neděle 1. prosince 2019

TD Diář 2020 - Organizační listy a lamino karty

Desky jsme si představili v tomto dílu, kalendárium v tomto a tím dnešním dílem představení završíme.

Nejdřív ale informace ke kalendáriím.
Během letošního roku přibylo dost požadavků ze strany zejména maminek, které mě žádaly o možnost koupení zjednodušené náplně (například jen měsíční, nebo naopak jenom týdenní), s tím, že kompletní kalendárium nevyužívají celé, a přibylo i dost žen, které už mají dospělé děti a vůbec pro organizační listy nenajdou uplatnění.

Letos tedy jde do prodeje samostatně prodejné kalendárium (náplň) do kroužkového TD Diáře odstupňované takto:

1. měsíční kalendárium bez org. listů (roční/měsíc)
2. měsíční kalendárium + organizační listy (roční/měsíc plus)
3. týdenní kalendárium bez org. listů (roční/týden)
4. týdenní kalendárium + organizační listy (roční/týden plus)
5. měsíční + týdenní kalendárium bez org. listů (roční komplet)
6. kompletní měsíční a týdenní kalendárium + organizační listy (roční komplet plus)


ORGANIZAČNÍ LISTY
32 stránkový soubor předtištěných listů k efektivnějšímu plánování a řízení rodinného života a  domácnosti. Listy jsou seřazeny do několika oblastí, tady jsou:


KONTAKTY
  • důležité a krizové kontakty
  • lhůty k pohlídání - aby se neprošvihly lhůty například pojistných smluv, ve kterých lze podmínky a výši pojistného měnit - samozřejmě k lepšímu!
  • významná data - narozeniny, výročí a jmeniny (i slovenské)
  • seznam adres a kontaktů (nejen k zaslání gratulací a sezónních zdravic)
  • tipy na dárky a jejich pořizování po síti



ÚDRŽBA A VYLEPŠENÍ
  • Správa přístupových údajů a hesel do nejrůznějších eshopů, emailových účtů a webů (údaje nemusí být explitně uvedeny, stačí nápověda, díky které si už vzpomenete, nebo šikovná šifra).
  • Údržba auta: jakoby to bylo včera, kdy se měnil olej, ale nový interval je tu! Teď už ho neprojedete :)
  • Opravy a renovace - plánování drobných projektů, rozpočet, použité materiály
  • Nátěry a barvy - zaznamenání přesných typů a kódů barev, počet vrstev, spotřeba, to jsou údaje, které jako když najdete
  • Tvůrčí projekty - totéž platí pro ně



RODINA

  • Kontakty a ordinační hodiny několika nejdůležitějších rodinných lékařů a stručný přehled anamnézy každého člena
  • Organizace školního roku v ČR i na Slovensku
  • Tipy na prázdninový program a trávení volného času s dětmi (kudy z nudy)
  • Kontakty na nejbližší dětské kamarády a spolužáky, jejich rodiče, vedení narozenin
  • Dětské oslavy - pokud přijde pozvání na dětskou párty, hodí se list pro vedení  základních údajů a opatření dárku.




PÉČE O SEBE

  • Dodržování životosprávy. List na 28denní proces nastartování lepší životosprávy a zavedení zdravějších návyků (dostatek spánku, cvičení, pitný režim, žádný fast food a další neřesti. Na jarní restart a nabrání energie jako dělané!
  • Mapování zdraví a kondice. Nejde jen o křivky (i když i ty mají vlastní list), ale i změna hybnosti kloubů, bolesti, změny na kůži, padání vlasů, deprese a další příznaky, že tělo není v úplné harmonii a je potřeba na některé oblasti zapracovat.
  • Moje radosti. Protože ruku v ruce s tělesným zdravím jde i to duševní, list Moje radosti slouží jako forma připomínka všech událostí a věcí, které nám dělají radost. V návalech přepracování, úzkosti nebo jen "blbé nálady" je snadné sklouzávat k přemírání o tom, co je špatně a zapomínání na to, co je skvělé. Seznam proot působí jako okamžitý zlepšovák nálady. Přeji, ať je váš seznam brzy popsaný do posledního místečka! :)



LAMINO KARTY

TÝDENNÍ PŘEHLED


Zatímco běžně zaměstnaný člověk má neustále měnící se program, běžná matka žije týden co týden v jednom stále opakujícím se kole rutin a kroužků. Děti končí ve stejnou dobu, kroužky začínají ve stejnou dobu, program se mění jen zřídkakdy. Proto jsou tu lamino karty, na kterých jsou všechny neustále opakující se rutiny celého týdne zaznamenány a nemusí se dokola přepisovat do papírového kalendária (které jinak mnohé maminky ani nijak nevyužijí).
Zalaminovaný týdenní přehled už se pak jen doplňuje o nákupní seznam, úklidové rutiny, naplánované menu a po týdnu se vygumují jen tyto údaje, zatímco ty "permanentní" rutiny zůstávají - do dalších a dalších týdnů :)


PLÁNOVÁNÍ JÍDLA


Ať už se rozhodnete dvoulist plánování menu využít pro fixní plánování dopředu nebo z něj uděláte jen měsíční repertoár oblíbených jídel pro inspiraci a nápovědu, doplněný o inventurní seznam mrazáku a nákupní seznam ulehčí břímě přípravy rodinných večeří - jeden z top stresových faktorů každé mámy!


ÚKLIDOVÉ RUTINY - CHECKLISTY



Ne, to není náboženské desatero :). Úklidové rutiny ve formě checklistu jsou pomocníkem každé ženy, která je skutečnou paní domu a chce mít domácnost pod kontrolou. Ať už je na většinu z nich sama, nebo úkoly rozděluje mezi několik lidí nebo si na ně najímá profesionání pomoc, odškrtávací přehledy pomáhají udržovat domácnost efektivně, tak, aby se na něco nezapomnělo a něco se nedělalo naopak zbytečně často, neplýtvalo se časem ani penězi.

FINANCE

No a když jsme u těch financí... víte, kolik utratíte za telefony měsíčně a za rok? A benzín? Kabelovka? Úroky z kontokorentu? Některé kategorie stačí sledovat 2-3 měsíce a hned je jasné, kam tečou tisíce! :(


-------------------

Stejně jako v případě Organizačních listů ale ani lamino karty neocení úplně každá uživatelka, nebudou tedy již nadále automatickou součástí 4kroužkového diáře, ale samozřejmě zůstává možnost je v případě zájmu pořídit samostatně. V eshopu je to zřetelně uvedeno, takže by toto nové řešení nemělo přinést víc škody, než užitku. Aspoň doufám! :)

2 komentáře:

  1. Organizačné listy sa nedajú kúpiť samostatne, prosím?

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, organizační listy jsou přepisovatelné stejně jako lamino karty? Děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.