úterý 31. března 2020

Denní režim dětí počas karantény


Domácí karanténa - to tady ještě nebylo! :)


Pokud pomineme stres z příčiny a nepříjemných okolností karantény, jde o zvláštní situaci pro většinu lidí. Se schopností dobře naložit s objemem času v izolaci bez nějaké pevné struktury na straně jedné a povinnostmi (které nám ale nikdo neodpáral) na straně druhé se potýká leckterý dospělý a chvíli musí nové uspořádání ladit, nelze se proto divit, pokud jsou i děti trochu vykolejené a potřebují novým nastavením provést. 
Řešením je vytvoření tzv. strukturovaného režimu, v němž se den rozdělí do několika bloků o různých činnostech nebo rutinách. Dítě tak snáz vidí, co ho po celý den čeká, co se po něm chce, kdy jednotlivé činnosti probíhají a jak na sebe zhruba navazují.

V přehledu, který si nyní můžete stáhnout a tisknout, je již pořadí různých bloků a činností pevně dané; pokud vám navazování nebude vyhovovat, jednotlivá okýnka (činnosti) můžete očíslovat podle pořadí, nebo udělat šipky od jedné činnosti k druhé, nebo přehled rozstříhat na jednotlivé položky, seřadit podle svého a zase nalepit na papír (pokud nemáte rovnou možnost úpravy v grafickém programu). 


 




Odkaz na soubor je v popisku pod náhledy výše. Formátu je pdf a velikost A4.

Můžete podpořit své usilí a doplnit jej o další položky, viz již dříve vydané příspěvky o výpomoci v domácnosti a školní přípravě, nebo o rutinách pro děti

Ve výsledku si tak můžete například jasněji stanovit, jak bude probíhat ranní nebo večerní úklid (které činnosti bude přesně zahrnovat) a které jiné "kompetence" dítě dostane.


Režim je koncipován zejména pro mladší školáky, předškolákům lze vyměnit učební bloky za kreativní činnosti a procvičování předškolních dovedností.

Doufám, že se režim bude dětem líbit, že jim trochu pomůže překlenout složité období počas domácí izolace a bude je to celé aspoň o trochu víc bavit. 



Pevné zdraví vám i vašim rodinám! ♥

7 komentářů:

  1. Jste skvělá!!! Super nápad !!

    OdpovědětVymazat
  2. Moc dekuji náhode za objavenie vášho blogu... Ja sa normálne zamilovala...dnes usinam s cistejsou domacnostou-vdaka vám...!a vytiskala som si vaše články...a delam si vypisky...už je mi jasné,že potrebujem diár a tá prekrásna "nádoba "na uklidove prostriedky,ach... malý sa dnes orientoval podľa vášho plániku...nalepili sme na neho i značku z skolky a zaradili cvičenie...ale večer upozornil manzela,že on uz papa,že by mal ísť tiez ... ďakujeme,ste fantastická!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za krásný komentář! U podobných komentářů vždycky ožívám, vnímám s Vámi tu radost z nového nadšení a chuti do práce a přenáší se to na mě, motivuje mě to. ♥
      Mějte se krásně a ať se Vám daří a doma to šlape i nadále!
      Fi

      Vymazat
  3. Děkuji moc! Tohle je naprosto paradni! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.