pondělí 15. listopadu 2021

Zónový úklid 15. - 21.11.

 


Pondělí 15.11.

Denní rutiny

Z místností v domě patří pondělí ložnici.

  • Po dvou týdnech zase dáme vyprat povlečení.
  • Zatímco se větrají lůžkoviny, umyjeme okno a žaluzie. Je to 5 minut - jen trocha teplé vody (nikoli celý kýbl) se šampónem, houbičkovým hadrem umyjeme okno, stěrkou stáhneme, doleštíme Clinem. Nemyjte okna na přímém slunci, ať nemáte kocoury. 
  • Složíme prádlo a šatstvo z němých sluhů, křesílek a rotopedů.
  • Sklidíme povrch nočních stolků, aby na nich nebyly kapesníky, papírky, hrnky s nápoji, bižuterie, odklidíme rozházené čtivo nebo šatstvo kolem postele. 
  • Zameteme nebo vyluxujeme podlahu, vyluxované kusové koberečky nebo předložky kolem postele vyklepeme.
  • Povlékneme čistě postel, hezky usteleme.
  • Na závěr setřeme vlhkým mopem podlahu a vyvětráme.

V pondělí zrevidujeme povíkendové zásoby v lednici (které také přednostně upotřebíme) a naplánujeme menu na příští dny. Stále platí, že zamražené zásoby zpracováváme přednostně, aby se nám uvolnil mrazák před svátky. 
Vytvoříme nákupní seznam a zajistíme nákup.

-------------------------------------------------

Úterý 16.11.

Denní rutiny

V úterý přichází na řadu koupelna. 
  • Dáme vyprat ručníky.
  • Umyjeme okno v koupelně a na WC, vč. žaluzií. 
  • Sklidíme povrchy skříněk nebo polic, setřeme prach  na plochách.
  • Přeleštíme zrcadla a skleněné plochy.
  • Vymyjeme a vydesinfikujeme kočičí a jiné zvířecí toalety, vyklepeme pelechy, měníme stelivo.
  • Vysajeme podlahu a vytřeme.
  • Na závěr dáme voňavé čisté ručníky.
  • S vysavačem, kýblem a mopem se přesuneme do předsíně a vyklepeme rohožky, vysajeme a vytřeme. 
  • Vyvětráme.
V úterý také žehlíme ležáky z prádelního koše. 

V rámci plánování nahlédneme i do Vánočního plánu.



 ----------------------------------------------------

Středa 17.11.

Denní rutiny

Dětský pokoj uklízíme ve středu.
  • Dáme vyprat povlečení.
  • Zatímco se větrají lůžkoviny, umyjeme okno a žaluzie.
  • Uklidíme povrchy skříněk a komod od zbytečností a odložených předmětů a utřeme prach
  • Vyluxujeme a vyprášíme také kusové koberce a předložky, hrací koberečky.
  • Zameteme nebo vyluxujeme podlahu (i pod postelí). 
  • Povlékneme a hezky usteleme postýlky.
  • Podlahu na konec stáhneme vlhkým mopem, položíme koberce a předložky a vyvětráme.
  • Pokud máme zvířátek povícero, dnes se s dětmi postaráme o jejich další zázemí: domečky, akvárka, klece, venku pověsíme čerstvé lojové koule, dosypeme do krmítek, vymyjeme misky venkovním kočkám, zateplíme jejich schovky atd. 

Pokud máme nějakou úřední záležitost, středa je úředním dnem na většině úřadů v ČR a proto na tento den naplánujeme vyřízení takových záležitostí nebo pochůzek.


 -------------------------------------------------------

Čtvrtek 18.11.

Denní rutiny

Čtvrtky patří kuchyni
  • Před nadcházejícím víkendem opět v rychlosti koukneme do lednice, zda v ní nezůstává něco, co by mohlo podlehnout zkáze nebo zbytečně zabírat místo, zrevidujeme i chlebník a vytřídíme pečivo.
  • Umyjeme okno a žaluzie. 
  • Poklidíme jídelní stůl, utřeme dáme čistý ubrus a prostírání.
  • Na závěr  hadříkem přejedeme ohmatané panely na spotřebičích, jako je myčka, trouba, mikrovlnka, dveře lednice, atd.
  • Vypláchneme a vyleštíme dřez.

Ve chvíli volna u kávy také zaplatíme účty a faktury, které v průběhu týdne shromažďujeme na jednom místě. 


-------------------------------------------------------

Pátek 19.11.

Denní rutiny

Každý pátek připravíme obývák pro víkendový relax
  • Umyjeme okno a žaluzie. 
  • Srovnáme a naklepeme polštáře a matrace sedaček, vyklepeme a složíme plédy.
  • Sklidíme konferenční a TV stolky, uklidíme DVDčka, hry, hračky, přetřídíme tisk a čtivo, nepřečtené časopisy a letáky dáme na své místo (do stojanu), přečtené a prohlédnuté do tříděného odpadu.
  • Vlhkým hadříkem setřeme okenní parapety, stolky, volné plochy.
  • Na závěr vyluxujeme podlahy a vytřeme, mopem rovnou stáhneme i kuchyň nebo kuchyňský kout, které bývají často součástí obýváku. 


--------------------------------------------------------

Sobota 20.11.

Denní rutiny

V sobotu se věnujeme především rodinnému programu, tento víkend se nabízí připravit (vyrobit) první adventní výzdobu, už se blíží Advent!
Při odchodu ven odnášíme tříděný odpad, aby nám nepřerůstal přes hlavu. 


-------------------------------------------------------------

Neděle 21.11.

Denní rutiny

I v neděli přiměřeně lenošíme a odpočíváme. 
Stres z pondělního rána zmírní dobrá večerní příprava věcí, tašek a úprava zevnějšku.

6 komentářů:

  1. Chodím sem pravidelne, no plnenie úloh ma uz nebaví. Je to len kopirovanie textu z predminulych rokov, chýba tomu šťava a kúsok originality.texty uz poznám naspamäť

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kateřina Šimáčková15. listopadu 2021 v 12:54

      A však co tam chcete vymýšlet nového? :D Já jsem třeba za toto velmi ráda. Je to takový návod jak mít uklizeno a nevynechat takřka nic. Samozřejmě každá domácnost je jiná, a tak si pak tyhle plány člověk stejně uzpůsobí podle sebe a zahrne i věci, které tady autorku nenapadnou a nebo naopak vynechá ty, které není třeba dělat, protože prostě je u sebe doma nemáte :)

      Vymazat
    2. I já jsem za návody moc vděčná. Chodím na stránky od samého počátku jejich vzniku a uvědomuji si, jak je to náročné každý týden sem dávat příspěvky, byť by byly i částečně zkopírované. Vždyť i ten úklid je také stále stejný. A tady je vše pěkně shrnuto a navíc jsou připomínány s dostatečnou rezervou i důležité události, na které je třeba se připravit. Takže za mne velké poděkování. A protože se blíží konec roku také poděkování za skvělé diáře, které si už několik let kupuji. Jsou vymazlené vzhledem i obsahem. Jitka P

      Vymazat
    3. Někdo to dělá zadarmo ve svym čase a posílá vám to až pod nos a je docela divny si stěžovat, že vám to přijde nudný ��

      Vymazat
  2. Já třeba naopak oceňuji určitý stereotyp v úkolech. Člověk si pak už tak navykne a vždy si k úkolům přidám nějaký svůj, co zrovna je doma potřeba. Já jsem velmi spokojená a každý den si jako první věc ráno v emailu přečtu, co mě čeká a na co se můžu těšit. Díky moc!

    OdpovědětVymazat
  3. Já vás chápu! Když vlezu do fitka a vidím, že tam jsou pořád ty stejný stroje a na tom samém místě a zase je mám používat úplně stejně jako minule a v daném pořadí, tak mám úplně stejné pocity.
    Ale k úkolům:
    Bohužel, jsou to úklidové RUTINY, to je synonymum pro stereotyp a vlastně o nic jiného nejde, než jen o suplování appky a nadhazování opakovaných činností v nějakém intervalu a (pokud možno) s nějakou logikou. FlyLady na to takhle používá automatický program už 20 let. Já tady aspoň fyzicky sedím jednou týdně pozdě večer a při tom kopírování přemýšlím, jestli to furt dává smysl a koreluje to nějak s realitou, sedí to v kontextu sezón atd., což není samozřejmost právě u aplikací nebo FlyLady.
    Nevím, jak vám to zpestřit. Narozdíl od toho sportu, kde máte víc možností jak rozbít rutinu, abyste si procvičila gluteus maximus, když dojde na vytření podlahy, není příliš mnoho kreativních a originálních způsobů, jak vykomunikovat, že je potřeba ji vytřít. A musíte to nějak napsat napsat 5x týdně po celý rok - 250x jinak to prostě nejde.
    Především jde ale úplně o jinou věc. Ten Zónový úklid (ale třeba i FL) jsou pomůcka, jak se naučit rutinám. Je to příklad, na kterém má člověk pochopit efekt pravidelně opakovaných činností, zajet si to schéma a pak si ho přizpůsobit, upravit na potřeby svojí domácnosti. Po 6 týdnech už by tak mělo být člověku jasné, že pondělí je ložnice a každý druhý týden se mění povlečení, a tuhle informaci může začít automaticky přeskakovat a soustředit se na řádek, kde naskakuje nějaká měsíční nebo sezónní rutina a to je rozdíl oproti ostatním týdnům. Jen proto, že jemu je to jasné, to ale nemůžu začít mazat, aby ho to nenudilo, protože mezitím sem přišlo dalších 70 lidí, pro které je to úplně nové a informace, že pondělí je pro ložnice a ve čtvrtek kuchyně a na závěr hadříkem přejedeme ohmatané panely na spotřebičích, je pro ně nová :)
    Pokud tedy hledáte inspiraci na úklidové rutiny, protože ještě nemáte zajeté všechny vlastní, doporučuji zaměřit se v textu pouze na to, co je nepravidelné a tu šťávu a originalitu pak hledat třeba v appkách s virálním obsahem, např. na Instagramu nebo na TikToku, kde se "cleantockerky" přímo zaměřují především na vizuální obsah bez repetitivních textů, hraje k tomu hudba, občas se to prohodí nějakým tanečkem a má to zase úplně jinou energii.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.