Tento týden už bude začně být vánočně laděný a bude se pěkně doplňovat s rozpisem FlyLady, podle kterého budeme právě tento týden přerovnávat spíž.
Co nás tedy čeká?
- samozřejmě stále pokračujeme v nákupech a objednávkách dárků.
- paralelně si naplánujeme pečení vánočního cukroví. Zatím jen na papíře. Projděte si záznamy z minulých let, ponořte se do vzpomínek, poptejte se ostatních členů rodiny a sestavte si seznam druhů cukroví, které letos chcete napéct.
- až budete mít seznam druhů, pojděte si receptury a udělejte si i seznam potřebných surovin a přísad (s tou uklizenou spíží vám to půjde mnohem snadněji, uvidíte!). Je moc užitečné vědět dopředu, kolik balíčků másla, mouky, cukru a dalších ingrediencí budete potřebovat. Supermarkety spouští postupně slevové akce právě těchto surovin a tak je dobré vědět, jak je efektivně využít. Kvalitní mouka nebo dobré máslo (zlevněné na cenu umělého ztuženého tuku) pozvedne vaše vánočně cukrářské úsilí o stupeň výš a ještě bude zdravější.
- nepřehánějte to s množstvím. Jde o zpříjemnění, provonění a podtrhnutí vánoční atmosféry, ne o soutěž!
- nakonec si do diáře zaneste data pro ideální čas pečení nebo přípravy cukroví. První budou jistě perníčky, naposled nepečené chlazené druhy. Udělejte si plán, kdy který druh připravit a nechte si mezi jednotlivými termíny čas na odpočinek, ať se nehoníte. A nezapomeňte, že některá těsta lze i dopředu připravit a zamrazit!
Doma
- využijte času tráveném v kuchyni při vyklízení spíže a nechte projet myčku očistným cyklem s čistící tabletou nebo jinými dostupnými domácími prostředky. Těmi jsou například ocet (naleje se do nádržky a prázdná myčka se nechá projet naprázdno na nejvyšší teplotou), nebo jedlou sodou (stejný postup).
- zatímco myčka pojede naprázdno, projděte bílé nádobí (hrnky a talíře) a vyřaďte všechny okousané a naštíplé, které stejně (z tohoto důvodu) neradi používáte a akorát vám zabírají místo v kredenci.
Vše!
Ať jde všechno pěkně od ruky a nashle u dalšího dílu! :)
Máte někdo tipy, která těsta se dají zmrazit? Děkuji.
OdpovědětVymazatZmrazit jde snad všechno, fakt. Těsto na linecký, rohlíčky, na plněný ořechy, i na perníčky (to ale není třeba mrazit před Vánoci, ale spíš zbytky po nich, ty se pak hodí na Velikonoce ;))
VymazatI ušlehaný sníh s kokosem jsem zamražovala a dobrý. Vůbec se toho nebojte, je to perfektní úleva, ráno vyndáte těsto, odpoledne máte napečíno, navoníno :)
Někdo mrazí i hotové cukroví, to nemám vyzkoušeno.
Mě na tom nejvíc baví to, že si člověk těsně před Vánoci užije to pečení bez toho binčuse kolem :)
U nás v rodině se mrazí právě to hotové cukroví, všechny druhy. Děláme to už několik let a paráda. Stačí vytáhnout krabičku, narovnat na talíř, chvíli počkat (opravdu stačí jen chvíle) a můžete baštit.
OdpovědětVymazatTeď jsem si vybavila, že jsem jednou taky zbytky cukroví zamrazila a pak se mi šikly někdy v únoru, když dorazila návštěva.
OdpovědětVymazatAle to bylo dřív, kdy jsem ještě držela svůj apetit na uzdě a neměla děti, takže BYLO CO ZAMRAZOVAT :D Teď (míněno poslední 2-3 Vánoce) se ty misky s cukrovím snad odpařují...