tento týden bude o oknech. 

Není sice zrovna nejtepleji, ale na etapy to zvládneme! Pokud chcete před první adventní nedělí zdobit zářivě čistá okna a nechcete, aby světélka akcentovala víc otisků prstů a čumáků, než adventní atmosféry, asi nebude lepší příležitost. Jdeme tedy na to.

  • Přioblékneme se a každý den umyjeme jedno až dvě okna, podle jejich počtu a velikosti, pokud jich ale máte 20 v třípatrové vilce, určitě nebude ve Vašich možnostech je zvládnout v několika dnech (resp. jistě je, ale určitě chcete stihnout spousty jiných věcí, než jen vlát nonstop v oknech, že ano). Pokud jste si již dříve nesjednali na toto období výpomoc, vyberte jen okna v "obytné zóně",  nebo okna, která to potřebují nejvíc).
  • začneme méně frekventovanými místnostmi jako je ložnice, koupelna atd. a s každým dnem  postupujeme do "centra" dění, tj. kuchyně a obývák, kde nakonec skončíme. Nejprve tou nejčistší vodou umyjeme vnitřní tabule a rámy a potom venkovní část okna. Dejte do vody trochu šampónu na vlasy, uvidíte, jak bude okno zářit. Poté postříkejte přípravkem na sklo (Okena, Clin atd.) a doleštěte papírovou utěrkou nebo mikrovláknovým hadříkem, který dobře saje a nepouští chloupky. Moc to nepřehánějte (jako tahle paní), venkovní rámy a římsy si necháme na jaro. Nepoužívejte parní čističe pokud bydlíte v oblastech, kde by mohlo mrznout, nebo teploty budou tak nízko, že by teplotní rozdíly mohly způsobit prasknutí skla.
  • zazimujeme sítě proti hmyzu, aby zbytečně netrpěly mrazy a nepříznivým počasím a zbytečně se nezkracovala jejich životnost. Po vyndání z oken je třeba rámy se sítěmi osprchovat, jemně vykartáčovat kartáčem s měkkými štětinkami a trochou čisticího prostředku. Následně necháme rámy volně úplně uschnout a pak teprve je pečlivě obalíme do bublinkové fólie a uložíme na cca 5 měsíců na bezpečné místo, kde nedojde k jejich poškození. Až uvidíte co z těch sítí ve vaně "sleze" a jak to bude "vonět", budete rádi, že jste tento krok nevynechali. A až budete na jaře vracet sítě do oken, budete mit opravdu dobrý pocit z toho, že je instalujete čisté.
  • nezapomeňte utřít i lamely žaluzií; pravidelně je vysáváme úzkým štěrbinovým nebo kartáčovým nástavcem vysavače, takže by měly být v dobrém stavu. Pokud jsou zanedbanější, chce to vlhký hadřík s nějakým přípravkem, ideálně antistatickým (např. Pronto). Úzké lamely (pokud nejsou ostré) se vám budou dobře oboustranně otírat starou lehce navlhčenou ponožkou (nejlíp froté) nataženou na ruce. Pokud máte široké dřevěné lamely, pomůže bavlněná rukavice a stejný princip, díky odděleným prstům lze stírat více lamel najednou.
  • pokud záclony pravidelně měníte nebo perete, neměli byste s nimi mít žádnou speciální práci, stačí je přeprat na jemný program a vyvěsit ještě vlhké. Závěsy je dobré propařit párou nebo aspoň nechat venku provětrat (pokud nebude vlhko!), aby se osvěžily a zbavily prachu. Zaprášené textilie hodně ovlivňují klima v domácnosti, proto se snažte toto nevynechat, i když se vám nebude chtít. (Já mám k praní a věšení záclon a závěsů zakořeněný odpor z dob, kdy jsme doma měli konzole napevno a všechno se muselo věšet na štaflích s rukama nad hlavou. A ty svi*ě žabky šly strašně ztuha, takže to trvalo a bolelo, fakt jsem to nesnášela. Při zařizování vlastní domácnosti jsem proto okamžitě pořídila lehce nasazovací záclonové tyče s kroužky, které jen odjistím, vyháknu, celou parádu sundám a dál s ní pracuji na zemi. I navlékání a věšení čistých záclon potom jde mnohem snáz, všechno to pěkně připravím "dole", tyč si horizontálně položím mezi opěradla dvou židlí, a pak celou věc opatrně vezmu a nasadím zpátky 3 metry nad zem. S pomocí to jde samozřejmě snáz, jako všechno!).


Je to náročnější mise, ale časově rozložená do 5 dní* je snesitelná a určitě velmi oceníte, až budete za několik dní na první adventní neděli koukat rozzářenými nazdobenými okny ven s vědomím, že máte jeden z největších opruzů za sebou. :)

 

* (pokud nejedete podle Zónového úklidu a jste ve skluzu o "ložnicové" okno, nechte si ho na příští pondělí)

 

Rekapitulace listů k výtisku:

Suroviny na cukroví - předtištěný seznam nejčastějších surovin (mouka, máslo...)
Suroviny na cukroví - nepředtištěné (na vlastní a méně časté suroviny, přísady a koření)
Recepty na cukroví - zaznamenání receptur a poznámek k jednotlivým druhům cukroví
 
Dávejte při tisku pozor na vlastní nastavení. Soubory mají formát A5, aby se nám vešly do diářů nebo kabelek a mohli jsme je mít stále při sobě!

 

 
Dávejte při tisku pozor na vlastní nastavení. Soubory mají formát A5, aby se nám vešly do diářů nebo kabelek a mohli jsme je mít stále při sobě!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.