středa 24. prosince 2014

Proč zrovna Terapie domova?

Pokud váš domov trpí syndromem "Can't have anyone over", jak jsme si předestřeli v úvodním příspěvku, pak jednoduše potřebuje terapii. Systémovou terapii, protože rozhodně nemyslím, že by něco vyřešilo, kdybyste popadli hadr, kýbl, vzali si dva dny dovolené a jali se dát celý byt najednou do pořádku. To by bylo velmi vyčerpávající a výsledek by pravděpodobně (zcela určitě!) stejně neměl dlouhého trvání.


Pokud se rozhodnete shodit měsíce a léta nabíraný tuk hladovkou a cvičením, spíš zkolabujete a váš stav se ještě zhorší, než byste se po týdnu mohli pyšnit vyrýsovanou figurou. S domovem je to úplně stejné! Stejně jako živoucí organismus, i domov potřebuje systematickou, pravidelnou a rozumnou dávku péče, a to hned pomocí tří vzpěrných bodů: úklidu, organizace a údržby. A nutno dodat, že jedna oblast nebude fungovat bez druhé - jsou to tři spojené nádoby:

1. Úklid. Likviduje pouze špínu. Sám o sobě nezajistí pořádek, k tomu je nutný druhý klíčový pilíř, kterým je
2. Organizace. Práci, čas a jednotlivé kroky je potřeba zorganizovat a ideálně načasovat.
3. Údržba. Tou se pak rozumí kýžený stav udržovat.

Ptáte se, jestli není jednodušší si prostě najmout paní na úklid a delegovat část práce na ni? To je dobrá otázka.
Sama služeb paní na úklid příležitostně využiji a proti této instituci nic nemám, ale ani dvě profesionální uklízečky vám nepomohou vytvořit pořádek a harmonický domov, pokud budete mít příliš mnoho věcí, tyto věci nebudou mít svoje místo a vy nebudete mít vůli a návyk je zpátky na toto místo vracet a udržovat tak pořádek.
Taky není bez zajímavosti, že profesionální uklízečky jsou přímo trénované v manipulaci s osobními věcmi tak, aby uklízely, aniž by narušovaly soukromí svého zaměstnavatele. V praxi to znamená, že paní na úklid vám vymění povlečení, umyje podlahy a vysaje koberec, ale všechny knihy, mince, vizitky, papírky, účtenky a další drobnosti, které jí budou překážet v cestě, pravděpodobně jen dekorativně navrší na hromádku někam do kouta (a pokojské dokonce musí i takovéto cetky po utření povrchu vracet zpět na své původní místo). Uklízečka vypere a vyžehlí vaše prádlo, ale pokud máte narvané skříně k prasknutí, nebude ho mít kam uložit a bude nucena nechat komínky prádla někde, kde se na ně začne vršit další nepořádek.

Kromě toho, že to je škoda peněz, pořádek není o tomto stylu úklidu - o utírání prachu na milionech předmětů a rovnání stohů papíru do uhledných zařezávajících komínků, a toto nikdy nebude smyslem našeho snažení. My budeme chtít mít takových vystavených pracholapačů naopak co nejméně, papíry budeme udržovat periodicky vytříděné a přehledně archivované, a v šatníku budeme chtít mít zase přehledně uložené prádlo a oděvy, které nám padnou a které skutečně  nosíme.
Zbavit se přebytečných krámů (debordelizovat), obklopit se jen funkčními a uspořádanými věcmi, mít v nich pořádek a vyhovující systém, mít doma příjemně (ne sterilně) uklizeno a útulno a být se svým domovem v harmonii, to není úkol pro nikoho jiného než pro nás samotné.


Tento blog bude váš osobní průvodce a kouč v začátcích této vaší nové éry v péči o váš domov a věci. Postupně se naučíme některým základním návykům (z nichž některými často nedisponují ani velmi pořádkumilovní jedinci), projdeme fází vyhazování nepotřebných věcí a krámů, najdeme místo pro každou věc pro snadný úklid a údržbu pořádku a naučíme se vytvořit si vlastní uklízecí rutinu, takovou, která bude vyhovovat nám, naší rodině a našemu domovu.

Jak toho dosáhneme? Jak to celé bude fungovat?


Počínaje nedělí 28.12.14 vám budu po dobu jednoho měsíce pravidelně přinášet denní porci úkolů na následující den. Úkoly budou sestávat z každodenních rutinních činností. K nim se přidají úkoly, které se periodicky opakují každý týden v určitý den a nakonec jeden denní úkol, týkající se jedné určité oblasti, které se budeme věnovat po daný týden. Zní to složitě, ale nenechte se odradit, nechte se překvapit :)

Říká se, že návyk se tvoří zhruba 21 dní. Já osobně potřebuji téměř dvojnásobek času, zkuste proto vytrvat a dát tomu šanci, nevzdávejte svoji snahu po dvou týdnech. První dny a týdny půjdou trochu ztuha, teprve se bude dělat pořádek a zakládat systém, až se toto soukolí roztočí, pojede všechno větším samospádem jako na drátkách a pořádek se už bude jen udržovat.
Některé plody vašeho úsilí sklidíte velmi brzo, jiné na sebe nechají čekat déle, ale dejte jim šanci, nebalte to předčasně.


Úkoly budu čerpat z webu Fly Lady, o které se více rozepíši v některém s budoucích příspěvků a budu je mírně modifikovat a adaptovat na podmínky průměrné české domácnosti (nyní patrně oceníte, že nežijete na Southforku).
I vy však můžete úkoly měnit a přizpůsobovat tak, aby vyhovovaly právě vám. Smyslem je, abyste si v systému našli časem vlastní vyhovující polohu. Můj vlastní dnešní systém úkolů se sice dnes od předlohy FL obsahově liší, ale podstata zůstává stejná - úkoly se opakují tak, aby žádná oblast nezůstávala zanedbávaná a neztratila jsem celkovou kontrolu nad svými věcmi a domácností. Tuto dovednost si může osvojit kdokoli a kdykoli. TEDY I VY!

Začínáme v neděli, ale můžete si přidat v kterékoli fázi, nenechte se odradit, pokud právě trávíte svátky mimo domov, přidejte se po návratu, přidejte se kdykoli.

Příjemnou zábavu, hodně úspěchů a šťastné Vánoce! 

2 komentáře:

  1. Děkuji. Jsem z Vašich stránek ohromená. Jsou to věci, které děláme každý den, ale dělat je s chutí, to chce nápad. Smekám klobouk před vaší nápaditostí a s radostí se nechám vést.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Jak vidíte, koncept blogu se mezitím trochu změnil, ale chuť zůstává. :)
      Doufám, že vás to s TD bude taky bavit o něco víc. :)

      Fi

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.