pondělí 25. května 2015

Den 147. - Větší pondělní úklid


Je zase PONDĚLÍ, máme pravidelný větší pondělní úklid  (Weekly Home Blessing)
Věnujeme se oblasti obýváku
Pilujeme návyk měsíce, kterým je hýbat se

Den zahájíme ranní rutinou pro úspěšný start
 
Úkoly tohoto dne

  • Vyměňte povlečení
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Utřete prach
  • Vytřete podlahy
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Vyhodťe starý tisk a katalogy
  • Vysypte všechny odpadkové koše
Mise tohoto dne
Tento týden jsme v poslední, páté zóně a tou je obývák. FlyLady přikazuje:
"Nyní požádám každého z vás, aby šel do svého obýváku a chvíli se po něm důkladně porozhlédl. Zaměřte se na všechny plochy a povrchy (stolky, knihovničky, police, tv skříňky, parapety, lišty apod.). Co tam máte? Nejrůznější dekorace? Líbí se vám pořád? Nejsou povrchy až příliš zastavěné a zaskladněné předměty? Příliš mnoho figurek a sošek kachen, zajíčků, svíček, kraviček, slonů, fotorámečků atd.? Rozhodně vás nenutím zbavit se těchto věcí, pokud vám pohled na ně přináší upřímnou radost a rádi se na ně díváte, ale zvažte, jestli to není jen zvyk a vystavené věci spíš ignorujete, jak jste na ně už zvyklí.

Tady se musí utírat prach jedna radost ;)

A co stohy časopisů a novin? Potřebujete je stále? Doporučuji mít poblíž sedačky nebo místa, kde obvykle čtete stojan na časopisy a každý týden tento stojan vyprázdnit, aby se tisk nehromadil.
Budet ohromeni, jak upraveněji a vzdušněji bude váš obývák vypadat po odstranění jen několika málo věcí a jak snadněji se vám pak bude utírat prach a udržovat pořádek.
Vaše mise je proto zbavit se podobných přebytečných věcí ve vašem obýváku."


FlyLady má pravdu jako obvykle ;)


Já jen doplním, že smyslem čistky není, aby váš obývák ztratil na útulnosti a vypadal, jako kdyby ho někdo vykradl. Účelem je, abyste měli na površích jen tolik předmětů, kolik skutečně vnímáte a kolik jste ochotni každý týden ochotni zvednout, otřít a otřít povrch pod nimi. To je celé!

Pokud souhlasíte, že vám vystavené předměty opravdu zevšednily a příliš je nevnímáte, zároveň je ale pro vás nepřijatelné se jich natrvalo zbavit, protože pro vás mají i jinou hodnotu, pak nezoufejte, i tato situace má snadné řešení. Udělejte selekci a redukci počtu vystavených věcí, přebytečné pečlivě zabalte a dočasně uložte na nějakou dobu z dohledu. Po určité době - po několika měsících - můžete udělat výměnu a svoji expozici obměnit. Na toto řešení se hodí rčení "vlk se nažere a koza zůstane celá" :)


Den zakončete VEČERNÍ RUTINOU

Krásný nový týden!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.