neděle 26. listopadu 2017

Vánoční plán 2017 - 4 týdny do Vánoc

Podzimní plán nyní můžeme směle přejmenovat na vánoční: za čtyři týdny už totiž máme Zlatou neděli a Štědrý den. Najednou, v jeden den.

Advent sice oficiálně začíná až 3.12., ale vzhledem k výše uvedenému patří letos naše domácnost mezi ty, které si nechtějí adventní atmosféru krátit o týden a začínají (s částečným zdobením) už nyní. Už kvůli dětem, které se nemohou dočkat, až dnes zažehneme lucerničky, do oken pověsíme první světelné dekorace a po setmění budem zářit jak Las Vegas!

Po minulém náročnějším týdnu s mytím oken bude následující týden spíše nenáročný. Čekají nás úkoly v těchto oblastech:

1. Dárky a balicí papír
2. Vánoční přání
3. Cukroví

1. Nejdříve se pro jistotu znovu podíváme, zda máme pod kontrolou všechny dárky, tj. pro každého obdarovávaného máme vymyšlený a zajištěný dar a garanci doručení do Vánoc u nákupů přes internet, zejména u těch zahraničních a na zakázku dělaných. Logistika kolem vánočních dárků bývá největší stresový faktor, řádně sepsaný přehled a odškrtávací seznam přináší úlevu. Tak! 

1a. Založíme si nákupní seznam do papírnictví a na něj si napíšeme balicí papír, stuhy a mašličky, chybět by neměl ani dostatek lepicí pásky, washi, nálepky.

2. V úterý si uděláme plánovací chvilku. Zasedněte nad šálek voňavého čaje nebo kávy a koukněte na seznam příjemců vánočních přání a novoročenek, který jsme začali kompletovat již před třemi týdny. Nyní jej naposled projděte, spočítejte, kolik adresátů budete obesílat a na již rozepsaný nákupní seznam (na den pochůzek) si tak budete moct poznačit relevantní počet přání, obálek, nebo kreativního materiálu na výrobu, a nezapomeňte na známky, abyste se mohli vyhnout narvané poště. Letos přidávám i anonymní tip z loňska: "Pokud posíláte, nejen o Vánocích, pohledy, místo známky napište evropský kód pro doručení zdarma: 2-fa-be - již nekolikrat vyzkoušeno (ČR, V.Brit., Chorvatsko apod...) ale pozor, platí pouze na pohledy ;) Hezké pondělí všem, A."
Osobně to nemám vyzkoušené, ale pokud vy ano, nezapomeňte na kód.

3. Cukroví
Sestavíme harmonogram pečení a zdobení na příští tři týdny a zaneseme jej do kalendáře nebo diáře. Výrobu  jednotlivých druhů cukroví laďte tak, aby vám příliš nekolidoval s rodinným programem, abyste toho neměli moc najednou a ještě si dělejte v plánu pečení rezervu pro případ, že ve stanovený den usnete při večerním uspávání dětí, nebo vás či člena rodiny nedejbože skolí viróza.
Pečení bez asistence dětí se asi nevyhnete a popravdě, byla by to i oboustranná škoda, neplánujte si však na takový den přípravu více druhů a už vůbec ne nějaké pracné, ať se projekt nepromění ve zbytečný stres. I malým dětem dejte vlastní plát nenáročného těsta (třeba perníčkové) a pár tvořítek a vykrajovátek, nechte je zkusit si to, něco vytvořit. 

Mějte však reálná očekávání a připravte se na trochu nepořádku. Roztomilý výsledek, perfektní právě ve své nedokonalosti, za to stojí. V dobrém vás ale varuji před inspirací časopisy, Pinterestem nebo některými blogy. Nepouštějte se do příliš složitých nevyzkoušených receptů a technologií a taky vytěsněte z hlavy harmonické a perfektně zaostřené, nasvícené a filtry prohnané fotky naškrobených zástěrek a utěrek, čerstvě nakulmovaných kadeří a zvonivě rozesmátých poslušných a načančaných dětí.
Připravte se spíše na trochu nepořádku, rozsypané či rozlité ingredience, i nějaku dětskou půtku nad sítkem s cukrem apod. I to k tomu patří. Zachovejte klid, pečlivě vše dokumentujte, za rok budou děti vypadat i tvořit zase úplně jinak, tak si to užívejte a vše zachyťte.


A nezapomeňte, co jsme si psali před dvěma týdny: Vánoce nedělá 22 druhů! ;)

A aby se vám peklo trochu lépe, přikládám malý tahák na převod ingrediencí. Ke stažení je zde.


A úplně nakonec přidávám ozkoušené a osvědčené recepty na základní druhy cukroví:

Ihned měkké perníčky
Tyto perníčky nemusíte nechávat odležet 3-4 týdny před Vánoci jako obvykle, jsou měkké ihned. Peču je ve dvou várkách, první várkou dekoruji a přikládám k přáníčkám nebo dárkům, zdobím jimi domov, a druhou dělám už hlavně ke konzumaci. Do té první "dekorativní" várky přidávám trochu holandského kakaa, perníčky jsou pak krásně hnědé a v kombinaci s bílou polevou vypadají překrásně, jak z Ladových pohádek. ;)

Suroviny:
400 g hladké mouky
150 g cukru moučky
50-75 g másla
2 vejce
2 lžíce tekutého medu
1 lžička jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
1/2 lžičky holandského kakaa
žloutek na potření (bílek schovejte do lednice na pozdější polevu)
moučkový cukr a citron na polevu

Postup: smíchejte všechny suché přísady v misce, v druhé smíchejte vejce s medem, přidejte měkké máslo, vzniklou kašičku postupně zapracujte do sypké směsi a zpracujte na měkké těsto. Není to nijak pracné a trvá to chvilku.
Hotové těsto je měkké a poddajné. Zabalte ho do fólie a nechte odležet v lednici, nejlépe do druhého dne.
Troubu předehřejte na 160°C, připravte si dva plechy na pečení,vyložte je pečícím papírem a zatímco se bude trouba vyhřívat, na pomoučněném vále vyválejte plát těsta max. 0,5 cm silný, vykrajujte tvary a skládejte je na plech s mírnými rozestupy, aby se tvary v troubě nespojily.
Perníčky se pečou asi 8-10 minut a ihned po vytažení z trouby se potírají rozšlehaným žloutkem s kapkou studené vody, aby dostaly krásný lesk.
Pozn. u dekorativních perníčků nezapomeňte dělat dírky jako oka na zavěšení. Já je dělám nejraději brčkem, zkuste to, je to mnohem lepší než špejle, špunt z těsta se lehce vyfoukne ven, dírky jsou jak strojově udělané a při pečení se nezacelí.

Poleva: mixérem vyšlehejte 1 bílek, 140 g jemného a několikrát přesátého moučkového cukru a 1 lžičku bramborového škrobu. Po kapkách přidávejte citronovou šťávu tak dlouho, až získáte polotuhou polevu. Neožulte to přesátí, aby se vám neucpávala zdobicí tryska!
Do části bílkové polevy můžete přidat i pidikapku potravinářské barvy, perníčky jsou pak veselejší.

I kočky rády přiloží tlapku k dílu! Zdroj: Facebook

 Ihned měkké rohlíčky
Tyto rohlíčky jsou krásně křehké a lahodné, nemusejí se nechávat odležet.

Suroviny:


80g másla
30g moučkového cukru
1 žloutek
100g hladké mouky
špetka soli
100g vlašských ořechů, mletých
trocha nastrouhané citronové kůry (použijte chemicky neošetřenou, bio)
vanilkový cukr smíchaný s moučkovým cukrem na obalení

Postup:
Máslo utřete s cukrem do pěny, přidejte žloutek, pak sypké ingredience a nakonec zapracujte ořechy. Ořechy mějte umleté co nejjemněji, protože drobečky by mohly zapříčinit lámání upečených rohlíčků a to by byla škoda.
Po zpracování nechte těsto zabalené ve fólii odpočinou v lednici, aby máslo zase pořádně ztuhlo a s těstem se dobře pracovalo.

Předehřejte troubu na 180 °C. Z fólie odeberte asi polovinu těsta, udělejte váleček, nožem oddělujte kousky a z těch tvarujte malé válečky, skládejte je na plech vyložený pečícím papírem, růžky mírně stáčejte do tvaru rohlíčku nebo půlměsíčku. Pečte 8-10 minut, jakmile rohlíčky chytbou růžovou barvu, vyndejte, ať nehnědnou růžky a horké obalujte v cukru s vanilkou. 




Linecké cukroví
S tímto těstem se moc dobře pracuje, nelepí se a tvary se dobře vykrajují a přenášejí na plech. 
Změknou druhý den po promazání.

Suroviny:
250g hladké mouky
160g másla (a nic než másla!)
2 žloutky 
80g moučkového cukru 
trochu strouhané citrón.kůry a 1 lžička citrónové šťávy

Postup: 
Dostatečně dopředu si vyndejte máslo a nechte jej dobře změknout. Do prosáté mouky jej pak nakrájejte a zapracujte, přidejte ostatní přísady a nejlépe holýma rukama pořádně prohňácejte, zase zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici (hodinu - dvě). 
Rozehřejte troubu na 180 °C, na pomoučněném válu vyválejte tenký plát těsta a formičkou vykrajujte žádané tvary cukroví. Ihned přenášejte na plech s pečicím papírem, já si pomáhám plochým širokým nožem, aby se tvar nedeformoval při přenášení a tvary byly jeden jako druhý.
Pečte zase do lehkého zrůžovění, cca 8-10 minut, druhý den lze promazávat a spojovat. Těsta je hodně, buď dělám jen z poloviny klasické linecké (kolečka a kroužky a mažu marmeládou), anebo polovinu použiju jinak - dělám jen kolečka a spojuji ořechovou náplní a máčím v čokoládě.

A co s těmi bílky, které vám zbydou?



Kokosky
Suroviny
300g cukru moučky
3 - 5 bílků (dle velikosti vajec)
1 polévkovou lžíci octa
100g mletého kokosu
2-4 lžíce polohrubé mouky 

Postup: Pusťte troubu na 125 °C, připravte horkou vodu do hrnce a v misce vyšlehejte pevný sníh z bílků. Misku se sněhem dejte nad páru do vodní lázně a přimíchávejte moučkový cukr, kokos a přidejte ocet. Chvíli míchejte v teple, na závěr postupně přisypávejte mouku, jakmile bude hmota tužší konzistence a půjde tvarovat, odstavte ji z lázně a tvořte malé hrudky, nebo směsí naplňte sáček a kokosky stříkejte do pusinek. 
V mírně předehřáté troubě pečte asi půl hodiny do lehkého zrůžovění a klidně pak nechte ve vypnuté troubě sušit přes noc.

12 komentářů:

  1. Já myslím, že v úvodu je zásadní chyba: za 4 týdny je štědrý den, to ano, a zároveň 4. adventní neděle, protože štědrý den až do večera patří k adventu (proto taky ten půst a ryba.) Ale železná, bronzová ... neděle se nepočítá podle advenntích nedělí (i když většinu let to vychází), ale jsou to prostě neděle před vánoci. Čili dnes je železná neděle, čtyři neděle do Štědrého dne. Vůbec si myslím, že označení železná, bronzová a stříbrná jsou výmysly poslední doby, z dětství si pamatuju označení jen zlaté neděle, poslední před Vánoci. Jinak s pečením vždycky začínám až týden před Vánoci, u nás by se to do Vánoc všechno sežr.... snědlo:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, díky za upřesnění, abych pravdu řekla, já nevzdělanec v železných, zlatých (zelených i popelečných) termínech mám handikep a upřednostňuju spíš matematický počet dní a nedělí zbývajících do...
      Naštěstí to na plánu z faktického hlediska nic nemění. Ale děkuju za podnět, budu tomu muset do buducna věnovat víc pozornosti a nastudovat to.
      Fi ♥

      Vymazat
    2. No jasně, na podstatě to nic nemění. Však i o Vánocích si my nikdy nehrajeme na dny v týdnu a máme... neděli, neděli a neděli!

      Vymazat
  2. Jano, velice se mýlíš!!! První adventní neděle je skutečně až 3.12.2017. Jsou čtyři a ta čtvrtá připadne na Štědrý den. Štědrý den totiž nejsou ještě vánoce. Ty začínají až prvním vánočnímn svátkem 25.12. To, že slavíme narození Ježíše Krista již 24.12. večer, vychází ještě ze středověkého kalendáře, kdy každý nový den nastával až se soumrakem, po té kdy vyšla první hvězda. Tudíž tehdy nastalo 25.12. (Boží narození) podle našeho současného kalendáře už 24.12. při příchodu první hvězdy. Trochu se na to zapoomnělo, že to bylo takto, proto byly půlnoční vánoční mše slouženy právě o půlnoci. V současné době se už přichází s tím, že se slouží právě v dobu, těsně než se setmí. Dovolím si připomenout, že v době mého dětství se chodívalo gratulovat oslavencům k narozeninám nebo k svátku tzn. v předvečer. I to vycházelo ještě ze středověku, kdy nový den se počítal od setmění a ne od půlnoci (V té době neměli lidé hodiny, aby poznali půlnoc). Naše první jídlo nového dne je (bývá) snídaně, dříve to byla večeře. Den prostě začínal večerem. - Z toho tedy vyplývá, že Štědrý den 24.12. je vlastně normální den (tady 4. adventní neděle) a i když je uznaným svátkem, vánoce začínají až v pondělí 25.12. Já vzhledem ke svému věku si pamatuji ještě, že na Štědrý den se pracovalo s normální pracovní dobou a v kalendáři bylo napsáno jen Adam a Eva. Obchody zavíraly navečer a všechno fungovalo jako normální všední den. - Snad jsem to vysvětlila srozumitelně. Chci jen podotknout, že je jen dobře, že máme na Štědrý den volno a můžeme si jej užít opravdu v klidu, ale přes to všechno mi někdy a někde dnešní slavení vánoc připadá trochu komediantské. Vánoce mého dětství byly daleko víc poetičtější než dnes, kdy se spíš hledí na jejich materiální stránku, než na jejich jedinečnost a půvab. My jsme si víc zakládali na jejich slavnostnosti. Například: nikdy se nestalo, že by mužská část rodiny zasedla ke štědrovečernímu stolu jinak než v tmavém obleku a bílé košili s kravatou, dámy v malých černých a my děti v tom nejlepším co jsme měli a chodili v tom do divadel a na koncerty. Na stole bylo nejlepší nádobí a sklo. Potom u stromečku (který se zásadně strojil až na Štědrý den) se při klavíru zpívaly koledy, a i když jsme nikdy neměli tolik dárků pod stromečkem jako dnes, právě ten čerstvě ozdobený stromeček dělal ten večer mimořádně krásným. Některé ozdoby z vlastního dětství ještě mám a každý rok si je věším na stromeček. A i moje děti, když byly malé, je opatrovaly, aby se jim nic nestalo. Ale to už jsem se rozepsala až moc. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Filoméno,
      děkuji za pěkné a zajímavé povídání....Moc hezky jsem si "početla".Můžu se zeptat? Nechodila jste na Pojdte dál?Jestli jste to vy,tak se "ukažte",moc rády Vás tam opět uvidíme...Mějte se krásně...
      MíšaZ

      Vymazat
    2. Chodila! A ráda se mezi Vámi opět "objevím", ale po tom co mi vyhořel pc a musela jsem (musím ještě pořád) rekonstruovat rodokmeny, které jsem měla nasmlouvané, rozpracované a nezálohované, toho času moc není. A rok od roku je ten den nějak kratší. Ale slibuji, že se také zase objevím.

      Vymazat
  3. V kostce: adventní neděle jsou 4 neděle před 25. 12. Tedy, jak píše Filomena, pokud je neděle 24. 12., tak je to poslední, čtvrtá, adventní neděle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A u toho bych už zůstala, prostě 4 týdny a 4 neděle do Vánoc. :)

      Vymazat
  4. S tím 2-fa-be bych byla opatrná, alespoň v našich končinách. V zahraničí možná funguje, ale většina českých pošťáků na pohled bez známky automaticky poznamená, že poštovné hradí adresát. Takže sice dojde, ale takový pohled asi těm našim příjemcům vánočních přání posílat nechceme.

    OdpovědětVymazat
  5. No, já bych měla návrh jak to vyzkoušet: poslat zkusmo vánoční pohlednici sám sobě. No a uvidíme. Když to zaplatím, bude to aspoň zkušenost, že to tady nefunguje. Ještě by bylo možné udělat dotaz na ředitelství pošt. Pokud to funguje, tak by přece měli mít k tomu nějakou směrnici.

    OdpovědětVymazat
  6. Zajímavý článek k 2FABE (a také podobně pojaté zkratce STS) je tady http://blog.postcrossing.cz/2015/02/sts-2fabe-mestska-legenda-nebo-overena-metoda-posilani-posty-zdarma/
    Zdá se, že to funguje (zejména do zahraničí) primárně proto, že zahraniční pošta nemá kapacitu ani motivaci dovybírat nedoplacené poštovné, užitá zkratka na to zřejmě nemá vliv.

    OdpovědětVymazat
  7. S těma lineckýma je to super nápad, máte prosím aj receptík na tu náplň ořechovou.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.