neděle 7. srpna 2022

FlyLady 8. - 14.8.

Tento týden jsme v oblasti kuchyně
Návyk měsíce - várku prádla denně
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 




PONDĚLÍ 8.8.

Úkoly tohoto dne

  • Převlékněte ložní prádlo 
  • Vyhoďte starý tisk, katalogy, letáky 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše


Misí dne v pondělí je omytí dvířek horních skříněk kuchyňské linky včetně úchytek.
Odolejte nutkání začít vyndavat obsah skříněk a reorganizovat jej; soustřeďte se pouze na jednu věc a tou je omytí povrchu dvířek od otisků prstů, mikrokapek oleje atd.
Přihlédněte k materiálu povrchu, ať ho v zápalu práce neponičíte nebo nepoškrábete, to by byla škoda!

FlyKids: děti, běžte se podívat do skříně s oblečením, do té části, kde visí věci na ramínkách. Tak. Podívejte se na dno skříně - nesklouzly nějaké kousky oblečení z ramínek dolů? Někdy se to stává a oblečení pak bývá pokrčené a navíc nejde najít, když ho potřebujeme! Pověste proto takové kousky zpátky na ramínko. Pokud nedosáhnete nahoru na tyč, maminka nebo tatínek vám pomůžou. 

Pokud narazíte na oblečení které je vám už malé nebo ho nikdy nenosíte anebo nosit nechcete, dejte ho na stranu, maminka už bude vědět, co s ním - dá ho někomu, kdo ho využije.

Požádejte taky maminku, aby vám nařídila budíka (nebo telefon) na 5-10 minut a zkuste všechno stihnout dřív, než zazvoní. Kdo vyhraje - vy nebo budík? ;)

 

********************************************************************************

ÚTERÝ 9.8.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:
  • jídel k uvaření a nákupy 
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli na víkend a příští dny
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě užívaných léků
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne: dnes bude na programu omytí dvířek dolních skříněk kuchyňské linky včetně úchytek.
Stejně jako včera se soustřeďte pouze na jednu věc a tou je omytí povrchu dvířek od otisků prstů, mikrokapek oleje atd.
Přihlédněte k materiálu povrchu, ať ho v zápalu práce neponičíte nebo nepoškrábete, to by byla škoda!


FlyKids: dneska v pokojíčku budeme uklízet oblečení. Všechno, co najdeme na podlaze, židličkách nebo postýlce rozdělíme na dvě hromádky: na jednu budeme dávat jenom oblečení, které je čisté, a na druhou oblečení, které už jsme nosili a je to na něm vidět, má třeba flek od zmrzky nebo trávy. Tak.

Hromádku se špinavým oblečením potom můžete odvézt na korbě nákladního auta nebo v kočárku tam, kam patří: do koše se špinavým prádlem. 

Základní pravidlo je: nedávejte čisté oblečení do koše na špinavé oblečení!

Druhé základní pravidlo je: čisté oblečení patří do skříně!

Tak. Nevypadá pokojík hned lépe? A určitě se v něm i lépe hraje, když nikde nepřekáží hromádky oblečení.


********************************************************************************

STŘEDA 10.8.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko. Například:


  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 



Mise dne: dneska mrkneme do lednice, je načase! Projdeme různá zakoutí, patráme po všem, co kde mohlo zůstat zapomenuto a začalo si žít vlastním životem - takové ty drobné produkty nalepené na zadní straně, v horních poličkách lednice nebo na dvířkách. Zkontrolujeme expiraci všech produktů, zejména takových těch méně používaných, jako jsou dresinky, horčice a kečupy. Projděte ovoce a zeleninu v šuplíku a také sýry.
Utřete i madlo a vyhoďte ze dveří lednice výstavku papírových zbytečností, účtenek, vizitek, výkresů, pohledů, samolepek a slevových kupónů, kterým vypršela platnost už někdy před měsícem, dvěma, a pryč s reklamními magnety z jogurtů atd.

FlyKids: děti, kde máte uložené pastelky, barvičky, papíry, omalovánky a další věci na tvoření? Dneska v nich uděláme pořádek.
Nechte si zase nastavit budíka nebo telefon na 15 minut a projděte tyto potřeby. Dejte stranou všechny věci, které již nepoužíváte, nepotřebujete nebo nechcete. A taky malé zlomené pastelky a vyschlé fixy. Zbytek hezky srovnejte, třeba i podle barev! Je to zábava a snáz taky vidíte, které barvy už docházejí, anebo jich máte naopak na rozdávání.

 

*********************************************************************************

ČTVRTEK 11.8.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili zase další týden.

Mise tohoto dne: srovnáme skříňku nebo šuplík s potravinovými obaly. Ve spěchu všedních dní se zpravidla nemáme čas ani náladu zdržovat pečlivým ukládáním věcí zpět, a tak jsou někdy tyto prostory s alobalem, potravinovou fólií, pečícím papírem a svačinovými sáčky trochu rozvrkočené, nebo na nás zívají prázné krabičky se spotřebovaným obsahem. Tak dnes vše probereme, upravíme, napíšeme si na nákupní seznam, co bude třeba pořídit. Se vším všudy se určitě vejdete do limitu 15 minut!

FlyKids: dneska si budeme hrát na hasiče. Běžte do pokojíčku a podívejte se na skříňky, komody, stolečky, parapety a další místa, na která odkládáte věci, ale přitom tam nepatří, mají své místo jinde. Takové věci jsou jako malý ohýnek. Když s nimi nic neuděláte, budou přibývat a nabývat na síle,  rozhoří se a spojí v jeden obrovský "požár", tedy v jeden velikánský nepořádek. Každý takový "ohýnek" rychle uhaste tím, že věci uklidíte na místo.

*********************************************************************************

PÁTEK 12.8.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a  parkovacími lístky.


Mise dne: dnes hezky porovnáme skříňku pod dřezem. Vyndáme celý obsah, srovnáme všechny čistící a úklidové prostředky, vyhodíme prázdné obaly, nevábné hadříky nebo houbičky, přemnožené igelitky, skříňku vytřeme desinfekčním prostředkem a vše hezky zarovnáme zpátky.  Na nákupní seznam si připíšeme vše, co je potřeba, co dochází, ať na nás myčka nemusí smutně pomrkávat kontrolkami leštidla, soli, znáte to. ;)

FlyKids: Dnes to bude jednoduché, vsadím se, že to zvládnete za jednu minutu!!! Jděte do svého pokoje a vyneste odpadkový koš. Díky přetékajícímu koši může váš pokoj vypadat chaoticky!

To je vše! Hotovo! Víkend začíná!

*********************************************************************************

SOBOTA 13.8.

Den volna určený pro rodinu. Čas určený nejbližším, dětem, společným rodinným aktivitám, oslavám nebo výletům.

*********************************************************************************

NEDĚLE 14.8.

Den volna určený obnově fyzických i psychických sil. Chvilka o samotě, pěkný film, kniha, koupel, cokoli vás potěší a trochu vám zvedne náladu a hladinu energie.

2 komentáře:

  1. Dobrý den, hledám si nový systém na úklid, děkuji za inspiraci. Mám 2 dotazy. Nevidím, kdy ve Fly lady děláte koupelny/WC. A přijde mi moc převlékat povlečení každý týden….

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, doporučuji mrknout na tento odkaz, kde je zrovna koupelna pěkně vysvětlena http://terapiedomova.blogspot.com/2015/01/swish-and-swipe.html
      K hloubkovému úklidu se dostanete potom jednou do měsíce.

      Co se týká povlékání, frekvence 1x za dva týdny je také dostatečná. FlyLady pochází z USA, kde je normální chodit po domě v botách a sprchovat se až ráno.
      Češi naproti tomu více udržují podlahy, přezouvají se a sprchují i večer.
      Podle mého názoru je dobré řídit se ročním obdobím, potivostí a konečně i stavem povlečení; jakmile už nevoní a je takové "olejskané", což nastavá kolem 10. - 12. dne, je čas převlékat. Proto preferuji osobně dvoutýdenní interval.

      Děkuji za dotaz a mějte se moc fajn!

      Fi

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.