pátek 12. června 2015

Den 165. - Debordelizace kabelky a auta

Je pátek, Den debordelizace kabelky a auta
Končíme oblasti kuchyně
Pracujeme na návyku měsíce, kterým je:  správný pitný režim

Den začněte RANNÍ RUTINOU pro úspěšný start

Úkoly tohoto dne
Každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd.
TIP: pořádek a přehled v kabelce se vám bude lépe udržovat s vnitřním vkládacím organizérem (Etsy). Ocení ho zejména ty, které mají v oblibě velké tašky typu shopper, používají přebalovací tašku, nebo kabelky často rády střídají.

Čistku uděláme i v autě - vyhodíme kelímky od nápojů, prázdné plastové lahve, ubrousky, kapesníky, drobky, zapomenuté svetry, bundy, boty. Snažte se mít ve voze co nejméně volně položených předmětů, nepodceňujte jejich riziko v případě nehody. Co můžete, ukládejte do kufru. Pořádek v kufru vám zase pomůžou udržet organizéry, které mívají zespoda pruhy suchého zipu a nehnou se tak z místa.

Mise tohoto dne
Na závěr týdne v kuchyni důkladně zameťte podlahu a pak ji stejně důkladně vytřete. Existuje X způsobů vytírání a X typů mopů, žádný z nich není dobrý nebo špatný, prostě natočte kyblík horké vody se saponátem a Just Do It!

stock-clip.com


Den zakončete VEČERNÍ RUTINOU

2 komentáře:

  1. Milá Terapie, zajímalo by mě, kolik Ti odhadem zabere péče o domácnost každý den (nebo v součtu za týden) času? Jsem sice doma na mateřské se dvěma malinkatými dětmi, ale ať se snažím, jak se snažím, pořád nestíhám a doma to vypadá jako po boji :-/ Přitom miluji pořádek, přála bych si, aby to doma vypadalo jako ze žurnálu, ale ta realita... Tvoje Eliza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj nešťastná Elizo :)
      díky za dotaz....domácnosti věnuju kolem 70-80 minut denně. Někdy se trošku na něčem zaseknu (čištění žaluzií například) a veme to víc času, ale není to často a je to proloženo dny, kdy domácnost sežere zase méně času.
      Snažím se hodně využívat prostojů - situací, kdy například čekám, než se uvaří voda nebo dovaří brambory, to jsou chvíle, kdy se dá krásně přetřídit lednice, otřít povrchy, úchytky, zamést podlahu atd.
      Děti mají na svědomí hračky po celé podlaze, dělají se ze sedačky domečky a bunkry, tu a tam něco rozlijí nebo nadrobí, ale to jsou všechno věci, které se dají rychle dohromady: hračky se nahrnou do boxů, sedačka se složí zpátky, drobky vyluxují, podlaha utře - za pár minut všechno v cajku.
      Co jsem jim teda nikdy nedovolila, bylo krámování šuplíků a skříněk - nejsem zastánce toho, aby roční dítě objevovalo 40cm nad dlažbou zavařenou červenou řepu ve sklenici, mouku, fritovací olej, obsah skříňky pod dřezem, botník nebo šicí potřeby. Tohle u nás bylo tabu a skříňky byly donedávna pod pojistkama, já se z Konceptem Kontinua příliš neztotožňuju. Věřím, že mi to ušetřilo dost energie, nepořádku, drobných nehod ale i úrazů a přitom děti nebyly o seznámení s výše jmenovaným ochuzeny o něco později za jiných podmínek.
      Takže bych asi doporučila zanalyzovat co u vás tvoří ten nepořádek a zamyslet se, jak ho omezit nebo úplně eliminovat. Dál bych si úklid rozdělila do tří bloků během dne, tak, aby každý z nich nepřesáhl 20-30 minut a časovat ho tak, aby měly trvanlivější efekt (nevytírat před vařením, neutírat prach před žehlením atd.).
      Jako ze žurnálu nebude domácnost vypadat asi nikdy, ale nepořádek ani chaos v ní být nemusí. Ve skutečnosti domácí práce nezaberou tolik času, jak se zdá (viz tento příspěvek: http://terapiedomova.blogspot.cz/2015/03/pondelni-uklid-kolik-casu-zabere.html). Jde tedy opravdu hlavně o načasování, uspořádání a množství věcí a pravidelnost (rutiny).

      Snad se mi to podařilo sesumírovat srozumitelně, kdyžtak si klidně ptej :D

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.