neděle 28. prosince 2014

Debordelizace. Sbohem, krámy!

Základním krokem ve snaze debordelizovat domácnost je ulevit jí od zbytečných krámů. Zbavit se všeho


je naprosto nezbytným krokem jak na počátku naší cesty, ale i později v budoucnu, v pravidelných intervalech, protože krámy mají obdivuhodnou životaschopnost a budou se líhnout dál a dál v dalších generacích. Uvidíte, že vždycky při každé debordelizaci, která nás v budoucnu čeká, budete mít znova a znova něco k vyhození, i když už pravděpodobně ne v takové míře jako na začátku.


O tomto kroku nemějte vůbec žádné pochybnosti, je to základový kámen vašeho snažení. Proč? Tak jako nemůžete pohodlně a s radostí vařit v kuchyni, když máte naplněný dřez a nedostatek čistého nádobí a náčiní, stejně tak nemůžete volně žít, tvořit a dýchat a udržovat pořádek (pokud nejste ovšem fanoušek běhu přes překážky) v přeplněném prostoru plném krámů.

Vřele vám na toto téma doporučuji četbu dvou knih:

Zbavte se nepořádku s Feng Shuei od Karen Kingstonové a Debordelizace od Erin Rooney Dolandové. První kniha vám přinese úplně jiný filozofický pohled na pořádek a váš životní prostor, druhá vás zase detailně provede jednotlivými etapami odkrámování.


Jak identifikovat typický krám?

Na otázku si odpovězte několika otázkami:

  • Mám tuhle věc rád/a? 
  • Používám ji - užíval/a jsem ji alespoň jednou v průběhu minulého roku?*
  • Nemám danou věc ještě v jiném, lepším provedení, které před tímto pravidelně preferuji?
  • Potřebuji ji mít 2x (...3x)?
  • Má pro mě tato věc nějakou citovou hodnotu?
  • Anebo cítím spíš provinilý pocit či tíhu, když se na ni zadívám?

Tak. Nyní víte, jak poznat krámy. V počátcích denně věnujte 15 minut svého času procházení jednotlivých zón vaší domácnosti a probírejte věci.
Připravte si tři tašky, koše nebo krabice a rozdělte je podle účelu jako na obrázku níže.

zdroj originál obrázku košíků: http://www.baytree-interiors.co.uk

Před akcí si natáhněte kuchyňskou minutku nebo stopky na mobilu a jeďte! Během každodenních patnáctiminutovek takto postupně přeberete každý šuplík, skříňku, poličku, skříně a úložné prostory.
Nepřetahujte vyměřený čas!


* Ženy, používejte selský rozum. Pokud jste na mateřské dovolené a vaším dress codem je spíš tepláková nebo softshellová souprava, nezbavujte se věcí jako je šedý kostým nebo "malé černé" jen proto, že jste je dva roky neměly kam vzít. Klasické nadčasové kousky vydrží ve vašem šatníku do doby, kdy se váš život zase vrátí do normálu ;)


18 komentářů:

  1. Dnes jsem objevila Váš skvělý blog (a web). A kniha Zbavte se nepořádku s Feng Šuej mě před 3 lety nakopla k totální debordelizaci. Jedno srpnové odpoledne jsem si konečně sedla s čajem na zahradu, na relax. V ruce tuto knihu, namátkou vytaženou z knihovny. Začetla jsem se s vidinou lenošivého odpoledne. Hehe...po přečtení první kapitoly jsem sklapla knihu, složila lehátko, vysrkla čaj a šla se zbavovat toho nepořádku. Netuším jak, ale trvalo to nonstop 14 hodin, pak jsem usnula, na pár hodin, a pokračovala debordelizací skříní. Výsledkem byla hromada věcí na dvoře, která by s přehledem svým objemem zaplnila stavební kontejner. Úleva to byla nejen pro obydlí, ale i pro mě, fyzicky, že to mám za sebou a psychicky s pocitem volnosti. Od té doby debordelizuju 2x ročně hloubkově a jinak průběžně. A díky za spoustu inspirativních podnětů, jak si zpříjemnit rutinní činnosti kolem údržby domu :-) Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Na začátku měsíce jsem tenhle zvyk nenáviděla.Teď ho miluju. Přiznám se,že 15 minut nedodržuju,spíš 30minut ob den.Ale díky tomu se mi povedlo konečně přebrat dětské malé oblečení,které tak nějak už dávno nenosíme nebo přeposíláme po rodině.Donedávna se v rodině rodilo co 9 měsíců a hlavní skladiště dětské výbavičky je u nás(přeposíláme si,co jde). V těch krabicích už hodně velký nepořádek a hlavně se válely v jedné místnosti(původně pokoj pro hosty).Takže díky.Hosté už zase můžou přespávat :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Perfektní stránky. Jsem ráda, že jsem se sem náhodou zatoulala. Čeká mě stěhování, takže vyhazování věcí by bylo nanejvýš vhodné :) Navíc jsem bordelář a miluju různé denní výzvy, hrozně mě to motivuje. Neříkám, že ty uklízecí budu dodržovat každý den, ale určitě se mnohokrát nechám inspirovat.

    OdpovědětVymazat
  4. já bych vyhazovala jak divá, ale co s manželem, který má všude potřebné věci a běda, když se na ně sáhne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme na tom stejně, ten můj dokonce kontroluje, co jsem si dovolila vyhodit. A když pak něco nemůže najít, tak za to můžu já, protože jsem mu to vyhodila - dělám to na tajňačku když není doma :D .

      Vymazat
    2. Mám to doma stejně. A taky nevím, co s tím...

      Vymazat
    3. Dobrý den, Ahoj, taky mám manžela křečka nebo sysla?, ale vyhazuji, když není doma. A musím říct, že se po ničem, co jsem vyhodila, neshání..... Zdravím Johana

      Vymazat
  5. Knihu Debordelizace jsem už bohužel nikde nesehnala, nemáte někdo prosím tuto knihu již nepotřebnou na polici k prodeji?
    moc díky

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím, bohužel knihu "debordelizace od Erin Rooney Doland " již není nikde k sehnání. Můžete mi prosím doporučit nějakou jinou knihu se stejným tématem? A nebo případně tuto knihu prodat? Děkuji za odpovědi, Sabina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, zkuste si knížku půjčit v knihovně. Nebo se podívat na www.databazeknih.cz, kde je i momentálně k prodeji. ;-)

      Vymazat
    2. Snad nebude vadit odkaz:
      https://www.databazeknih.cz/kniha-v-bazaru/debordelizace-105961

      Vymazat
    3. Já osobně bych tuto knihu nepokládala zrovna za šťastnou. Je moc rychlá, celá debordalizace se odbývá v jednom týdnu a to myslím není dobře. Zejména ne tam, kde už je delší dobu zavedena domácnost a je v ní víc členů. Pro zaměstnanou ženu je to časově neúnosné a hrozí nebezpečí neuvážené likvidace některých věcí. Spíš bych doporučovala od Marie Kondo Zázračný úklid a navazující Žít s radostí. Případně knihy Bleskový úklid od Evy Singerové nebo Jak si udělat pořádek doma, v kanceláři a v osobním žicvotě od Julie Morgensternové. Já osobně mám moc ráda os Scottové všechny tři díly Madame Chic. Nejlépe ovšem navazující na TD je od Marly Cilleyové (alias FlyLady) Lék na Ch.A.O.S.

      Vymazat
  7. Narazila jsem na tento blog na pinterestu a čtu si zpětně všechny články. No budu to číst asi dlouho u toho uklízím starám se o malého atd. Takže si přečtu 2 články a mám pauzu.

    OdpovědětVymazat
  8. Kateřina Rudolfová30. ledna 2019 v 10:05

    Moc děkuji za tento blog. Pro mě osobně něco jako spása. S debordelizaci jsem sice začala ale chyběl mi systém v úklidu abych neprouklízela víkend. Teď už vím jak na to, spíš se kloním k FlyLady ale něco si semtam zobnu i ze Zónového úklidu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to moc ráda čtu! Děkuji za vzkaz a držím palce. :)
      Fi

      Vymazat
  9. Moc děkuji za tenhle úžasný blog.Pro pracující mámu dvou školních,tedy distančních dětí, je opravdovou spásou.
    Ještě jednou díky. Konci chaosu zdar:-))

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den, s vaším systémem úklidu jsem začala na mateřské dovolené, bylo to super, každý den jsem si vyhranila na jednu místnost a skvěle to fungovalo, bohužel, po nástupu od práce (12hodinové směny, nepřetržitý provoz ranní noční) je pro mě těžší si sesynchronizovat úklid. V podstatě, když mám ranní jsem doma k nepoužití, o noční ani nemluvim - stihne se pár věci odpoledne. Máte prosím nějaký typ, jak zvládnout úklid v takovém provozu??? Moc děkuji

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.